Στο χείλος της απόλυτης ανθρωπιστικής καταστροφής η Γάζα

Στο χείλος της απόλυτης ανθρωπιστικής καταστροφής η Γάζα

Στο χείλος της απόλυτης ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκονται οι κάτοικοι της Γάζας, οι οποίοι εν μέσω ανελέητων βομβαρδισμών από την αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ, δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ, καθώς το φάσμα της πείνας απλώνεται απειλητικά σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θυλακα.

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ανήλθε στους 30.717, με περισσότερους από 72.156 τραυματίες στις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν σήμερα στην περιοχή αλ Καράρα, βόρεια της Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας αρκετούς.

Ένα παιδί σκοτώθηκε από βομβαρδισμούς του ισραηλινού πυροβολικού ανατολικά της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα κατοικημένο διαμέρισμα στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας πολλά θύματα.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού νότια του Ντέιρ ελ Μπαλάχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας ενώ τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε την περιοχή Μπάνι Σουχέιλα, ανατολικά της Χαν Γιουνίς.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και από βομβαρδισμούς του πυροβολικού στην περιοχή ενός σχολείου, ανατολικά της Ράφα, προκάλεσαν αρκετούς τραυματισμούς.

Στο χείλος της πείνας η Γάζα

Την ίδια ώρα, η πείνα θερίζει τους αμάχους στη Γάζα. Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν σήμερα ότι 20 άνθρωποι πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Στην πόλη της Ράφα, παιδιά διαδήλωσαν κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Σταματήστε τον καθημερινό μας θάνατο». Μερικά παιδιά κουβαλούσαν ταφικά σάβανα σε φορεία για να συμβολίσουν όσους πέθαναν από την πείνα.

Η διαμαρτυρία είναι η τελευταία από μια σειρά παρόμοιων διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν από παιδιά για να απαιτήσουν ταχεία δράση από την πλευρά των αραβικών χωρών και της διεθνούς κοινότητας.

Ο ΟΗΕ αναφερόμενος στις ελλείψεις τροφίμων στη Γάζα κάνει λόγο για «διατροφική κρίση» που είναι μέρος μιας ευρύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Μιλώντας στο Al Jazeera, εκπρόσωπος της UNRWA είπε ότι το 90% του πληθυσμού σήμερα στη Γάζα αντιμετωπίζει «υψηλό επίπεδο οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας» και πρόσθεσε πως η κατάσταση ήταν «τόσο τραγική» και η απόγνωση «τόσο υψηλή» που οποιαδήποτε διέλευση φορτηγών γίνεται πόλος έλξης για ανθρώπους που πεινούν.

«Επομένως, όποιος βλέπει μια συνοδεία φορτηγών βοήθειας να περνάει από το μέρος της Γάζας, θα πηδήξει πάνω σε αυτά τα φορτηγά από πείνα, απόγνωση και φόβο και θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον εαυτό του σε αυτές τις νηοπομπές – ειδικά καθώς ακούμε όλο και περισσότερα για παιδιά κάτω από ηλικίας δύο ετών τώρα πεθαίνει από ασθένειες που σχετίζονται με την πείνα και την αφυδάτωση», πρόσθεσε.

Google+ Linkedin