Κοινωνικό μέρισμα: Ανατροπή με τις λίστες των δικαιούχων -Ποιοι «κόφτες» μπαίνουν

Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα, το «δώρο» δηλαδή που θα μοιραστεί πριν τα Χριστούγεννα και θα λάβουν 200.000 νοικοκυριά (μακροχρόνια ανέργων, πολύτεκνων οικογενειών και οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ).

Το ακριβές ύψος του μερίσματος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα είναι μεταξύ 500 έως 1.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως περίπου 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν πριν τα Χριστούγεννα τα χρήματα.

Και… εδώ αρχίζει το πρόβλημα.

Οι πολύτεκνοι με 4 ή και περισσότερα παιδιά αριθμούν 160.000 οικογένειες και ο μόνος τρόπος να αποκλείσεις κάποιους είναι να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι μακροχρόνια άνεργοι με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού του δευτέρου τριμήνου του 2019, φτάνουν τους 570.000 από τους οποίους πάνω από 400.000 έχουν να εργαστούν από 24 μήνες έως και περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Βεβαίως, o χαρακτηρισμός του «πιο αδύναμου», που δεν διευκρινίστηκε από τον Πρωθυπουργό, προφανώς θα σχετίζεται είτε με το χρόνο της ανεργίας, είτε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα νοικοκυριά που έχουν ένα (ή τουλάχιστον ένα) άτομο με αναπηρίες φτάνουν το 24,7%, σύμφωνα με ειδική έρευνα που είχε κάνει η ΕΛΣΤΑΤ το 2016. Αυτά που έχουν άτομο με ποσοστό αναπηρίας 67% ή και παραπάνω φτάνουν το 5,2% των συνολικά 4,1 εκ. νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 200.000 νοικοκυριά τα οποία διαχέονται και στις δύο προηγούμενες κατηγορίες.

Εκτός από την «αριθμητική» των δικαιούχων, η οποία εκ πρώτης όψης είναι αρκετά δύσκολη, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ποσό που θα διανεμηθεί. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που θέλουν να διανέμεται ένα ποσό της τάξης των 250 – 300 εκ ευρώ θα πρέπει να δοθεί ένα ποσό που «θα φανεί» στους οικογενειακούς προγραμματισμούς.

Σε αυτήν φάση, τα υπουργεία που καλούνται να λύσουν την δύσκολη εξίσωση είναι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Google+ Linkedin