Τα βήματα για να διαγράψει ένας επαγγελματίας το τέλος επιτηδεύματος

Τελικά όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες άλλαξαν δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν και με την βούλα του ΣτΕ την δυνατότητα να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

 

Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν φέτος ότι έχουν χρεωθεί με τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2018 μπορούν εντός 30 ημερών να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και να ζητήσουν να απαλλαγούν από το τέλος.

Το δρόμο της πενταετούς απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος κάθε φορά που γίνεται έναρξη εργασιών με διαφορετικό αντικείμενο ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ορίζει ότι εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος είχε λάβει πενταετή απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος κατά την πρώτη έναρξη επαγγέλματος και κλείσει τα βιβλία του προχωρώντας στη συνέχεια σε έναρξη νέου επαγγέλματος δικαιούται και πάλι απαλλαγή για πέντε χρόνια.

Σήμερα η Εφορία παρέχει πενταετή απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος μόνο στους νέους επαγγελματίες, δηλαδή σε όσους κάνουν για πρώτη φορά έναρξη εργασιών. Σε όσους κλείσουν τα βιβλία τους και μετά από λίγο καιρό υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. δήλωση έναρξης εργασιών με διαφορετική δραστηριότητα από αυτή που ασκούσαν κατά το παρελθόν η Εφορία τους επιβάλλει κανονικά το τέλος επιτηδεύματος. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι ο επαγγελματίες έχει ωφεληθεί από την πενταετή απαλλαγή.

Google+ Linkedin