Το θέμα της δημιουργίας “Αιολικού Πάρκου” στη “Μικρή Ζήρεια”, πρώτο θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Το θέμα της δημιουργίας  “Αιολικού Πάρκου” στη “Μικρή Ζήρεια” αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, που συνεδριάζει την Δευτέρα 25 Νοέμβρη με 18 θέματα (δείτε ΕΔΩ) στην ημερήσια διάταξη. 

Αναμφίβολα η συζήτηση σχετικά με την άδεια δημιουργίας «Αιολικού Πάρκου» στη «Μικρή Ζήρεια» είναι πολύ σημαντική γιατί πρόκειται για ένα έργο που θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή (θετικά ή αρνητικά) για τα επόμενα χρόνια. 

Εξάλλου η διαλεκτική επεξεργασία του θέματος είναι αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση της κάθε σοβαρής δημοτικής αρχής γιατί οι κάτοικοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να έχουν δική τους άποψη για το αν οι ανεμογεννήτριες ωφελούν ή βλάπτουν τον τόπο τους.

Άρα ορθώς έπραξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου,Νίκος Λάσκος, που εισήγαγε το θέμα της δημιουργίας  “Αιολικού Πάρκου” στη “Μικρή Ζήρεια” προς συζήτηση , παρότι προφανώς γνωρίζει ότι οι Εθνικοί στόχοι, όπως αποτυπώθηκαν στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στην ομιλία του στα εγκαίνια του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα, όπου τόνισε ότι «Το νέο αιολικό πάρκο είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη», είναι υπέρ της επένδυσης.

Καλό θα ήταν βέβαια, η συζήτηση να μην εξαντληθεί γύρω από τους Εθνικούς στόχους της κυβέρνησης , αλλά να γίνει κάτω από το πρίσμα των τοπικών αναγκών της περιοχής (π.χ. στον τουριστικό τομέα, στην κτηνοτροφία, στον αγροτικό τομέα,στις πηγές που τροφοδοτούνται με νερό από πόρους οι οποίοι ενδέχεται να τσιμενταριστούν κλπ) και προπάντων, να μην χαθεί στη μετάφραση των αμέτρητων άρθρων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (Internet) σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον καθώς και των άρθρων τα οποία αντικρούουν αυτές τις “συκοφαντίες”, όπως τις χαρακτηρίζουν, εις βάρος της αιολικής ενέργειας,οι οποίες μάλιστα ισχυρίζονται πως προέρχονται από το “χώρο” των εταιρειών που παράγουν ενέργεια με εξόρυξη του άνθρακα.

Αναφερόμαστε στις τοπικές ανάγκες της περιοχής γιατί το ποσοστό κάλυψης εδαφών από την δημιουργία  “Αιολικού Πάρκου” στη “Μικρή Ζήρεια”  ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ,παρότι η «ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» με την υπ. αριθμ. 224/2019 απόφαση της ΡΑΕ , που πάρθηκε στις 15 Φλεβάρη 2019, έχει ήδη καταστεί δικαιούχος άδειας εγκατάστασης 21 ανεμογεννητριών ,με διάμετρο δρομέα 82 μέτρα – χωρίς μέχρι τώρα να έχει όλες τις αναγκαίες άδειας εγκατάστασης,όπως για παράδειγμα την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχή Natura ,που χαρακτηρίζεται από τοπικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά υψηλής αξίας.

Αυτό το λέμε γιατί η συζήτηση της δημιουργίας  “Αιολικού Πάρκου” δεν αφορά μόνο τις  21 ανεμογεννήτριες  που θα τοποθετηθούν στο «αιολικό πεδίο» της “Μικρής Ζήρειας”, αλλά και τη διάνοιξη νέων δρόμων, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση υποσταθμών μέσης/υψηλής τάσης και σταθμών μετατροπής εναλλασσόμενου/συνεχούς ρεύματος.

Όλα αυτά σημαίνουν την εκτεταμένη χρήση τσιμέντου ενώ είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και ανατίναξη του εδάφους, αλλοιώνοντας μια για πάντα το φυσικό  περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και κατά προέκταση το αναπτυξιακό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει, δηλαδή το τουριστικό προϊόν το οποίο εδράζεται πάνω στο μοναδικό τοπίο.

Άλλο ένα σοβαρό θέμα είναι αν το αρχικό μέγεθος του  “Αιολικού Πάρκου” στη Μικρή Ζήρεια μπορεί  να αυξηθεί στην πορεία, με άδειες επέκτασης των επενδύσεων. 

Μήπως τελικά το ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για αλλαγή χρήσεων γης, μπορεί να λειτουργήσει εμπρηστικά σε ολόκληρη την ορεινή περιοχή της Δυτικής Κορινθίας ;

Γι’ αυτό σε καμιά των περιπτώσεων δεν νοείται ανάπτυξη έργων “Αιολικού Πάρκου” χωρίς την εξ’ αρχής τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και περιορισμών, που οφείλουν να αποτυπώνονται στον χωροταξικό σχεδιασμό και να γίνονται σεβαστές τόσο κατά την υλοποίηση των έργων όσο και στο ενδεχόμενο που τεθεί θέμα επέκτασης των επενδύσεων.

Google+ Linkedin