Λαγούμια

Λαγούμια
Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ *
Σε κάθε τραγωδία που υπερφορτίζει συναισθηματικά τις μάζες χάνονται στα λαγούμια της υπερπληροφόρησης όχι μόνο ειδήσεις και ειδησάρια, που αν επισημαίνονταν έστω από μεγάλο τμήμα των πολιτών θα άλλαζαν τον τρόπο αντίδρασής τους, αλλά και πληροφορίες που μετατοπίζουν το κέντρο βάρους της κοινωνικής μετατραυματικής εξέλιξης. Τρανό παράδειγμα η πανδημία, στη διάρκεια της οποίας ο φόβος, η ανασφάλεια και η ασφυξία έκρυψαν καλά απ’ τους πολλούς τις θηριώδεις προετοιμασίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το άνοιγμα των θυρών της κόλασης.

Με όρους εικοστού πρώτου αιώνα και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τεχνολογική υποστήριξη του πληροφοριακού βομβαρδισμού, οι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και οι αναλογικές αντιθεωρίες, διαστρέφουν ή εξωραΐζουν πραγματικές «ειδήσεις» που χάνονται, σ’ ένα κλίμα ψευδοπένθιμο και θλιβερό. Ετσι, για να δώσω ένα σαρκαστικό παράδειγμα, λειτούργησαν επί του θυμικού τα κινούμενα σχέδια, τα γνωστά μας καρτούν, ωραιοποιώντας τα τρωκτικά και βγάζοντας απίστευτα χρήματα απ’ αυτό. Τα ποντίκια, εφιάλτης των φτωχών, των υγρών σπιτιών – κελιών του βιομηχανικού προλεταριάτου, έγιναν Μίκυ Μάους. Τα λαγουδάκια και οι σκίουροι, ύπουλοι εχθροί της αγροτικής παραγωγής κυρίως του μικρού κλήρου, έγιναν Μπαγκς Μπάνι και Τσιπ και Ντέιλ. Κι απέκτησαν διαδόχους με την καρτουνοποίηση της βίας σε αποθεωτικές μορφές πολεμιστών, κάθε λογής εξωφρενικά εξελιγμένων όπλων, κατακλύζοντας τα νεανικά μυαλά με επιλογές τρανσφόρμερς, λέιζερ, όπλα του πάγου, φλογοβόλα και πυρηνικά τσέπης.

Πάω στοίχημα ότι μια είδηση – διαπίστωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χαμένη πίσω και μέσα σε ατελείωτους αριθμούς και γεωστρατηγικές αναλύσεις, θα μπορούσε να διαμορφώσει μια άλλη οπτική γωνία, αν γινόταν κοινό κτήμα και αντικείμενο ευρείας μελέτης και συζήτησης. Την πετάω έξω απ’ το λαγούμι των κλισέ, την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί μάς υποχρεώνουν να κοιτάμε τη γουέστερν μονομαχία στον ουρανό της Μαύρης Θάλασσας, όπου το μαχητικό πετάει καύσιμα στα μούτρα του drone και του χαλάει την προπέλα, όπως στο Ελ Πάσο ο πεσμένος καουμπόι μια χούφτα άμμο στον απέναντι με το εξάσφαιρο. Το πληροφοριακό σπαγγέτι γουέστερν, που μπερδεύει τον φραγκονέρο (μαύρος) με τη Μαύρη Θάλασσα, αφήνει κάτω στη γη για το πόπολο την εξής πληροφορία – βλήμα: Ο μέσος όρος ζωής στο μέτωπο του Μπαχμούτ για έναν Ουκρανό στρατιώτη που θα σταλεί εκεί είναι τέσσερις ώρες. Μόλις τέσσερις ώρες!… Μόλις βάλεις στη σειρά τις λέξεις της λακωνικής αυτής πληροφορίας, που προέρχεται από Αμερικανό απόστρατο που πήγε κι ήρθε στην περιοχή, η όψη αυτού του πολέμου είναι εντελώς διαφορετική για τις σκεπτόμενες και μη μάζες, απ’ ό,τι η αποστειρωμένη εντυπωσιακή αερομαχία…

Πάμε λίγο πιο βαθιά στο λαγούμι, σε επίπεδο παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής και κάτω από τα καρότα που έχουν και βιταμίνες, μαζί με τους λαγούς, πριν γίνουμε με τα κρεμμυδάκια κοινωνικό στιφάδο. Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Η ζήτηση μετά τους πανδημικούς εγκλεισμούς χτύπησε ταβάνι και οι καινοτόμοι αγρότες (;) βελτίωσαν τα μάλα τη μετατροπή της κόκας σε σκόνη κοκαΐνη. Το δε διαδικτυακό εμπόριο του …προϊόντος οργιάζει. Μεταξύ 2020 και 2021, η καλλιέργεια κόκας αυξήθηκε 35% κι ενδεχομένως οι ταχυδρομικές αποστολές πολύ περισσότερο. Στο παιχνίδι της κοκαΐνικης ανάπτυξης μπήκαν και νέοι παίκτες κι αγορές στην Ασία και την Αφρική. Σ’ αυτόν τον άλλο πόλεμο ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια καινούργιες, πέραν των Βάγκνερ και Αζόφ, εγκληματικές ομάδες από τα Βαλκάνια και το Μεξικό.

Kλείνοντας, ας σας αφήσω να εκτιμήσετε την «καλή και θετικής αύρας είδηση» (μπλιαχ) ότι η εισβολή της Ρωσίας διατάραξε την αγορά και τη χρήση στην Ουκρανία! Η έκθεση του ΟΗΕ το λέει αυτό γιατί είχε διαπιστωθεί μια επέκταση της αγοράς της κόκας στην Ουκρανία, προφανώς παράλληλα και ανάλογα με την αύξηση των σιτηρών. Σκεφτείτε γιατί χανόμαστε …μαστουρωμένοι.
* Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου , Σάββατο 18 Μάρτη 2023 – Κυριακή 19 Μάρτη 2023
Google+ Linkedin