«Δελφικό Πανεπιστήμιο»: Η πρόταση για δημιουργία ΑΕΙ στη Στερεά Ελλάδα

Την πρότασή του για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε ο καθηγητής και υπεύθυνος της σχετικής μελέτης, Γιάννης Πανούσης.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Πανούση, το νέο ίδρυμα θα ονομάζεται «Δελφικό Πανεπιστήμιο», ενώ προβλέπεται η ίδρυση 6 σχολών με 2 τμήματα η κάθε μία. Ταυτόχρονα, προβλέπεται και η ίδρυση Κέντρου Δελφικών Σπουδών, Επιστημονικών Κέντρων, Ινστιτούτων και λειτουργία summer schoools.

Ειδικότερα, ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η ίδρυση σχολής Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικών Σπουδών, με τμήματα που θα δίνουν έμφαση και στην ελληνική διασπορά. Η σχολή αυτή θα συνδυαστεί και με μία σχολή κοινωνικών επιστημών με έμφαση στη μελέτη του προσφυγικού ζητήματος, ενώ επίσης στο ΑΕΙ θα ιδρυθούν ξενόγλωσσα τμήματα με βάρος όχι μόνο στα αγγλικά αλλά και στις γλώσσες των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Στον τομέα των θετικών – τεχνολογικών επιστημών προτείνεται να δημιουργηθεί τμήμα νέων τεχνολογιών με έμφαση στη ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στο νέο ΑΕΙ θα οργανωθεί και Τεχνόπολη, η οποία θα συνδεθεί με τις υπάρχουσες βιομηχανίες στο Σχηματάρι και στα Οινόφυτα. Παράλληλα, σε κάθε σχολή θα οργανωθούν δύο ινστιτούτα μεταπτυχιακών σπουδών, θερινά σχολεία και προγράμματα e-learning.

Στην παρουσίαση έγινε εκτενής αναφορά και στο Κέντρο Δελφικών Σπουδών ή Διεθνές Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφικής Ιδέας με στόχο τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του εκτός ορίων επικράτειας και καθιέρωσης στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.

Στην πρόταση δεν αναφέρονται ο τόπος λειτουργίας των σχολών αλλά ξεκαθαρίστηκε, πως αυτό θα βρίσκεται σε συνάφεια με τις ήδη υπάρχουσες δομές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και στον κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Google+ Linkedin