Τζένη Βάνου, αξέχαστη για τη φωνή της και την προσφορά της στο τραγούδι

Τζένη Βάνου, αξέχαστη για τη φωνή της και την προσφορά της στο τραγούδι

Στις 5 Φεβρυαρίου 2014, σε ηλικία 75 ετών, έφυγε η κορυφαία ερμηνεύτρια Τζένη Βάνου.

Η κατά κόσμον Ευγενία Βραχνού γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Παιδί χωρισμένων γονιών, πέρασε άσχημα παιδικά χρόνια. Αν και όνειρό της ήταν να περάσει στο πανεπιστήμιο, μαθήτρια ακόμη την άκουσε να τραγουδάει ο Γιώργος Κολοκοτρώνης και την πήγε στα ραδιοφωνικά «Κυριακάτικα Πρωινά» που έκανε ο Γιάννης Οικονομίδης με τον Μίμη Πλέσσα και τη Ρένα Ντορ. Ο Πλέσσας, αφού την άκουσε, της είπε «αναμφισβήτητα έχεις αξία». Της πρότεινε να περάσει ακρόαση για να την προσλάβουν στην Κρατική Ραδιοφωνία ως τραγουδίστρια. Ετσι έκανε τα χαρτιά της με τις πλάτες της μάνας της και κρυφά από τον πατέρα της.

Ετσι ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, οπότε με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά.

Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη. Εχει βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Google+ Linkedin