Συρία: Επίθεση τουρκικού drone σε νοσοκομείο κοντά στα σύνορα – Τέσσερις νεκροί

Συρία: Επίθεση τουρκικού drone σε νοσοκομείο κοντά στα σύνορα – Τέσσερις νεκροί
Προάγγελος της τουρκικής εισβολής στη Συρία, θεωρείται η σημερινή επίθεση της Τουρκίας με drone, κοντά σε νοσοκομείο, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

Όπως ανακοίνωσε συριακή μη κυβερνητική οργάνωση, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την  επίθεση που έκανε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε πόλη της βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε στόχο “ανθρώπους που εργάζονται για λογαριασμό της ημιαυτόνομης κουρδικής αρχής καθώς έσκαβαν χαντάκια κοντά σε νοσοκομείο στο Καμισλί”, δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Rahman.
“Τουλάχιστον τέσσερις μεταξύ αυτών είναι νεκροί”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το νοσοκομείο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου οι Κούρδοι έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας τους από τότε που η Άγκυρα απείλησε να πραγματοποιήσει νέα επίθεση εναντίον τους.

Η Τουρκία εκτιμά ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κύρια πολιτοφυλακή των κουρδικών δυνάμεων που συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), είναι η προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί “τρομοκρατική οργάνωση”.

Μεταξύ του 2016 και του 2019, η Τουρκία εξαπέλυσε τρεις επιχειρήσεις στα σύνορά της κατά της πολιτοφυλακής YPG.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και Κούρδους αξιωματούχους, η Άγκυρα ενέτεινε τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των Κούρδων στη Συρία, μετά τη σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης στις 19 Ιουλίου μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Το Σάββατο, παρόμοια επίθεση που είχε στόχο ένα αυτοκίνητο στο Καμισλί, προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Στα τέλη Ιουλίου, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έκαναν λόγο για 13 νεκρούς, εκ των οποίων τρεις διοικήτριες, σε πλήγματα μη επανδρωμένου αεροσκάφους που αποδόθηκαν στον τουρκικό στρατό.
Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan απειλεί από τον Μάϊο να πραγματοποιήσει επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χλμ. στα σύνορα της χώρας του. Η Άγκυρα δεν έλαβε ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς το πράσινο φως κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη για μια στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.
Διαφορετικά, η Άγκυρα εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον κουρδικών στόχων, σύμφωνα με τον Heras, ερευνητή στο New Lines Institute.
Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας, χώρας που κατακερματίστηκε μετά τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011 και στον οποίο ενεπλάκησαν με την πάροδο των ετών πολλές ομάδες και ξένες δυνάμεις.

Google+ Linkedin