Ξυλόκαστρο : Αξιοσημείωτη “ομοθυμία” και παράδοξες εξαιρέσεις στη συζήτηση για το θέμα δημιουργίας «αιολικού πάρκου» στη «Μικρή Ζήρεια»

Σε κλίμα ευθύνης και ομοφωνίας συζητήθηκε τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, το σοβαρό θέμα ,που αφορά την άδεια δημιουργίας «αιολικού πάρκου» στη «Μικρή Ζήρεια». 

Ο δήμαρχος Βλάσης Τσιώτος ,αφού ενημέρωσε το σώμα ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, με το γνωστό «λίγα λόγια και κοινή λογική» ξεκαθάρισε ότι ο βαθμός αξιοποίησης κάθε πηγής ενέργειας θα πρέπει να εξετάζεται με σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να  προσκρούουν  στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του δάσους ,αλλά και στην ανάγκη για ανάπτυξη της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας (τουριστική, αγροτική κλπ) και έδωσε το στίγμα μιας υπεύθυνης και στιβαρής δημοτικής αρχής, που είναι αποφασισμένη για άμεσες ενέργειες,προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις και όχι να σέρνεται πίσω απ΄ αυτές…

Σπύρος Αποστολόπουλος

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Λάσκος, έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής  Σπύρο Αποστολόπουλο, που ορίστηκε κεντρικός εισηγητής από πλευράς πλειοψηφίας. Ο κ. Αποστολόπουλος , αφού ανέπτυξε τεκμηριωμένα το θέμα και σαφώς τάχθηκε κατά της ανεξέλεγκτης δημιουργίας “αιολικού πεδίου¨ στη Μικρή Ζήρεια, πρότεινε και ομόφωνα πέρασε από το σώμα :

  • Την έκδοση ψηφίσματος – ως μια πρώτη μορφή αντίδρασης ,
  • Την άμεση συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής , που με τη συμμετοχή εκπροσώπου του τοπικού συλλόγου προστασίας του δάσους  “Κυλλήνιος Άδωνις” και δυο πανεπιστημιακών, με γνώσεις σαφείς και τεκμηριωμένες ,θα δρομολογήσει τα επόμενα βήματα σε αυτοδιοικητικό & νομικό επίπεδο,αλλά και τις αγωνιστικές μορφές διεκδίκησης που, ενδεχομένως, κριθούν απαραίτητες.

Από πλευράς τοπικών φορέων,τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος του “Κυλλήνιου Άδωνι” κ. Άννα Ζαχαρή. Η κ. Ζαχαρή εκφώνησε και κατέθεσε στα πρακτικά το ψήφισμα του συλλόγου (δείτε ΕΔΩ) , που δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές Natura 2000 , όπως είναι η περιοχή της Μικρή Ζήρειας. 

Στην ίδια λογική ,της ομόθυμης αντίδρασης ,κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των δημοτών που πήραν τον λόγο, με μοναδική ίσως εξαίρεση ,την παραδοξότητα της τοποθέτησης του πρώην περιφερειακού συμβούλου (με την παράταξη του Σύριζα)  Περικλή Μενούνου , που σαφώς άφησε αντισυσπειρωτικά υπονοούμενα και εύλογα προκάλεσε την πολιτική «απορία» του επικεφαλής της παράταξης “Ορίζοντες Δημιουργίας” Σπύρου Καραβά. 

 Χρησιμοποιώ την λέξη «απορία» για να αποδώσω την έλλειψη ερμηνείας, αλλά και τον ακατανόητο «αναθεωρητισμό» της τοποθέτησης του Περικλή Μενούνου, που μάλλον δεν λέει να ξεπεράσει το “χούι” του πρώην “εσωτερικάκια” …

Και για να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι,το παράδοξο του πράγματος έγκειται στο ότι ενώ ο κ. Μενούνος αρχικά συνεχάρη την δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία της να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ,στη συνέχεια συμπαρατάχθηκε ομόθυμα με την εισήγηση – τοποθέτηση του Σπύρου Αποστολόπουλου και στο τέλος με «δημιουργική ασάφεια» επεδίωξε να προκαλέσει “ρωγμές” στην “ομοθυμία”  και στην ενότητα της τοπικής κοινωνίας ,προαναγγέλλοντας την ειλημμένη απόφαση (ποιας συλλογικότητας άραγε 😉 για συγκρότηση  μιας άλλης, ασύνορης επιτροπής πολιτών…εξωτερικού 

Συμπερασματικά λοιπόν ο κ. Μενούνος, που ειρήσθω εν παρόδω έχει υπάρξει αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ίσως ένοιωσε εκτός “πολιτικού παιχνιδιού” με την απουσία του από την διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και μπροστά σ΄ αυτή την εξέλιξη επινοήθηκε ένα τέχνασμα δημιουργίας κλίματος για πιθανή συγκρότηση μιας ασύνορης “επιτροπής πολιτών” ,ώστε να ποδηγετήσει με  «φρέσκια» δυναμική την όποια κινηματική διάθεση ενεργών πολιτών του Ξυλοκάστρου και να τους οδηγήσει σε μια πιο extra large οπτική διαχείρισης του προβλήματος δημιουργίας “αιολικού πάρκου” στη Μικρή Ζήρεια ή τελοσπάντων όπου φυσάει ο άνεμος…Σύριζα !

Γι αυτό όμως και ‘μεις κρατάμε τις αποστάσεις μας από το μικροκομματικό “εγχείρημα Μενούνου” , που εκτός των άλλων, ενδέχεται να πατρονάρεται και από τους γνωστούς «πλασιέ» των Κοιν.Σ.Επ. , που βλέπουν τις ΑΠΕ σαν “κότα που κάνει το χρυσό αυγό”» !

Και για όσους δεν κατάλαβαν,κρατάμε τις αποστάσεις μας από όλους αυτούς, που με προκάλυμμα την “αλληλέγγυα οικονομία” των “Ενεργειακών Κοινοτήτων”, ίσως επιδιώκουν και πάλι, να αποτελέσουν τον χρήσιμο «φερετζέ» των ίδιων επιχειρηματικών ομίλων, που επί Σύριζα υποδέχτηκαν «μετά βαΐων και κλάδων» αυτό το εγχείρημα…

συνεχίζεται…

Google+ Linkedin