Δείτε LIVE την ιστορική εκτόξευση του Crew Dragon των SpaceX και NASA

Δείτε LIVE την ιστορική εκτόξευση του Crew Dragon των SpaceX και NASA

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση της αποστολής Demo-2 της NASA. Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση αστροναυτών με αμερικανικό πύραυλο από αμερικανικό έδαφος από το 2011 και την τελευταία πτήση του διαστημικού λεωφορείου, η οποία, σύμφωνα με τη NASA και τη SpaceX, αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στις επανδρωμένες πτήσεις.

Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 4.33 μ.μ. τοπική ώρα (11.33 μ.μ ώρα Ελλάδος), από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NΑSA, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Οι Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ είναι οι δύο αστροναύτες της αποστολής. Θα ταξιδέψουν με το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX, το οποιο θα εκτοξευτεί με πύραυλο Falcon 9. Η αποστολή έχει λάβει το προσωνύμιο «Launch America» και θα αποτελέσει την τελική δοκιμή πτήσης της SpaceX για το Crew Dragon. Οι δύο αστροναύτες θα χρησιμοποιούν επίσης διαστημικές στολές της SpaceX.

Όταν τεθούν σε τροχιά, το πλήρωμα και ο έλεγχος αποστολής της SpaceX θα ελέγξουν εάν το διαστημόπλοιο λειτουργεί όπως πρέπει, δοκιμάζοντας το σύστημα ελέγχου περιβάλλοντος, το σύστημα οθονών και ελέγχου, τους κινητήρες κ.α.

Μέσα σε διάστημα περίπου 24 ωρών το Crew Dragon θα είναι σε θέση να συναντήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να προσδεθεί σε αυτόν – μια διαδικασία την οποία είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιεί αυτόνομα, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση θα επιβλέπεται τόσο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όσο και από το ίδιο το πλήρωμα του σκάφους.

Δείτε LIVE την εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Η SpaceX έχει πραγματοποιήσει 14 αποστολές ανεφοδιασμού προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στα πλαίσια σχετικής συμφωνίας συνεργασίας που έχει συνάψει με τη NASA. Η NASA έχει επίσης αναθέσει στη SpaceX ένα έργο περαιτέρω ανάπτυξης του σκάφους Dragon για την κατασκευή και επίδειξη λειτουργίας ενός οχήματος κατάλληλου για επανδρωμένες αποστολές, που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την ασφαλή επιστροφή τους στη Γη.

Το 2011, η SpaceX ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός επαναχρησιμοποιούμενου συστήματος εκτόξευσης. Τον Δεκέμβριο του 2015 ο στόχος αυτός έγινε πραγματικότητα, όταν για πρώτη φορά ένας πύραυλος Falcon 9 επέστρεψε από πτήση και προσγειώθηκε σε εξέδρα κοντά στο σημείο από όπου εκτοξεύτηκε. Τον Απρίλιο του 2016, με την εκτόξευση της αποστολής CRS-8, η SpaceX πέτυχε την κάθετη προσγείωση του πρώτου σταδίου του πυραύλου επάνω σε πλωτή αυτόνομη εξέδρα στα ανοιχτά του ωκεανού. Τον Μάρτιο του 2017, η SpaceX έγινε ο πρώτος οργανισμός εκτοξεύσεων που πέτυχε την εκ νέου εκτόξευση και προσγείωση πυραύλου, που είχε χρησιμοποιηθεί ξανά για αποστολή φορτίου σε τροχιά.

Τον Ιανουάριο του 2019 η SpaceX εκτόξευσε το νέο σκάφος Dragon 2, που είναι κατάλληλο για τη μεταφορά ανθρώπων, ενώ εντός του 2019 θα πραγματοποιήσει με τον ίδιο τύπο σκάφους την πρώτη αποστολή πληρώματος προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Google+ Linkedin