Γαλλικές εκλογές: Πρωτιά Μακρόν – Καθορίζει νικητή στον δεύτερο γύρο ο Μελανσόν

Γαλλικές εκλογές: Πρωτιά Μακρόν – Καθορίζει νικητή στον δεύτερο γύρο ο Μελανσόν

Σαφέστατο είναι το προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών , που διεξήθησαν εχθές , με τον Γάλλο πρόεδρο να περναει σχετικώς αναίμακτα την αρχική δοκιμασία για την ανανέωση της θητείας του στα Ηλύσια Πεδία.

Η διαφορά του από τη Μαρίν Λεπέν διέψευσε τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, καθώς ανήλθε σε 4,19% -μολονότι αυτό δεν προκαθορίζει τίποτα για την τελική έκβαση της εκλογής.
Ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα, ο νυν Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα κληθεί να αναμετρηθεί, όχι μόνο με την ακροδεξιά διεκδικήτρια του χρίσματος, αλλά και με μια δυσοίωνη γι’ αυτόν παράδοση 20 ετών. Βάσει της οποίας, το αποτέλεσμα του γύρου Α’ ανατρέπεται στην τελική φάση και ο εν ενεργεία Πρόεδρος παραδίδει την εξουσία στον επόμενο.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, έχει ως εξής:

Τα όρια της δυναμικής Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν φαινομενικά κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε. Το ποσοστό του, 27,6%, μπορεί να μη φαντάζει πολύ υψηλό για εν ενεργεία πρόεδρο, αλλά είναι ανάλογο και άλλων υποψηφίων που κέρδισαν τις εκλογές στον δεύτερο γύρο στο παρελθόν. Κατάφερε, δηλαδή, να κατοχυρωθεί και παρά τη δυσαρέσκεια που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα να διατηρήσει την πρωτιά στις εκλογές. Και αυτό παρά μια σχετικά υποτονική προεκλογική εκστρατεία, καθώς για μεγάλο διάστημα ο Μακρόν προτιμούσε να ασχολείται περισσότερο με τη διεθνή σκηνή παρά με τις εκλογές και την ένταση της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Το πρόβλημα όμως για τον Μακρόν είναι ότι αυτή τη φορά τόσο οι κληρονόμοι της γκωλικής παράδοσης όσο και της σοσιαλιστικής, τις δύο μεγάλες δεξαμενές ψήφων από τις οποίες αντλεί, εμφανίζονται εξαιρετικά απομειωμένοι. Η Βαλερί Πεκρές πήρε μόλις 4,8%, την ώρα που ο Φρανσουά Φιγιόν είχε πάρει 20%, ενώ η Αν Ινταλγκό των Σοσιαλιστών έπεσε κάτω από το 2%, την ώρα που ο Μπενουά Χαμόν είχε καταφέρει να πάρει 6,36%. Αυτό σημαίνει μια εντυπωσιακή αθροιστική μείωση του χώρου που κάλυπταν τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, δηλ. οι Σοσιαλιστές και οι παραλλαγές της Κεντροδεξιάς, τουλάχιστον σε επίπεδο πρώτου γύρου προεδρικών εκλογών.

Η ενίσχυση της Άκρας Δεξιάς

Την ίδια ώρα η Μαρίν Λεπέν με 23,41% αύξησε το ποσοστό της σε σχέση με το 2017 και κατάφερε να μπει στον δεύτερο γύρο. Είναι επίσης προφανές ότι συνολικά η Ακροδεξιά βγαίνει ιδιαίτερα ενισχυμένη. Εάν αθροίσουμε το ποσοστό της Λεπέν με το ποσοστό του Ζεμούρ προκύπτει ένα ποσοστό ακροδεξιάς ψήφου άνω του 30%, ενώ αυτή τη φορά και η Πεκρές είχε αρκετά κοντινές θέσεις μ ε την ακροδεξιά. Κυρίως, όμως, αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις παραπέμπουν σε μια νίκη μεν του Μακρόν στον δεύτερο γύρο, αλλά με μικρή διαφορά από την Λεπέν.

Αυτή άλλωστε δείχνει και η διαφορά από το 2017, καθώς αυτή τη φορά η Μαριν Λεπέν, που ήταν πρώτη στις προτιμήσεις όσων αυτοπροσδιορίζονται ως εργάτες, των κατοίκων των μικρών πόλεων και χωριών και όσων έχουν εισόδημα έως 1250 ευρώ το μήνα και δεύτερη στις προτιμήσεις των νέων, μπαίνει στο δεύτερο γύρο με προοπτική να πάρει ένα σημαντικό ποσοστό, την ίδια ώρα που ολοένα και περισσότερο οι θέσεις και οι απόψεις της άκρας δεξιάς επηρεάζουν, όπως φάνηκε και στην προεκλογική εκστρατεία ευρύτερα τμήματα του γαλλικού πολιτικού σκηνικού.

Η έκπληξη Μελανσόν

Από τη μεριά του ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, πέτυχε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αύξησε το ποσοστό του σχεδόν στο 22% και βρέθηκε λίγο πίσω από την Μαρίν Λεπέν. Εάν συνυπολογίσουμε ότι αυτή τη φορά το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν τον υποστήριξε, επιλέγοντας να κατεβάσει την «κομματική» υποψηφιότητα του Φαμπιέν Ρουσέλ, που πήρε 2,3%, γίνεται σαφές ότι ο Μελανσόν κατάφερε μέσα από την ίδια την προεκλογική του εκστρατεία να διευρύνει την επιρροή του, να πετύχει το υψηλότερο ποσοστό της αριστεράς πέραν των σοσιαλιστών (το αμέσως προηγούμενο ποσοστό ήταν του Ζ. Ντυκλό ως υποψηφίου του ΓΚΚ το 1969, που είχε πάρει 21,27%) και παραλίγο να μπει στον δεύτερο γύρο. Ο Μελανσόν, παρότι μεγαλύτερος σε ηλικία από τους συνυποψηφίους του, κατάφερε να είναι πρώτος στις προτιμήσεις των νέων ψηφοφόρων, καθώς οι εκτιμήσεις είναι ότι πήρε το 31% των ψηφοφόρων της ηλικιακής κατηγορίας 18-24 και 34% της ηλικιακής κατηγορίας 25-34%. Ήταν επίσης ο υποψήφιος που πήρε πρωτιές στα λαϊκά προάστια του Παρισιού, με την ισχυρή παρουσία ψηφοφόρων με μεταναστατευτική καταγωγή.

Αυτό έχει να κάνει με την αναγνωρισιμότητά του, την απήχησή θέσεών του, το γεγονός ότι είχε μια πολύ μαχητική κοινοβουλευτική παρουσία, τη στήριξη που έδωσε σε μεγάλα κινήματα όπως τα «Κίτρινα Γιλέκα», την άρνησή του να προσυπογράψει τη διάχυτη στη γαλλική πολιτική σκηνή ισλαμοφοβία , τη στάση του σε ζητήματα όπως τα «υγειονομικά διαβατήρια».

Η υπόλοιπη αριστερά δεν πήγε ιδιαίτερα καλά. Η Αν Ινταλγκό, παίρνοντας 1,74%, επιβεβαίωσε ότι το σοσιαλιστικό κόμμα είναι πια μια σκιά του εαυτού του και δύσκολα μπορεί να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας. Ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους πήρε 4,58%, που μπορεί να είναι καλύτερο από το ποσοστό των Σοσιαλιστών, αλλά καλείται να αναμετρηθεί με το γεγονός ότι ο Μελανσόν έχει καταλάβει πια και ένα μέρος του χώρου αυτού. Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με την υποψηφιότητα Ρουσέλ επίσης έδειξε ότι απέχει σημαντικά από τη θέση την οποία κάποτε είχε στη γαλλική πολιτική ζωή.

Ο δεύτερος γύρος και οι βουλευτικές

Η ισχυρή παρουσία της Αριστεράς και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που κέρδισε ο Μελανσόν του δίνουν ρόλο ρυθμιστή με το μήνυμα του, μετά τον πρώτο γύρο, να είναι ξεκάθαρο: «Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο».

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον στρέφεται στα βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν και το είδος των δυναμικών που θα καταγραφούν εκεί, τόσο σε σχέση με το ποια θα είναι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Μακρόν όσο και σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους, μια που αυτό θα δείξει και πώς αναδιατάσσονται οι σχέσεις εκπροσώπησης ρευμάτων, πέραν από την απήχηση υποψηφίων προέδρων.

Google+ Linkedin