Σήμερα η «σούπερ πανσέληνος» που θα σπάσει ρεκόρ… 68 ετών !

Η μεγαλύτερη Σελήνη που είχαν την ευκαιρία να δουν οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα, θα είναι η αποψινή πανσέληνος.Η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και 68 χρόνια και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948.

Σύμφωνα με τον Guardian, η υπερπανσέληνος της Δευτέρας αναμένεται να είναι κατά 30% φωτεινότερη από μια τυπική πανσέληνο. Θα απέχει 225.623 μίλια από τη Γη (όταν η μέση απόστασή της είναι 238.855 μίλια) και το μέγεθός της θα εμφανίζεται περίπου κατά 14% μεγαλύτερο σε εμάς.Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε το φαινόμενο, αναφέρουν οι ειδικοί, είναι να κατευθυνθείτε σε μια εξοχική περιοχή με ελάχιστα φώτα.

Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδας . Θεαματική θα είναι και η επόμενη πανσέληνος της 14ης Δεκέμβρη.

Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβρη του 2034, σύμφωνα με τη NASA. 

Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

Google+ Linkedin