Παπαευαγγέλου: Αναμένεται αύξηση νοσηλειών και θανάτων

Παπαευαγγέλου: Αναμένεται αύξηση νοσηλειών και θανάτων

Μόνο το 3,4% όσων έχασαν τη ζωή τους το 2021 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ στα κρούσματα το ποσοστό ήταν 5,2%, ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι  “κάποιοι εμβολιασμένοι θα κολλήσουν τον ιό”, τονίζοντας, όμως, πως αυτό είναι το κύριο μέτρο να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της λοίμωξης.
Σημείωσε πως οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα παρατηρηθεί αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.
Κάνοντας λόγο για σταθεροποίηση της επιδημίας σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, καθώς πολλοί θα επιστρέφουν από τις διακοπές. Τούς κάλεσε να κάνουν τεστ πριν την αποχώρηση και να τηρούν μέτρα προστασίας για 7 έως 10 μέρες.
Διευκρίνισε πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μία πενταετία και σήμερα είναι στα 30 έτη. Τον Ιούλιο, οι υπερήλικες αποτελούσαν μόλις το 5,9%, ενώ σήμερα είναι στο 8,3%. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και εισαγωγών στις ΜΕΘ.
Οι νέοι θα πρέπει να αναβάλουν την επίσκεψη στους παππούδες, σημείωσε, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη χρήση μάσκας.
Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 25% τις τελευταίες εβδομάδες και 2.500 άτομα νοσηλεύονται σήμερα. Το 45% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.
Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ο επόμενος χειμώνας να είναι διαφορετικός, χάρη στα εφόδια – όπως τα εμβόλια – και στη γνώση που έχουν αποκτηθεί.

Google+ Linkedin