Η εμβληματική ιστορία της «Ensemble Alexandrov» που επέβαινε στο μοιραίο ρωσικό αεροσκάφος

Στο μοιραίο Τουπόλεφ της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, που συνετρίβη στη Μαύρη θάλασσα, κοντά στις ακτές του Σότσι, επέβαιναν περισσότερα από 60 μέλη της «Ensemble Alexandrov». Πρόκειται για την εμβληματική «χορωδία του Κόκκινου Στρατού», έτσι την ήξεραν ακόμα σε κάθε γωνιά του κόσμου… 

Η  «Ensemble Alexandrov» είναι το επίσημο καλλιτεχνικό σχήμα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και θεωρείται από τα διασημότερα πολιτιστικά «ονόματα» της ΕΣΣΔ και της σημερινής Ρωσίας, μαζί με τα «Μπολσόι» και τα «Μαρίνσκι» (πρώην «Κίροφ»).Το ρεπερτόριό της σε τραγούδι, χορό και μουσική ξεπερνά τα 2.000 έργα, ενώ έχει βραβευτεί και στο εξωτερικό.

Ως «ληξιαρχική πράξη γέννησής» της θεωρείται η 12 Οκτώβρη 1928 οπότε έδωσε την πρώτη συναυλία στο κεντρικό κτίριο του Κόκκινου Στρατού.

Ιδρυτής της ήταν ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ,που είχε την διεύθυνσή της για 18 χρόνια και στη συνέχεια ακολούθησε ο γιος του Μπόρις, που παρέμεινε στη διεύθυνση μέχρι το 1987 (από το 1946). Ο διευθυντής της χορωδίας, Βαλέρι Χαλίλοφ, βρισκόταν μεταξύ των επιβατών του μοιραίου Τουπόλεφ.

Οι ανεπανάληπτες ερμηνείες των τραγουδιών της Αντιφασιστικής Νίκης έκαναν διεθνώς γνωστή την κολλεκτίβα «Ensemble Alexandrov», η οποία διατηρεί πάντα τα ίδια υψηλά κριτήρια επιλογής των καλλιτεχνών της.

Κατά την διάρκεια του πολέμου, η κολλεκτίβα έδωσε πάνω από 1.500 συναυλίες στο μέτωπο, κυριολεκτικά μέσα στην φωτιά του πολέμου.

Το διασημότερο, ίσως, τραγούδι της, που θεωρείται και ο «ύμνος» της Αντιφασιστικής Νίκης, το εκπληκτικό «Ιερός Πόλεμος», το τραγούδησε στις 26 Ιούνη του 1941, έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας «Μπελαρούσκι Βακζάλ», από μια ομάδα τραγουδιστών της, ενώ περίμενε την επιβίβασή της στο τρένο για το μέτωπο.

Στο video (δείτε ΕΔΩ) με το θρυλικό τραγούδι «Ιερός Πόλεμος», ακούγεται στην αρχή η ιστορική ανακοίνωση για την έναρξη της φασιστικής επίθεσης στην ΕΣΣΔ, από τον επίσης θρυλικό εκφωνητή, Γιούρι Λεβιτάν, το μεσημέρι της 22ας Ιουνίου του 1941.  Η μετάφραση έχει ως εξής:«Προσοχή! Ομιλεί η Μόσχα! Μεταδίδουμε σημαντική κυβερνητική ανακοίνωση. Πολίτες και πολίτισσες της Σοβιετικής Ένωσης! Σήμερα στις 4 η ώρα το πρωί, χωρίς την προβολή οποιωνδήποτε αξιώσεων προς τη Σοβιετική Ένωση, χωρίς κήρυξη πολέμου, τα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης. Ξεκίνησε μεγάλος πατριωτικός πόλεμος του σοβιετικού λαού, εναντίον των γερμανο-φασιστών κατακτητών!»

Πρόσφατα,το 2012,η «Ensemble Alexandrov» είχε κάνει περιοδεία και στην Αθήνα,όπου και τραγούδησε  (δείτε ΕΔΩ) στα ελληνικά το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Όταν σφίγγουν το χέρι» .

Google+ Linkedin