Απο 1η Ιουνίου η επανεκκίνηση των εμποροπανηγύρεων

Απο 1η Ιουνίου  η επανεκκίνηση των εμποροπανηγύρεων

Ο Γεωργιάδης κράτησε τελικά τον λόγο του και οι εμποροπανηγύρεις θα λειτουργήσουν κανονικά από τις αρχές Ιουνίου,με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύουν και για τις λαϊκές αγορές.

Προφανώς τα μέλη του Ενιαίου Συνδικάτου Σωματείων Υπαίθριων Πωλητών Ελλάδας,που εικονίζονται στη  φωτογραφία με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων,αισθάνονται ικανοποιημένοι από την κυβερνητική απόφαση,καθώς  ανακουφίζει το σύνολο των υπαιθρίων εμπόρων και σαφώς δικαιώνει τις μάχιμες και συντονισμένες προσπάθειες των εκπροσώπων τους για τα δικαιώματα του κλάδου.

Βεβαίως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν και πώς θα αλλάξει ο χαρακτήρας των τοπικών πανηγυριών λόγω του κορωνοϊού.

Πάντως,πέρα από την ανακούφιση του κλάδου των υπαίθριων εμπόρων με την επανεκκίνηση των πανηγυριών,αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού υπέβαλε φάκελο για να καταγραφεί ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στα ορεινά χωριά Βλάστη του Νομού Κοζάνης και Συρράκο του Νομού Ιωαννίνων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Ο Τρανός Χορός στη Βλάστη και το Πανηγύρι του Συρράκου είναι δύο δρώμενα που συγκεντρώνουν επισκέπτες και ανθρώπους νεότερων γενεών που δεν μένουν μόνιμα στα δύο ορεινά χωριά, όσο τολμηρό και αν ακούγεται αυτό σήμερα.

Μέσα από τα πανηγύρια και τους ετήσιους εορτασμούς ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων, υμνείται η φύση μέσα από τα τραγούδια τους, ενώ φέρνουν στο προσκήνιο έναν πλούτο πολιτισμικών πρακτικών. Στον κυκλικό χορό, για παράδειγμα, η θέση του καθενός αντικατοπτρίζει τον σεβασμό στην ηλικία, τη δεξιότητα και την εμπειρία.

«Η ολοκληρωμένη προστασία της άυλης κληρονομιάς είναι απολύτως αναγκαία για τη διαφύλαξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορίας των τοπικών κοινοτήτων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Google+ Linkedin