Τέμπη – Ένα χρόνο μετά…

Τέμπη – Ένα χρόνο μετά…

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα.

Η Μάρθη Ψαροπούλου, θα γιόρταζε τα 20ά γενέθλια τον περασμένο Απρίλιο. Ένα κορίτσι με πολλά όνειρα για τη ζωή, που είχε την ατυχία να πληρώσει την αμέλεια κάποιων, ταξίδευε το βράδυ του Φεβρουαρίου και λίγο πριν τις 23.30 είδε να κόβεται το νήμα της ζωής μετά τη σύγκρουση των τρένων. Η μητέρα της, Μαρία Καρυστιανού, με την ομιλία της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου κατάφερε να αντιπροσωπεύσει όχι μόνο τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά μία ολόκληρη κοινωνία που ψάχνει δικαιοσύνη.

Λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από αυτή τη «μαύρη επέτειο» για τη χώρα η Μαρία Καρυστιανού μιλά στο larissanet για την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά και τους αγώνες που δίνουν έτσι ώστε να βρεθεί δικαιοσύνη για τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.

«Ένα χρόνο μετά το μόνο που μπορώ να πω είναι πως δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση πέρα από αυτά που συνέβησαν την πρώτη εβδομάδα. Έχουμε δύο ανθρώπους στη φυλακή, ένα μπάζωμα για το οποίο δεν ξέρουμε τίποτα και δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες και κάποιες ανακρίσεις, αλλά τίποτα ουσιώδες. Ένα χρόνο μετά είμαστε στο ίδιο σημείο… »

«Δεν ελπίζω τίποτα από την Ελληνική Δικαιοσύνη»

«Δεν ελπίζω τίποτα από την ελληνική δικαιοσύνη. Το έλεγα από την πρώτη στιγμή και ήλπιζα μέσα μου να κάνω λάθος και να χρειαστεί να ζητήσω συγγνώμη για τις δημόσιες τοποθετήσεις μου.

Πλέον όμως λέω ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στη χώρα και το φωνάζω πιο δυνατά. Προκαλώ οποιονδήποτε εισαγγελέα να έρθει και να μου αποδείξει το αντίθετο. Οι μέχρι τώρα κινήσεις και πράξεις επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά μου. Υπάρχει μία καθολική συμπαράσταση και συγκάλυψη προς την κυβέρνηση κι όχι προς την αλήθεια».

«Μέχρι τέλους…»

«Θα το τραβήξω μέχρι τέλους και θα κερδίσω, αυτό το θεωρώ δεδομένο. Δεν θα αφήσω αυτό που συνέβη και θα συνεχίσω να κυνηγάω την υπόθεση», εξηγεί σημειώνοντας πως στο δρόμο της εμφανίζονται οι άνθρωποι και ελάχιστες πληροφορίες για να συνεχίσει».

Η «στάση» της Ευρώπης

 «Μου έδωσαν την εντύπωση ότι υπάρχει φως και θα μας βοηθήσουν. Ούτε αυτοί θεωρούν σωστό αυτό που γίνεται, δεν θεωρούν ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να διορίζεται από την κυβέρνηση. Είναι τραγικό να περιμένω από την κυβέρνηση να ελέγξει τον εαυτό της και να αποδώσει ευθύνες, αλλά αυτό είναι που μας έχει επιβληθεί και ζούμε».

Εξεταστική Επιτροπή

«Αυτό που μου κάνει εντύπωση από την εξεταστική επιτροπή που συμμετέχουν βουλευτές με κύρος, μόρφωση κι έχουν εκλεγεί από τον λαό και η γνώμη της κοινωνίας τους ενδιαφέρει άμεσα.

Έχουμε ένα έγκλημα που όλοι γνωρίζουν τα πάντα. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Επίσης γνωρίζουμε πως η επιτροπή αυτή θα δώσει συγχωροχάρτι.

Πώς θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι και μιλάω για την πλειοψηφία των βουλευτών της εξεταστικής επιτροπής που είναι του κυβερνώντος κόμματος, να στηρίξουν ονομαστικά έναν άνθρωπο που είναι παράνομος; Πώς θα στηρίξουν τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ενώ γνωρίζουν τι έχει γίνει και θα πάρουν μία θέση συγκάλυψης που έχει τελέσει άπειρα αδικήματα; Και ναι μιλάμε για ποινικά αδικήματα από τη στιγμή που υπάρχουν νεκροί. Αυτοί οι άνθρωποι πως θα πάρουν θέση σε αυτό, δεν σκέφτονται στο τέλος ούτε το πολιτικό κόστος;

Θεωρούσα πως η εξεταστική επιτροπή θα ήταν υποχρεωμένη να μπορέσει να κρατήσει μια ισορροπία και να μην είναι εμφανώς υπέρ του κ. Καραμανλή. Ο ίδιος μας δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι αθώος. Είπε πολλές ανακρίβειες και παρέθεσε παραπλανητικά στοιχεία.

Εκτός λοιπόν από τους βουλευτές της επιτροπής που θα αναλάβουν και το πολιτικό κόστος και θα τελέσουν το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, αναρωτιέμαι ο Άρειος Πάγος δεν ακούει την κατάθεση του κ. Καραμανλή; Όταν αναφέρεται σε νόμους, λέει ανακρίβειες και ψεύδεται. Ποια είναι η θέση του; Να αφήσει έναν άνθρωπο που είναι πολιτικός να ψεύδεται δημοσίως σε μία επιτροπή που θα εξετάσει το ενδεχόμενο της άρσης. Δυστυχώς δεν ελπίζω τίποτα. Είναι η μέγιστη ντροπή να επιτρέπεται αυτός ο ευτελισμός».

Ο θυμός του κόσμου

«Δεν πίστεψα ότι ο κόσμος ξέχασε, αλλά πίστευαν ότι τα θέματα είχαν πάρει μία φυσιολογική πορεία. Αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εγώ θέλω να τους ευχαριστήσω όλους γιατί πραγματικά είναι δίπλα μας κι έχουν θυμώσει όπως εμείς. Αν και δεν έχασαν τα παιδιά τους, είναι σημαντικό ότι νιώθουν έτσι και είναι κοντά μας. Παίρνουμε απίστευτη δύναμη και κουράγιο και εμείς θα το πάμε μέχρι το τέρμα. Μέσα από την κίνηση των Τεμπών θα αλλάξουν και άλλα πράγματα προς το καλύτερο. Ο κόσμος θα αρχίσει να απαιτεί πράγματα».

 

Google+ Linkedin