«Επιτέλους έβρεξε!» (του Χρήστου Καλαντζή)

«Επιτέλους έβρεξε!» (του Χρήστου Καλαντζή)

Του Χρήστου Καλαντζή *

Χρήστος Καλαντζής

«Επιτέλους έβρεξε!» Αναφωνήσαμε μετά την πρόσφατη βροχόπτωση.  Η παρατεταμένη ανομβρία, παράλληλα με την παραγωγική δυσπραγία, έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα τα οποία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε με ανακόλουθες και αντιφατικές αποφάσεις.

Για παράδειγμα, οι αγρότες στην περιοχή μας, εκτός από τη μειωμένη παραγωγή, το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, ως αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής(#europarl.europa.eu), καλούνται να πληρώσουν στον ΑΟΣΑΚ αυξημένο, διαφορετικό ανά περιοχή, κόστος άρδευσης που δεν πραγματοποίησαν (η εξ απαλών ονύχων δημοτική απόφαση 118.2023-10/5/2023 περί μείωσης του σχετικού ποσού μάλλον διαχειρίστηκε παρά διεκπεραίωσε το πρόβλημα).

Ο δήμος ως οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, όπως η περιβαλλοντική αλλαγή, η μείωση των πόρων (φυσικών και οικονομικών),  η αυξημένη απαίτηση για υπηρεσίες, η αυξημένη ανταγωνιστικότητα, η ανάγκη για λογοδοσία κλπ. Θαρρώ πως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Απαιτείται μεταβολή, μεταβολή από τις προσωποπαγείς στις συνεργατικές διοικήσεις, απαιτείται αλλαγή κουλτούρας, οργανωσιακής κουλτούρας

Η υπερεντατική χρήση των φυσικών πόρων ξεπερνώντας τη δυνατότητα φυσικής ανανέωσής τους μάλλον καλύπτει προσωρινά τις ανάγκες. Για παράδειγμα, όλοι αντλούν νερό από τη Στυμφαλία! Ίσως θα έπρεπε να γνωρίζουμε τη μέγιστη δυνατότητα άντλησης ώστε η να μην αλλοιώσουμε το περιβάλλον. Ώστε να δίνεται η δυνατότητα φυσικής ανανέωσής του. Αναρωτιέμαι, θα έπρεπε να ερωτηθούν οι Στυμφάλιοι οι οποίοι χρησιμοποιούν χρόνια τους πόρους της περιοχής ως μέσο επιβίωσης; Αναλόγως, εάν μου λείπουν χρήματα, δεν κάνω οικονομία(;), τα αρπάζω από τον διπλανό μου(;), επικαλούμενος τον νόμο(;))! Είναι μάλλον κατανοητό ότι οι νόμοι των ανθρώπων δεν μπορούν να επιβληθούν στη φύση(όταν αυτό γίνεται μάλλον τα αποτελέσματα δεν μας αρέσουν!(βλ. πρόσφατες πλημμύρες στην κεντρική Ελλάδα)).

Τα προβλήματα δε λύνονται με αποφάσεις του ενός!

Η δημοτική διοίκηση επιβάλλεται να αναπτύξει μια οργανωσιακή κουλτούρα που να ευνοεί τη συνεργατικότητα. Δηλαδή τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε για την επίτευξη κοινών στόχων! Διαφορετικά άλλοι αποφασίζουν, άλλοι πληρώνουν και όλοι μαζί περιμένουμε μια βροχή να μας σώσει (ή να μας πνίξει)! «Επιτέλους έβρεξε!»

Χρήστος Π. Καλαντζής

* O Χρήστος Καλαντζής συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σικυωνίων , με το ψηφοδέλτιο “Επόμενη Μέρα” του υποψήφιου δημάρχου Δημήτρη Πιστεύου.

Google+ Linkedin