Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορινθίων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορινθίων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Να ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλο το βοηθητικό προσωπικό που απασχολείται στα σχολεία, καλή σχολική χρονιά και ιδιαίτερα στα παιδιά που ξεκινάνε φέτος τη μαθητική τους πορεία.

Το μυαλό μας βέβαια βρίσκεται στη Θεσσαλία, που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πλημμύρες και εκεί τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αυτήν τη βδομάδα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο στους συνανθρώπους μας που έχουν αφεθεί στο έλεος της καταστροφής από τον κρατικό μηχανισμό.

Η χαρά των παιδιών  που ξεκίνησαν τη νέα σχολικής χρονιά τη Δευτέρα, δυστυχώς συνυπάρχει με την αγωνία για τα προβλήματα, τα οποία είναι και φέτος εδώ, για να τονίζουν τη συνέχεια της πολιτικής του κράτους σε όλα τα επίπεδα, από την κυβέρνηση ως τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Μιας πολιτικής που θεωρεί κόστος την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, την ίδια στιγμή που θέτει ως προτεραιότητα την εξασφάλιση ζεστού χρήματος για τις ανάγκες μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι η ίδια πολιτική που μετατρέπει γοργά τομείς του δημόσιου τομέα σε πεδίο για μπίζνες εργολάβων με εγγυημένη κερδοφορία.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που για μια ακόμα χρονιά μαθητές στοιβάζονται σε αίθουσες κλουβιά, με τους απαραίτητους προσεισμικούς ελέγχους των σχολείων να μην πραγματοποιούνται και την όποια συντήρηση να είναι πλημμελής, και να εξαντλείται σε εξωτερικά βαψίματα κι αυτά με εξωτερικές εργολαβίες, τη στιγμή που η τεχνική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. Όλα αυτά σε μια σεισμογενή περιοχή, όπως η Κορινθία, καθιστώντας έτσι τα σχολεία επικίνδυνα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τα σχολεία της Κορινθίας είναι γερασμένα και τα κονδύλια για τη συντήρηση ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022 δαπανήθηκαν για συντήρηση δημόσιων κτιρίων μόλις 400 χιλιάδες ευρώ. Η μοναδική αντιπυρική μελέτη που έχει αναφερθεί για τα σχολεία εκκρεμεί πάνω από 3 χρόνια και μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά χωρίς να ξεκινά ποτέ. Πάνω από 10 νηπιαγωγεία στην Κόρινθο στεγάζονται ακόμα σε προκάτ, σε νοικιασμένα μαγαζιά και χώρους ακατάλληλους, όπου τα νήπια προαυλίζονται στον ακάλυπτο! Η κρατική χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων είναι μηδαμινή, τα κονδύλια που δίνονται από το Δήμο στις σχολικές επιτροπές αστεία, με αποτέλεσμα οι γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα, προμήθειες, για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, ακόμα και για βάψιμο και εργασίες!

Τα προβλήματα αυτά, που τα επισημαίνουμε επί σειρά ετών στο δημοτικό συμβούλιο, εξακολουθούν να είναι εδώ και τούτη τη σχολική χρονιά, παρά τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες, και θα τα έχουμε μπροστά μας και την Δευτέρα το πρωί των εκλογών. Γιατί δεν είναι θέμα διαχείρισης, είναι θέμα πολιτικής που υλοποιεί το κράτος και η τοπική διοίκηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι, με ευθύνη του κράτους, υπάρχουν και πάλι δεκάδες κενά στα σχολεία του νομού, τα οποία αν καλυφθούν, θα καλυφθούν στην πορεία του έτους,  όπως πάντα από συμβασιούχους εκπαιδευτικούς με λειψά δικαιώματα.

Δεν είναι τυχαίο, που η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία δεν θεωρείται λυμένο ζήτημα ακόμα και σήμερα, με τους μαθητές πολλές φορές να κάνουν κυριολεκτικά tour στα χωριά, στοιβαγμένα σε λεωφορεία μαζί με άλλους επιβάτες.

Δεν είναι τυχαίο, που προσλαμβάνονται σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις για 4 ώρες εργασίας, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η καθαριότητα και υγιεινή των σχολείων και οι ίδιες να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες και με μισθούς πείνας.

Όλα αυτά αποτελούν την πραγματικότητα του σημερινού σχολείου της αγοράς, το οποίο υποστηρίζουν σθεναρά όλες οι δημοτικές και περιφερειακές  αρχές που πρόσκεινται στα κόμματα που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Ένα σχολείο της ημιμάθειας και των εφήμερων δεξιοτήτων, που θα βγάζει το αυριανό φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς αξιώσεις για σύγχρονα δικαιώματα και θα απαιτεί από τους γονείς βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για τις ανάγκες των παιδιών τους.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονται στα ψηφοδέλτιά της και στην πρώτη γραμμή των οργανώσεων γονέων, των εκπαιδευτικών σωματείων, θα δώσουν για άλλη μια χρονιά όλες τους τις δυνάμεις για να ανέβει η διεκδίκηση για το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.

Google+ Linkedin