Κορωνοϊός – ΗΠΑ : Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο των New York Times

Κορωνοϊός – ΗΠΑ : Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο των New York Times

«Θάνατοι στις ΗΠΑ περίπου 100.000,μια ανυπολόγιστη απώλεια».Αυτός είναι ο τίτλος στο κυριακάτικο εξώφυλλο των New York Times και ένας καμβάς ονομάτων σε μαυρόασπρο φόντο με λίγες λέξεις για τον καθένα, χωρίς τίποτε άλλο. Δεν χρειάστηκαν άρθρα, ρεπορτάζ, κάποιο story ή φωτογραφίες για την πρώτη σελίδα της εμβληματικής εφημερίδας.

Οι άνθρωποι πίσω από το εξώφυλλο

Μια ομάδα συντακτών από όλη την αίθουσα ειδήσεων των New York Times, με την βοήθεια τριών νέων δημοσιογράφων που κάνουν το μεταπτυχιακό τους, διάβασε και απομόνωσε μικρές φράσεις που απεικόνιζαν τη μοναδικότητα της κάθε χαμένης ζωής, μια μικρή προσωπική ταυτότητα για το τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι.

Η κυρία Landon συνέκρινε το αποτέλεσμα με μια «πλούσια ταπισερί» που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να την «υφάνει» μόνη της.

Ο Clinton Cargill αρχισυντάκτης των Times για όλα τα γραφεία της εφημερίδας στις ΗΠΑ ήταν ο συνοδοιπόρος σε ότι αφορά την επιμέλεια των κειμένων για το εγχείρημα της κυρίας Landon. Έτεροι παίκτες-κλειδιά στο project ήταν ο Matt Ruby, υπεύθυνος του Digital News Design, η Annie Daniel, μηχανικός λογισμικού. και οι γραφίστες Jonathan Huang, Richard Harris και Lazaro Gamio.

Ο Andrew Sondern, art director της εφημερίδας ήταν αυτός που σχεδίασε το τελικό εξώφυλλο της σημερινής Κυριακής.

Ο Marc Lacey, συντάκτης είχε προειδοποιήσει τον Tom Bodkin, διευθυντή δημιουργικού των Times, ότι το νούμερο-ορόσημο θα έρθει. «Ήθελα να βγει κάτι που οι άνθρωποι θα βλέπουν μετά από 100 χρόνια για να κατανοήσουν αυτά που ζούμε εμείς τώρα», τόνισε ο Lacey σε ένα email.

Για το εμβληματικό πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης ξεχώρισαν δύο ιδέες: Η πρώτη είχε να κάνει με ένα σύμπλεγμα πλέγμα εκατοντάδων εικόνων ανθρώπων που είχαν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 και η δεύτερη, μια ιδέα «όλων των ανθρώπων», είπε ο κ. Bodkin. Όποια και αν ήταν η τελική προσέγγιση που επιλέχθηκε «θέλαμε να καταλαμβάνει ολόκληρη την πρώτη σελίδα».

Η ιδέα όλων των ανθρώπων ήρθε στο προσκήνιο. Μια τέτοια επιλογή «θα ήταν εξαιρετικά δραματική», είπε.

Το πρώτο εξώφυλλο χωρίς εικόνες εδώ και 40 χρόνια

Στο site των New York Times οι αναγνώστες μπορούν να μετακινηθούν προς τα κάτω για να δουν τα ονόματα, τις μικρές φράσεις που περιγράφουν τους ανθρώπους αυτούς και ένα δοκίμιο που γράφτηκε από τον Dan Barry, δημοσιογράφο και αρθρογράφο της εφημερίδας. Ο αριθμός «εκατό χιλιάδες» περνάει ξανά και ξανά μπροστά από τα μάτια των αναγνωστών.

Ο κ. Bodkin είπε ότι δεν θυμόταν καμία πρώτη σελίδα χωρίς εικόνες κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων που είναι στους Times, «αν και υπήρξαν μερικές σελίδες με κάποια γραφικά μόνο» είπε, προσθέτοντας συνάμα, «Αυτό είναι σίγουρα το πρώτο στη σύγχρονη εποχή».

Το πρώτο εξώφυλλο που περιέχει μόνο ονόματα, όσα περισσότερα μπορούσαν να χωρέσουν για ζωές που χάθηκαν, μαζί με λίγες λέξεις, για να μάθουμε ποιοι ήταν και το πιο σημαντικό, να μην ξεχάσουμε…

Google+ Linkedin