Το εκλογικό «πόκερ» στο Ξυλόκαστρο και το «μπαλαντέρ» Τσιώτου

Το εκλογικό «πόκερ» στο Ξυλόκαστρο και το  «μπαλαντέρ»  Τσιώτου

Όσο πλησιάζουμε προς την 8η του Οκτώβρη το «άρωμα των εκλογών» γίνεται όλο και πιο έντονο και στους έξι δήμους της Κορινθίας , καθώς έχουν πλέον ξεχωρίσει τόσο τα φαβορί όσο και τα αουτσάιντερ αλλά και τα μπαλαντέρ που εν πολλοίς θα παίξουν το ρόλο τους στις περιπτώσεις που οι εκλογές θα χρειαστεί να πάνε σε δεύτερο γύρο ή ακόμα ακόμα και στην περίπτωση μικρής και στοχευμένης πριμοδότησης αν οι μυστικές δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής δείχνουν ότι το παιχνίδι μπορεί να καθαρίσει από την πρώτη Κυριακή.

Προφανής στόχος αυτού του άρθρου είναι να δούμε αυτές τις εκλογές προσεγγίζοντας όσο μπορούμε και το πρίσμα της πολιτικής ηθικής του κάθε υποψήφιου δημάρχου  και όχι της φθηνής επικοινωνίας του καθενός ή της καθεμιάς δημοσιογράφας , που εκ του μακρόθεν… προτάσσει τις παράσοφες, διαισθητικές ή μαντικές ικανότητές της για να προβλέψει τα εκλογικά αποτελέσματα!

Μακριά από εμάς τέτοιες λογικές…

Ξεκινώντας , λοιπόν , από την Δυτική Κορινθία και συγκεκριμένα από το δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης βλέπουμε ότι τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από τις δημοτικές εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί η ιδιαίτερη αυτοδιοικητική παρουσία του καθενός από τους τρεις σημερινούς υποψηφίους δημάρχους, όπως και του πρώην δημάρχου Ηλία Ανδρικόπουλου και οι πολίτες αυτού του όμορφου τόπου ,που δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου , μπορούν αβίαστα να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, χωρίς να χρειάζονται καμία επικοινωνιακή σπέκουλα από εντεταλμένους δήθεν  διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

  • Έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το ύφος και το ήθος της απερχόμενης δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Βλάση Τσιώτου, σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη , την διαφάνεια , την διαχείριση του ΧΥΤΑ σε συνάρτηση με την υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών, την πολιτική ευαισθησία στο τραγικό δυστύχημα της  ανασφάλιστης εργαζόμενης οδοκαθαρίστριας και τόσα άλλα.
  • Έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για την παρουσία του πρώην δημάρχου Ηλία Ανδρικόπουλου και την σταθερή κριτική που άσκησε στην απερχόμενη δημοτική αρχή.
  • Έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για την επιλεκτική αλαλία του κ. Φάνη Μπρακούλια , που για τέσσερα χρόνια λειτουργούσε στο ανώτατο βουλευόμενο όργανο του δήμου ως η “έκφραση του τίποτα” και ξαφνικά τώρα ξύπνησε από τον βαρύ αυτοδιοικητικό του λήθαργο και θυμήθηκε πως πρέπει να ξαναντυθεί τον μανδύα του υποψήφιου δημάρχου, χωρίς βέβαια να διεκδικεί πραγματικά αυτό το αξίωμα.
  •  Και τέλος έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για την αδιάλειπτη και  ενεργητική παρουσία του κ. Σπύρου Καραβά στα δημοτικά συμβούλια αλλά και για την δημιουργική κριτική που άσκησε σε θέματα λειτουργίας του και βεβαίως για τις ενστάσεις που διατύπωσε σε θέματα απευθείας αναθέσεων και την εναντίωσή του σε πραχτικές κακής διαχείρισης , που αποδεδειγμένα ζημίωναν τόσο τον δήμο όσο και τους πολίτες του Ξυλοκάστρου.

Εμείς , με βάση τα εκλογικά ποσοστά του 2019 και την ευρύτερη πολιτική καταγωγή των τότε υποψηφίων δημάρχων θα λέγαμε ότι φαινομενικά ο κ. Τσιώτος δείχνει σήμερα να είναι  ωφελημένος από την απόσυρση του κ. Ανδρικόπουλου ή η σύμπραξη Μπρακούλια – Κατσούλα  σε πρώτη ανάγνωση να δίνει αριθμητικό μπόνους στον συνδυασμό τους

Επειδή όμως η πολιτική όπως και η αυτοδιοίκηση δεν είναι απλή αριθμητική αλλά άλγεβρα (όπως έλεγε και ο Λένιν) , το ερώτημα που τίθεται επί της ουσίας είναι: «τι δήμαρχο θέλουμε στο Ξυλόκαστρο για τα επόμενα πέντε χρόνια;»

  1. Θέλουμε ένα δήμαρχο “ορντινάντσα” του κάθε κυβερνητικού βουλευτή ή περιφερειάρχη , που να παριστάνει τον επιτυχημένο με ξένα κόλυβα ;
  2. Θέλουμε ένα δήμαρχο για να ανακαλύψουν οι Ξυλοκαστρίτες τον “Μεσσία” που θα περάσει από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ όλα τα λάθη, τις αστοχίες και την απραξία της απερχόμενης δημοτικής αρχής;
  3. Θέλουμε ένα δήμαρχο που να βλέπει τους ορίζοντες δημιουργίας  αυτού του τόπου με άλλο μάτι και το κυριότερο να αντιλαμβάνεται την αυτοδιοίκηση  ως σύμμαχο στις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των πολιτών για ανθρώπινη πόλη και χωριά, για την κοινωνική αλληλεγγύη, για τον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια;

Εστιάζοντας τώρα στην περίπτωση του Βλάση του Τσιώτου αναμφίβολα αναγνωρίζουμε  ένα δήμαρχο που σταθερά υπηρέτησε τον κομματισμό της Νέας Δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση.

Λειτούργησε με το «κατόπιν ενεργειών τους» ως κομματικό “δεκανίκι” κυβερνητικών βουλευτών  στην υψηλότερη εκδοχή του  αλλά και σαν αυτοδιοικητική “γλάστρα”   του απερχόμενου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα , στο Ξυλόκαστρο.

Γιαυτό και όποια αποσπασματικά έργα έχει να επιδείξει ,στο συντριπτικό τους ποσοστό προέρχονται από προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου , πράγμα που σημαίνει αυτοδιοικητική αδυναμία ή διοικητική ανεπάρκεια να διεκδικήσει απευθείας χρηματοδοτικά εργαλεία από εθνικά προγράμματα ή άλλους ευρωπαϊκούς πόρους.

Εξ αντικειμένου αυτό δεν μπορεί να πιστωθεί στα θετικά του κ. Τσιώτου αλλά όπως λένε και στη χαρτοπαιχτική γλώσσα: το θέμα στις εκλογές δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο…

Και αυτό το  “άσχημο φύλλο” αναγκαστικά πλέον ο απερχόμενος δήμαρχος καλείται  να το παίξει καλά…έχοντας μάλιστα και το ντεσαβαντάζ ενος ρηχού και ελλιπούς ψηφοδελτίου , που περισσότερο μοιάζει  με “εργοδοτικό σωματείο” , παρά ότι έχει συγκροτηθεί με όρους κοινωνίας!

Επιπλέον, σε αυτή την κακόγουστη αυτοδιοικητική σκηνοθεσία,   ο έμπειρος πια Βλάσης Τσιώτος γνωρίζει ότι και οι ηθοποιοί (υποψήφιοί του) δεν διαθέτουν το ανάλογο “σταριλίκι” να εμπνεύσουν… και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα , με συνέπεια το 43% να φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός!

Αντιλαμβανόμενος , λοιπόν, ο κ. Τσιώτος , ότι δεν του βγαίνουν τα “κουκιά” για την πρώτη Κυριακή, θέλει οπωσδήποτε ένα δεύτερο γύρο με τον  Σπύρο Καραβά, γιαυτό και χρειάζεται ένα μπαλαντέρ , που αφενός να μπορεί να ψαλιδίσει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση του προοδευτικού χώρου (δυνητικά θα μπορούσε να συμβεί μόνο στο  ψηφοδέλτιο του  Σπύρου Καραβά) και αφετέρου να δημιουργήσει προϋποθέσεις κάθετης πόλωσης στον κεντροαριστερό χώρο, με ότι αυτό συνεπάγεται στην πρόθεση ψήφου ή την ενδεχόμενη αποχή της δεύτερης Κυριακής.

Που όμως  ο Βλάσης Τσιώτος μπορεί να ελπίζει ότι θα βρει αυτόν τον “χρήσιμο ηλίθιο” ή αν προτιμάτε αυτή την πολιτική αρωγή αν δεν την βρει στο πρόσωπο του συνήθως υπόπτου Φάνη Μπρακούλια;

Αυτό το λέμε όχι μόνο γιατί αποτιμούμε αρνητικά την επιλεκτική αλαλία του κ. Μπρακούλια στην τρέχουσα δημοτική περίοδο αλλά επαναφέροντας στη μνήμη μας τόσο τις εκλογες του 2014 όσο και τις εκλογές του 2019 βλέπουμε ότι ο κ. Μπρακούλιας έχει κολλήσει τα ίδια βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα  του “Δούρειου Ίππου” , παίζοντας το γνωστό μπιλιάρδο του πάλαι ποτέ πασοκογενούς υποψηφίου στις πλάτες αφελών ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα αυτό το εκλογικό πείραμα να λειτουργεί  με μαθηματική ακρίβεια πάντα υπέρ του Βλάση Τσιώτου!

Σύμπτωση; Δε νομίζω!

Θυμηθείτε πως έμεινε εκτός δεύτερου γύρου το 2014 ο Ανδρέας Ζάρρος και το 2019 ο Σπύρος Καραβάς και μετά κάντε τις εκτιμήσεις σας γιατί  τα τελευταία χρόνια και με ποιες μεθοδεύσεις ο δήμος Ξυλοκάστρου δεξιοκρατείται…με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις δημόσιες πολιτικές που υλοποιούνται σε μια σειρά καίριων ζητημάτων , που διαχρονικά ταλαιπωρούν τους πολίτες αλλά κρατούν και τον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης σε στασιμότητα.

Κατά την δική μας εκτίμηση, στις 8 του Οκτώβρη οι προοδευτικοί πολίτες του όμορφου δήμου της Δυτικής Κορινθίας καλούνται να ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο άπαξ και διά παντός.

Το ουσιαστικό διακύβευμα θεωρούμε ότι δεν χωράει κοντόφθαλμες παρερμηνείες ή άλλα αστεία πολιτικά επιχειρήματα.

Θέλουν πραγματικά μια δημιουργική αυτοδιοίκηση στον τόπο τους ή βολεύονται και με μια τοπική διοίκηση που θα λειτουργεί με τα «κατόπιν ενεργειών» των εκάστοτε κυβερνητικών βουλευτών και ενίοτε θα βολεύει και τους διάφορους  αφανείς “Φάνηδες” για να τους έχει καβάτζα για τα δύσκολα ;

Google+ Linkedin