Η Πίτα (Του Χρήστου Καλαντζή)

Η Πίτα (Του Χρήστου Καλαντζή)

Του Χρήστου Καλαντζή*

Χρήστος Καλαντζής

Ένα ειρωνικό βραζιλιάνικο ανέκδοτο υποστηρίζει ότι “Η Βραζιλία είναι η χώρα του μέλλοντος και… πάντοτε θα είναι!” Παρά τη θεωρητική της ικανότητα να γίνει μια μεγάλη οικονομική δύναμη δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει αυτή την προσδοκία.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, παρατηρείται βελτίωση στην οικονομία της Βραζιλίας, ιδίως στον αγροτικό τομέα. Αυτή η αναζωογόνηση οφείλεται στην αξιοποίηση ενός φυσικού πόρου της χώρας, των τροπικών σαβάνων, γνωστών ως σεράδο. Πριν μερικές δεκαετίες αυτά τα εδάφη θεωρούνταν ακατάλληλα για αγροτική εκμετάλλευση. Ωστόσο, η συνέργεια τεχνολογικής προόδου, βελτιωμένων οικονομικών πολιτικών και εξέλιξης του φυσικού κεφαλαίου άλλαξε το τοπίο.

Ο “Οργανισμός Ερευνών για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία” στη Βραζιλία, ένας δημόσιος οργανισμός, ανέπτυξε τεχνολογίες που αποδείχθηκαν εξαιρετικές. Με την προσθήκη ασβεστίου και φωσφόρου, οι σεράδο μετατράπηκαν σε παραγωγική γη. Παράλληλα, ανέπτυξαν ποικιλίες σόγιας και ράτσες ζώων που προσαρμόζονται καλύτερα στο κλίμα της περιοχής.

Εν συνεχεία, με την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η επένδυση στον αγροτικό τομέα έγινε πιο κερδοφόρα. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη εξακολουθεί να περιορίζεται από την έλλειψη αξιόπιστου δικτύου μεταφορών και ελλιπών υποδομών!

Στην περιοχή μας αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις (κυρίως λόγω εξάντλησης των υδάτινων πόρων), μη εξέλιξης την καλλιεργειών κλπ… . Αναγνωρίζοντας αυτές τις περιοριστικές συνθήκες, πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τον προσανατολισμό μας. Πρέπει να παραμείνουμε αγροτική περιοχή, χρησιμοποιώντας ξεπερασμένες μεθόδους καλλιέργειας; Πρέπει να μετατραπούμε σε τουριστική περιοχή; Πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογική εφαρμογή σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις; Πρέπει να στηριχθούμε στο εμπόριο; Πρέπει..; Ποια είναι η γνώμη σας;

Κυριακή 13/1/2024 παρατήρησα μια αξιέπαινη προσπάθεια του εμπορικού συλλόγου Κιάτου να προσελκύσει κόσμο στην περιοχή. Είχαν καλέσει ένα εξαιρετικό συγκρότημα το οποίο μετέδιδε πολύ κέφι στους ελάχιστους παρευρισκόμενους. Ορισμένα μαγαζιά ήταν ανοιχτά. Ορισμένα κλειστά!  Κόσμος λιγοστός. Γιατί; Γιατί να μην πετύχει μια τόσο ωραία προσπάθεια; Γιατί να μην δρέψουν καρπούς οι διοργανωτές; Γιατί να μην δρέψουν καρπούς όλοι; Το θέμα είναι μόνο οικονομικό; Μάλλον κανένας δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μόνος του. Πολλώ μάλλον δε όταν υποβόσκει διχασμός! Διότι το διαίρει και βασίλευε εξασφαλίζει μακροχρόνιες θέσεις για λίγους αλλά όχι κοινωνική ευημερία για όλους! Σοφές οι παροιμίες (!)… Γιατί ξεράθηκε το ποτάμι;; Μα.. γιατί του έβαλα φράχτη ώστε να το εκμεταλλεύομαι μόνος μου!

Πεποίθησή μου είναι πώς η συνεργασία  ιδιωτικού και δημοτικού τομέα, μαζί με τη χρήση νέων τεχνολογιών, είναι απαραίτητη για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις. Μάλλον χρειαζόμαστε αυτό που ονομάζεται στρατηγικός σχεδιασμός. Συνοπτικά πιστεύω ότι  πρέπει να καθορίσουμε το όραμα (πού θέλουμε να φθάσουμε;), την αποστολή(με ποιο τρόπο;) και τις αξίες(ποιοι θα είναι οι κανόνες;), ώστε να λάβουμε συλλογικές και διαυγείς αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής μας. Πρέπει να  βρούμε το στόχο και να τον συσχετίσουμε με τα απαιτούμενα κριτήρια! Κριτήρια και αξιολόγηση. Είναι σαφές ότι από τη συνεργασία ξεκινά η επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης!

Επιβάλλεται να πάμε όλοι μπροστά και να αφήσουμε πίσω τις μικροπολιτικές των υπογραφών της τελευταίας στιγμής…κλπ. Φτάνει η θεωρία του «..ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»! Δεν βαρεθήκατε; Τόση βιασύνη να βάλουμε τις υπογραφές παραμονή πρωτοχρονιάς; Έχω ήδη πάει σε 4 διαφορετικές εκδηλώσεις κοπής  πίτας και δεν βρήκαμε καν φλουρί! Θαρρώ πως θα ήταν φρόνιμο να αφήσετε μερικά νομίσματα στην αγορά ώστε.. να βάλει ο κόσμος στις πίτες! Έτσι για το καλό του νέου χρόνου ή έστω από φιλότιμο! (τι λέω τώρα..!)!

Google+ Linkedin