Αναπολώντας το παρελθόν! (του Χρήστου Καλαντζή)

Αναπολώντας το παρελθόν! (του Χρήστου Καλαντζή)

Του Χρήστου Καλαντζή *

Αρκετές  δεκαετίες πίσω στον χρόνο… Θυμάμαι τον εαυτό μου σε μια καρότσα αγροτικού να επιστρέφει σπίτι ύστερα από κοπιαστική καλοκαιρινή εργασία στα κτήματα του πατέρα μου. Τότε, που έπρεπε υποχρεωτικά, να σταματήσουμε στη βρύση του «χαλματζά» για την ημερήσια προμήθεια σε νερό!

Ήταν άλλωστε η εποχή που δεν μας είχε κατακλύσει η τεχνολογία!

Οι λιγοστές ανάγκες, βιολογικές και μη, καλύπτονταν κατά συντριπτικό ποσοστό από ιδιοκαλλιέργεια οπότε, ήταν σχετικά εύκολο να ιεραρχηθούν. Πρώτα φροντίζαμε να έχουμε τροφή (φαγητό και νερό) και ακολούθως την αποπληρωμή των οικιακών λογαριασμών (φως, ύδρευση, τηλέφωνο)… ό,τι απέμενε, μετά την αποταμίευση, την ένδυση, την υπόδηση κλπ.. μοιραζόταν στις εναπομένουσες ανάγκες όπως η διασκέδαση (κανένα πανηγύρι δηλαδή..!) Παραδοσιακά, τέτοια εποχή, επισκεπτόμασταν τα “Κιόνια” συνδυάζοντας ψώνια και διασκέδαση, το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Τα χρόνια πέρασαν και το βιοτικό επίπεδο άλλαξε, όπως και η διαβάθμιση των αναγκών. Το νερό πλέον το αγοράζουμε, όπως σχεδόν το σύνολο της τροφής μας. Η ιεράρχηση των αναγκών έγινε δυσκολότερη. Νέες, πιο θελκτικές ανάγκες μετατόπισαν μέρος των βασικών στην ιεραρχία, με αποτέλεσμα τη συνεχή αναζήτηση νέων πόρων για την κάλυψή τους. Αυτό δημιούργησε σταδιακά μια αίσθηση (και όχι μόνο) φτώχειας, αφού μη βασικές ανάγκες  κατέστησαν βασικές, ως εργαλείο εδραίωσης στην κοινωνία (π.χ. το κινητό που κρατάμε στα χέρια μας).

Εν τέλει, για να καλύψουμε τις αυξημένες πλέον ανάγκες, για να εναρμονιστούμε με τις κοινωνικές επιταγές, ανακαλύψαμε τις χρηματοδοτήσεις(βλ.Τι είναι το χρήμα;)! Κοινώς, όταν τα χρήματα δεν φτάνουν γι’ αυτά που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε (παραγωγικά ή μη), είθισται να καταφεύγουμε σε χρηματοδοτήσεις.

Συχνά η σύναψη χρηματοδότησης, χωρίς σαφή ιεράρχηση αναγκών, σαφές πλάνο, οδηγεί σε νέα χρηματοδότηση η οποία με τη σειρά της υιοθετεί τα «ορφανά» της προηγούμενης.

Αποτέλεσμα(;) καταλήγουμε να διαφημίζουμε τις χρηματοδοτήσεις! 

Σάμπως και η κάθε χρηματοδότηση δεν θα αξιολογηθεί από το έργο στο οποίο έχει επενδυθεί, από τη χρησιμότητά του, από τη διάρκειά του στο χρόνο, από τους πολίτες εν τέλει, αλλά από το illustration υλικό της αφίσας ή του βιβλίου που θα τυπωθεί!

Σαν να ακούω την γιαγιά μου «…δικό μας καρβέλι, δικό του μαχαίρι παλικάρι μου!». Χρόνια τώρα.. θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω γιαγιά μου, αναπολώντας το παρελθόν…!

Χρήστος Π. Καλαντζής

* O Χρήστος Καλαντζής συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σικυωνίων , με το ψηφοδέλτιο “Επόμενη Μέρα” του υποψήφιου δημάρχου Δημήτρη Πιστεύου.

Google+ Linkedin