«Όλα τα είχαν στην Ελλάδα, τους τρώνε και τα κουνούπια»

Ρεπορτάζ του Reuters για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας
«Κι ενώ φαινόταν ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα για την Ελλάδα, η εξαντλημένη και υπερχρεωμένη χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει μια νέα απειλή: τα κουνούπια».

Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση, το πρακτορείο Reuters αφιερώνει ένα εκτενές ρεπορτάζ στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

Το θερμό φθινόπωρο που συνεχίζεται στη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ευνοεί ιδιαίτερα τα κουνούπια και άλλα έντομα που προέρχονται από θερμότερα κλίματα, όπως αυτό της Αφρικής.

«Προϋπολογισμοί λιτότητας, σύστημα υγείας που καταρρέει, πολιτική αναταραχή, αυξανόμενη ξενοφοβία: όλα συνωμοτούν εδώ πέρα για να καταρρεύσουν τα συστήματα ελέγχου και οι προληπτικοί ψεκασμοί. Και τα κουνούπια, αντεπιτίθενται» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν ανέλθει ήδη σε 11.

Σημειώνει δε πως η ελονοσία που είχε εξαφανιστεί στη χώρα μας από το 1974 όχι απλά έχει επανέλθει «λόγω των επισκεπτών και των μεταναστών -όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη- αλλά στην ελληνική επικράτεια μεταδίδεται πια από άνθρωπο σε άνθρωπο».

«Σε μια χώρα την οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται 16 εκατομμύρια τουρίστες και που η λιτότητα έχει εξωθήσει 1 στους 3 πολίτες να παλεύουν να έχουν πρόσβαση στη στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη, η προσπάθεια να μην μολυνθεί κάποιος είναι πλέον και οικονομική αναγκαιότητα” αναφέρει και καταλήγει “αυτή η χώρα της Ε.Ε. έχει σοβαρότατο πρόβλημα».

Google+ Linkedin