Εκδικάστηκε η απαράδεκτη αγωγή των Αποστράτων της (ΕΑΑΣ) σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου

Εκδικάστηκε η απαράδεκτη αγωγή των Αποστράτων της (ΕΑΑΣ) σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου

Εκδικάστηκε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, η απαράδεκτη αγωγή σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου. Η απόφαση θα βγει εν ευθέτω χρόνω. Ο δημοσιογράφος διώκεται από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), η οποία αξιώνει την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Αφορμή ήταν τα όσα είπε ο Ν. Μπογιόπουλος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι “κομμουνιστοσυμμορίτες”, οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ», σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας στο δικαστήριο, τονίστηκε ότι οι εκδηλώσεις της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού έχουν βαθιά αντικομμουνιστικό χαρακτήρα, και αυτό ακριβώς ανέδειξε ο δημοσιογράφος με τα σχόλια του.

Μικρή ένταση σημειώθηκε στην αίθουσα όταν οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας επιχείρησαν να αποσυνδέσουν την ΕΑΑΣ από τα παραρτήματά της στις Σέρρες και την Καστοριά, αλλά και να υπονοήσουν ότι οι εμπρηστικές τους αναφορές σε «κομμουνιστοσυμμορίτες» δεν είχαν γίνει εντός του 2021. Ήταν τότε που ο Νίκος Μπογιόπουλος εξανέστη και τόνισε ότι η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται κατ’ εξακολούθηση κάθε χρόνο.

Μάλιστα, ο συνήγορος του κ. Μπογιόπουλου Θ. Θεοδωρόπουλος ζήτησε στο τέλος της διαδικασίας να επιτραπεί στον Νίκο Μπογιόπουλο να πει λίγα λόγια, όμως το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την έδρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΑΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, άμεσα υπαγόμενο στο υπουργείο Άμυνας, οπότε οφείλει να εκφράζεται όπως ορίζει ο νόμος όταν αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο και όχι με ορολογία της Χούντας.

Στο πλευρό του Νίκου Μπογιόπουλου βρέθηκαν συνδικαλιστές, απόστρατοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δημοσιογράφοι. Επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης.

Χωρίς μάρτυρα στο δικαστήριο οι κατήγοροι!

Το ενδιαφέρον είναι ότι στη δίκη, η ΕΑΑΣ, που εμφανίζεται ως ένωση που εκπροσωπεί 34.000 μέλη, δεν παρουσίασε ούτε έναν μάρτυρα! Επίσης οι δικηγόροι της στις αγορεύσεις τους προσπάθησαν να ρίξουν ευθύνες σε τοπικά παραρτήματα για όσα κατέγραψε ως παρανομίες ο κ. Μπογιόπουλος.

Κύμα συμπαράστασης στον δημοσιογράφο:

Ως απόπειρα φίμωσης ενός μάχιμου δημοσιογράφου, και μάλιστα κομμουνιστή, αλλά και πλήγμα στην ελευθερία της σκέψης και του δημόσιου λόγου καταγγέλλεται από κόμματα, κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα και πανεπιστημιακούς η αγωγή της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ν. Μπογιόπουλος, ως πολίτης και δημοσιογράφος κατέγραψε, αποκάλυψε και ανέδειξε, ότι κάποιοι από την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), που είναι ΝΠΔΔ υπαγόμενο στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όταν πηγαίνουν στις γνωστές τελετές στο Γράμμο και το Βίτσι, πηγαίνουν όχι για να τιμήσουν νεκρούς, αλλά για να βρίσουν τους αντιπάλους τους.

Αποκαλούν τον “Εμφύλιο Πόλεμο” ως “συμμοριτοπόλεμο” και τους μαχητές του “Δημοκρατικού Στρατού” ως “κομμουνιστοσυμμορίτες”, παραβαίνοντας έτσι, συνειδητά και κατ’ εξακολούθηση το Ν. 1863/1989 που αναφέρει ότι η περίοδος από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής έως την 31/12/1949 αναγνωρίζεται ως “…περίοδος εμφυλίου πολέμου” και ότι όπου στη Νομοθεσία αναφέρεται ο όρος “συμμοριτοπόλεμος” αντικαθίσταται με τον όρο “Εμφύλιος Πόλεμος” και όπου “συμμορίτες” με τον όρο “Δημοκρατικός Στρατός”. Ο Ν. Μπογιόπουλος ανέδειξε την παρανομία στελεχών της ΕΑΑΣ, γεγονός που αποδεικνύεται από σωρεία αποδεικτικών εγγράφων.

Τα όσα άλλα ανέφερε στην επίδικη ραδιοφωνική εκπομπή, διατυπώθηκαν πάνω στη βάση της παραπάνω αποδεδειγμένης παράνομης συμπεριφοράς, από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, που πηγάζει από τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία και κοινωνική αποστολή του Τύπου, συνιστάμενο – πέρα από την έκφραση των ιδίων του πεποιθήσεων – στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για ένα θέμα γενικότερης πολιτικής και ιστορικής σημασίας, που είναι ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Πρόκειται για έντονη και δριμύτατη κριτική – που δεν συνιστά άδικη πράξη – με την οποία καυτηριάζονται οι παραπάνω κατ’ εξακολούθησιν παράνομες, δημόσιου χαρακτήρα, διχαστικές και μισαλλόδοξες συμπεριφορές, ομιλίες και απόψεις ορισμένων από τη Διοίκηση του θεσμικού οργάνου της ΕΑΑΣ, που ιδιαίτερα ως ΝΠΔΔ, πέραν των άλλων, δεν επιτρέπεται να παραβαίνει το νόμο χρησιμοποιώντας εμφυλιοπολεμική ρητορική».

Από την πλευρά του, σε δήλωσή του προς τον 902.gr πριν από τη δίκη, ο Νίκος Μπογιόπουλος δήλωνε μεταξύ άλλων:

«Η αγωγή της ΕΑΑΣ στρέφεται τυπικά εναντίον μου, αλλά ουσιαστικά στρέφεται εναντίον όποιου δεν συναινεί στην παραχάραξη της Ιστορίας. Εναντίον όποιου αντιλαμβάνεται ότι ο αντικομμουνισμός δεν είναι “πολιτική θέση”, δεν αποτελεί “πολιτική αντιπαράθεση”, αλλά ποινικοποίηση όχι μόνο της δράσης, αλλά και της σκέψης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Ο αντικομμουνισμός είναι μια αέναη απειλή κατά ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Κατέγραψα, αποκάλυψα και έκρινα τα πεπραγμένα τους καταθέτοντας στοιχεία και τεκμήρια. Επομένως δεν θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον μου -και κατά συνέπεια ενάντια στην ελευθεροτυπία- παρά μόνο με ψέματα και συκοφαντίες. Ωστόσο δεν στρέφονται εναντίον μου λόγω μόνο της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας. Η “ηθική βλάβη” που επικαλούνται ότι υπέστησαν από τις αποκαλύψεις μου προκύπτει, κυρίως, λόγω της ιδιότητάς μου ως μέλους του ΚΚΕ. Δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον δημοσιογράφο. Στρέφονται ενάντια στον κομμουνιστή δημοσιογράφο. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό».

Google+ Linkedin