Σωτήρης Τσιόδρας : «Πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Με ανησυχεί η απροθυμία των ανθρώπων να τα ακούσουν»

Σωτήρης Τσιόδρας : «Πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Με ανησυχεί η απροθυμία των ανθρώπων να τα ακούσουν»

«Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία», τόνισε ο  καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας συμπληρώνοντας ότι από στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων προκύπτει ότι η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων δεν φαίνεται να συμβάλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της διασποράς του ιού, όταν δεν συνδυάζεται με άλλα μέτρα. 

Κάνοντας μια ανασκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης του Αυγούστου, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι από τα 5.730 κρούσματα, τα 4.880 κρούσματα ήταν εγχώρια και τα υπόλοιπα εισαγόμενα, ενώ το 29% από αυτά ήταν εντελώς ασυμπτωματικά. Από αυτά τα κρούσματα που διερευνήθηκαν από τον ΕΟΔΥ, το 67% ανέφερε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, πρόσθεσε.

Σχετικά με εξελίξεις για τον ίδιο τον ιό, ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε χθεσινή προκαταρκτική δημοσίευση από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στην οποία καταγράφεται το πώς κάποια από τα μέρη της δομής του ιού επιτίθενται στον άνθρωπο. Αυτές οι ανακαλύψεις αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη νόσο, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα μονοκλωνικά αντισώματα δοκιμάζονται πλέον και ως θεραπεία αλλά συζητείται και η χρήση τους σαν προληπτικό, κατά κάποιο τρόπο, μέσο για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο ο κ. Τσιόδρας είπε ότι επιζητούμε σαν ανθρωπότητα την πλήρη ολοκλήρωση των διεθνών μελετών με αυστηρά κριτήρια ώστε ο κόσμος να μπορεί να εμβολιαστεί με ασφάλεια και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα από τους πρωτοπόρους σε αυτές τις μελέτες μέσα στον Οκτώβριο. Συμπλήρωσε ότι δεν θα ήθελε να δει το εμβόλιο ως ένα μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως δυστυχώς γίνεται σε πολλά σημεία του πλανήτη.

«Πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Με ανησυχεί η απροθυμία των ανθρώπων να τα ακούσουν για ιδεολογικούς και άλλους ίδιους λόγους που αφορούν το μικροπεριβάλλον τους και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε.

Μιλώντας για τη χρήση της μάσκας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι βοηθά στον περιορισμό της διασποράς του ιού και ότι προτείνεται από τον ΠΟΥ και τη UNICEF ως ένα μέρος συνόλου μέτρων δημόσιας υγείας, μαζί με την τήρηση των αποστάσεων, την υγιεινή των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή, τον επαρκή φυσικό αερισμό των κλειστών χώρων.

«Η μάσκα θα μας προφυλάξει ώστε να μην χρειαστεί να πάρουμε πιο δύσκολα μέτρα. Πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε ως ένα «προσωπικό lockdown»», είπε χαρακτηριστικά.

Σωτήρης Τσιόδρας : «Όποτε κρίνεται απαραίτητο θα εμφανίζομαι και εγώ»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό και για την απουσία του από την τηλεόραση. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εξήγησε γιατί πλέον δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις ενώ τόνισε ότι δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια αλλά και τον ελληνικό λαό.

«Όπως θα έχετε δει τον τελευταίο καιρό έχω κρατήσει μία απόσταση από τις δημόσιες εμφανίσεις. Όχι επειδή δεν ενδιαφέρομαι για την ενημέρωσή σας.

Έχουμε επικεντρωθεί με την ομάδα των επιστημόνων της επιτροπής μας στη βαθύτερη ανάλυση των στοιχείων, των επιστημονικών δεδομένων για την πορεία του ιού, στις νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη θεραπευτική και τα εμβόλια, με αδιάκοπη καθημερινή και πολύωρη εργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, «ειδικές υποομάδες της επιτροπής μας ανανέωσαν τα κριτήρια για τα τεστ, για τις θεραπευτικές οδηγίες, οι οποίες περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η ρεμστεμιβίρη και η δεξαμεθαζόνη, επεξεργαζόμαστε τα καλύτερα δυνατά επιδημιολογικά δεδομένα για την παρακολούθηση της νόσου, τον συντονισμό της παρουσίασης της πληροφορίας και τη συνεχή εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τον υφυπουργό, με τον ΕΟΔΥ και άλλους φορείς».

«Επίσης, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολίων, μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων συμμετέχουν με διαφάνεια στις συζητήσεις που αφορούν τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές», συνέχισε.

Και πρόσθεσε: «Έτσι, άλλοι συνάδελφοι από την Επιτροπή αναλαμβάνουν κατά καιρούς τον ρόλο της ενημέρωσής σας ώστε όλη η δουλειά να συνεχίζεται αδιάλειπτα με κοινό γνώμονα τη σωστή πληροφόρηση βασισμένη στη γνωστή, επιστημονική αλήθεια. Ούτε εγκαταλείψαμε την προσπάθεια, ούτε φυσικά εσάς».

«Όποτε κρίνεται απαραίτητο θα εμφανίζομαι και εγώ», κατέληξε.

Google+ Linkedin