Οι «Διαδρομές» της ενέργειας! (Του Χρήστου Καλαντζή)

Οι «Διαδρομές» της ενέργειας! (Του Χρήστου Καλαντζή)

Του Χρήστου Καλαντζή*

Χρήστος Καλαντζής

Παρασκευή βράδυ, τα παιδία έχουν κοιμηθεί και αποφασίζω να ανοίξω ένα μπουκάλι κρασί ως αποτοξίνωση από την ένταση της εβδομάδας. Κατεβαίνω γρήγορα στην αποθήκη και ανοίγοντας την πόρτα παρατηρώ ένα φάκελο στο κεφαλόσκαλο της εξώπορτας. «Ποιος με θυμήθηκε άραγε..» αναρωτήθηκα. Δεν πέρασαν λίγα λεπτά και η απορία μου είχε περάσει στο παρελθόν. Λογαριασμός ήταν, λογαριασμός ενέργειας. «Ας ανοίξω και κάτι άλλο εκτός από τον οίνο..» σκέφτηκα και με γρήγορες κινήσεις άνοιξα τον φάκελο.. 178€! Μισό ποσό ενέργεια και το υπόλοιπο έμμεσοι και άμεσοι φόροι!

Είναι εκείνες οι στιγμές που αναρωτιέσαι ενέργεια αγοράζω ή φόρους;

Επέστρεψα στο σπίτι, άνοιξα το κρασί (Στροφιλιά Διαδρομές γαρ..) μισογέμισα το ποτήρι και κάθισα στην πολυθρόνα μου. Ξαναπήρα στα χέρια μου το λογαριασμό και άρχισα να αναζητώ τα επιμέρους στοιχεία του (κόστος ενέργειας, κόστος μεταφοράς, δημοτικά τέλη, δημοτικός φόρος, ΦΠΑ.. κλπ). Απόλαυσα την πρώτη γουλιά κρασί (θεσπέσιο..! σε αντίθεση με τον λογαριασμό που κρατούσα)  και το μυαλό αναρωτήθηκε 60€ επί 12 μήνες ήτοι 720€ περίπου για ανταποδοτικά τέλη. «Για ποιο λόγο υπάρχουν δημοτικά τέλη και δημοτικός φόρος;» Με γρήγορες κινήσεις έπιασα το κινητό και άρχισα την αναζήτηση. Δεν πέρασαν μερικά λεπτά και εμφανίστηκε στην οθόνη το «Άρθρο 182 – Έννοια, περιεχόμενο και τρόπος καθορισμού ανταποδοτικών τελών». Άρχισα να διαβάζω απολαμβάνοντας το κρασί μου!

«..Τα ανταποδοτικά τέλη είναι χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες στους δήμους για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός και το πράσινο. Η επιβολή και ο υπολογισμός των τελών αυτών γίνεται με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, δηλαδή την αναλογία μεταξύ του κόστους των υπηρεσιών και της ωφέλειας που αποκομίζουν οι πολίτες..».

Ακούμπησα για ακόμα μια φορά το γυαλί στα χείλη μου και άρχισα να αναλογίζομαι.. «..τα ανταποδοτικά τέλη είναι δίκαια ή άδικα; Υπάρχει μια απλή απάντηση; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών; Μετράμε την ισορροπία μεταξύ εσόδων και δαπανών στον δήμο μας;»

Αρχικά σκέφτηκα πως πρέπει να υπάρχουν επειδή ενισχύουν την αυτονομία και την αποδοτικότητα του δήμου μας. Ακολούθως αναρωτήθηκα, « ..διαχειρίζονται με συνέπεια και συναίσθηση ανάλογα με τις ανάγκες; Διασφαλίζουν την ισότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας; Μήπως αποτελούν διπλή φορολόγηση για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν; Αυξάνουν ή μειώνουν την κοινωνική συνοχή; Δημιουργούν ανισότητες μεταξύ μας; Πως αξιολογείται η ποιότητα και αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών; Εν ολίγοις πληρώνουμε πολλά ή λίγα για τις υπηρεσίες που λαμβάνουμε;»

Πολλά ερωτήματα.. ξανασήκωσα το ποτήρι για ακόμα μια γουλιά αλλά είχε αδειάσει. Με σβελτάδα έπιασα το μπουκάλι άλλα κενόν κι αυτό! Κοίταξα την ώρα.. τελικά δεν ξέρω ποιος με κατέστρεψε σήμερα ο δήμαρχος ή ο κουμπάρος;  Ο κουμπάρος ως οινοπαραγωγός ή ο δήμαρχος ως αμισθί πωλητής του;  Διότι η ανάγνωση των λογαριασμών θα πραγματοποιείται όταν αδειάζει το μπουκάλι από εδώ και στο εξής.-

………………..

* O Χρήστος Καλαντζής είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής , τακτικό μέλος σε σειρά ενώσεων πληροφορικής όπως η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ), η Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ) κλπ.

 

Google+ Linkedin