Ο Θώμας Μπακαλάκος αποχαιρετά τον Βαγγέλη Μπούτα με ένα τραγούδι για την πονεμένη αγροτιά

Ο Θώμας Μπακαλάκος αποχαιρετά τον Βαγγέλη Μπούτα με ένα τραγούδι για την πονεμένη αγροτιά

Ο μουσικοσυνθέτης Θώμας Μπακαλάκος αποχαιρετά με συγκίνηση τον Βαγγέλη Μπούτα, σημειώνοντας:

«Αποχαιρετώ και εγώ με μεγάλη συγκίνηση το φίλο, συναγωνιστή και σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα.

Η ιστορία έκανε σωστά την επιλογή της.

Επέλεξε το Βαγγέλη Μπούτα ως κορυφαίο  αγωνιστή της αγροτιάς στην Ελλάδα.

Η καταγωγή του δεν θα μπορούσε να είναι από καμιά άλλη περιοχή της πατρίδας μας, παρά μόνο από την αγροτομάνα Θεσσαλία και φυσικά από την κοιτίδα των αγώνων της αγροτιάς Καρδίτσα.

Είμαι περήφανος που βρέθηκα και εγώ μαζί του στα αγροτικά μπλόκα, όταν με τον απλό ειλικρινή και πειστικό λόγο του σκορπούσε ρίγη συγκίνησης στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Τις περισσότερες φορές ήμουν και εγώ εκεί, επικυρώνοντας το λόγο του με τα τραγούδια μου.

Τον αποχαιρετώ με ένα τραγούδι που μάλλον δεν άκουσε. Έχει τον τίτλο: “Αναφορά στη Θεσσαλία”»

Ο Θώμας Μπακαλάκος καταγόμενος από αγροτική οικογένεια (γεννήθηκε στην Κυψέλη Καρδίτσας) είχε και έχει βαθειά μέσα του ριζωμένη την παράδοση. Θυμάται και επαναλαμβάνει την κουβέντα του πατέρα του «η παράδοση είναι σαν το βουνό, δεν σπρώχνεται», μένει μέσα μας ακλόνητη.

Σε νεαρή ηλικία, παράλληλα με τις σπουδές στη Μαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ωδείο άρχισε το συνθετικό του έργο.
Το 1972 – 73 έγραψε «Τα αγροτικά», τα οποία κυκλοφόρησαν μετά την μεταπολίτευση, το 1975. Κατά τη διάρκεια της επταετίας, παρουσίασε παράνομα μερικά κομμάτια σε μπουάτ της Πλάκας και έγιναν γνωστά πριν την κυκλοφορία τους.
Εργάστηκε ως καθηγητής επί οχτώ χρόνια. Υπήρξε μέλος της «καλλιτεχνικής επιτροπής διοίκησης των μουσικών γυμνασίων και λυκείων» χωρίς μισθό, επί 3 χρόνια. Επίσης, υπήρξε αιρετό μέλος της «Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων και Μέσης εκπαίδευσης και υπεύθυνος της έκδοσης του περιοδικού της Συνομοσπονδίας.
Επί δεκαετίες υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση.

Google+ Linkedin