Επί τριάντα χρόνια οι Γερμανικές αρχές παρέδιδαν παιδιά σε παιδόφιλους

Επί τριάντα χρόνια οι Γερμανικές αρχές παρέδιδαν παιδιά σε παιδόφιλους

Το «Kentler Project» ,σύμφωνα με έρευνα της  Deutsche Welle, τοποθέτησε άστεγα παιδιά με παιδόφιλους άνδρες, υποθέτοντας ότι θα έκαναν ιδανικούς θετούς γονείς. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πρακτική συνεχίστηκε για δεκαετίες.

Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1970 ο καθηγητής ψυχολογίας Helmut Kentler πραγματοποίησε το «πείραμά του». Τα άστεγα παιδιά στο Δυτικό Βερολίνο τοποθετήθηκαν σκόπιμα με παιδόφιλους άνδρες. Αυτοί οι άντρες θα έκαναν ιδιαίτερα αγαπητούς θετούς γονείς, υποστήριξε ο Κέντλερ.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαιμ διαπίστωσε ότι οι αρχές στο Βερολίνο δέχτηκαν αυτήν την πρακτική για σχεδόν 30 χρόνια. Οι ανάδοχοι παιδοφίλοι έλαβαν ακόμη και τακτικό επίδομα φροντίδας.

Η Helmut Kentler (1928-2008) ήταν σε ηγετική θέση στο κέντρο εκπαίδευσης του Βερολίνου. Ήταν πεπεισμένος ότι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ενηλίκων και παιδιών ήταν ακίνδυνη.

Τα γραφεία παιδικής πρόνοιας του Βερολίνου και η κυβερνητική Γερουσία απέρριψαν ή ακόμη και ενέκριναν τις τοποθετήσεις.

Πριν από αρκετά χρόνια, δύο από τα θύματα εμφανίστηκαν και έγραψαν την ιστορία τους, από τότε οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαιμ οργώθηκαν μέσω αρχείων και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις.

Αυτό που βρήκαν ήταν ένα «δίκτυο διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», το κρατικό γραφείο πρόνοιας για τη νεολαία και η Γερουσία του Βερολίνου, στο οποίο η παιδεραστία «έγινε αποδεκτή, υποστηρίχθηκε, υπερασπίστηκε».

Ο ίδιος ο Κέντλερ ήταν σε τακτική επαφή με τα παιδιά και τους θετούς πατέρες τους. Ποτέ δεν διώχθηκε: Μέχρι τη στιγμή που τα θύματά του εμφανίστηκαν, το καταστατικό των περιορισμών για τις πράξεις του είχε λήξει. Αυτό μέχρι στιγμής εμπόδισε τα θύματα να λάβουν αποζημίωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκετοί από τους ανάδοχους πατέρες ήταν ακαδημαϊκοί υψηλού προφίλ. Μιλούν για ένα δίκτυο που περιελάμβανε υψηλόβαθμα μέλη του Ινστιτούτου Max Planck, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και της περίφημης Σχολής Odenwald στην Έσση της Δυτικής Γερμανίας, η οποία ήταν στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκάνδαλου παιδεραστίας πριν από αρκετά χρόνια. Έκτοτε έκλεισε.

Η γερουσιαστής του Βερολίνου για τη νεολαία και τα παιδιά, η Σάντρα Σέρρες χαρακτήρισε τα ευρήματα «συγκλονιστικά και τρομακτικά».

Μια πρώτη έκθεση για το “πείραμα του Κεντλέρ” δημοσιεύθηκε το 2016 από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η Γερουσία του Βερολίνου φάνηκε να μην ενδιαφέρεται να ανακαλύψει την αλήθεια.

Τώρα οι αρχές του Βερολίνου δεσμεύθηκαν να ρίξουν φως στο θέμα.

Google+ Linkedin