Tον έλεγαν George Floyd και δολοφονήθηκε από αστυνομικό στις ΗΠΑ μέρα μεσημέρι

Tον έλεγαν George Floyd και δολοφονήθηκε από αστυνομικό στις ΗΠΑ μέρα μεσημέρι

«I can’t breathe», έλεγε ο Έρικ Γκάρνερ το 2014, «I can’t breathe», έλεγε και ο George Floyd τη Δευτέρα στον λευκό αστυνομικό που τον δολοφόνησε στη Μινεάπολη, πατώντας στον λαιμό για 6 λεπτά!

Στο βίντεο – ντοκουμέντο ,που ακολουθεί,οι εικόνες είναι σοκαριστικές (δείτε το βίντεο με δική σας ευθύνη),ο αστυνομικός φαίνεται να πατάει στον λαιμό τον George Floyd που βρίσκεται υπό σύλληψη. Οι περιστατικοί διαμαρτύρονται ο George Floyd ζητά να μην τον σκοτώσουν και λέει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Το θύμα εξέπνευσε λίγη ώρα μετά.

Σύμφωνα με το αρχικό δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, ο άνδρας αντιστάθηκε στους αστυνομικούς όταν επιχείρησαν να τον συλλάβουν για πλαστογραφία.Η αστυνομία αντέδρασε μόνο μετά τη δημοσίευση του βίντεο και οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη δολοφονία του 46χρονου George Floyd απολύθηκαν.

«Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Τον σκότωσαν. Πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους άνδρες. Η απόλυσή τους δεν αρκεί», είπε η Μπρίτζετ Φλόιντ στην εκπομπή Good Morning America του ABC.

«Τον πίεζαν εννέα λεπτά στον λαιμό», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ, μιλώντας χθες στο ABC. «Απλά φανταστείτε τι υπέμεινε ο Τζορτζ Φλόιντ αυτά τα εννέα λεπτά, εκλιπαρώντας για μια ανάσα, εκλιπαρώντας για τη ζωή του».

Ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι καταδίκασε τη «φρικιαστική» πράξη, κατηγορώντας τους αστυνομικούς για «έλλειψη ανθρωπιάς» ,ενώ λίγες ώρες μετά την αποπομπή των αστυνομικών χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους γύρω από το σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Σύντομα όμως η κατάσταση εκτραχύνθηκε και ξέσπασαν επεισόδια όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών και έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, με το συγκεντρωμένο πλήθος να απαντά ρίχνοντας μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα, σύμφωνα με την εφημερίδα Minneapolis Star-Tribune.

Η δολοφονία του George Floyd έχει προκαλέσει οργή και στους αθλητές. Ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Ιμάν Σούμπερτ, ο Ντέρικ Φέιβορς και άλλοι ανέβασαν στους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα τη φωτογραφία του φόνου του Floyd μαζί με τον Κόλιν Κάπερνικ, τον αθλητή του American Football που γονάτιζε όταν ακουγόταν ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για τις ρατσιστικές δολοφονίες.

Η δολοφονία του George Floyd θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ,στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο Αφροαμερικανός Έρικ Γκάρνερ πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς ,που τον συνέλαβαν γιατί πίστευαν ότι πουλούσε λαθραία τσιγάρα. Ο θάνατός του Έρικ Γκάρνερ συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.

 

Google+ Linkedin