Επίτιμος Πρόεδρος Εισαγγελέων:Δεν μπορούν να κλείσουν το Star και ο Alpha

Για την αδειοδότηση των καναλιών, το νέο τηλεοπτικό πεδίο και τις δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν μίλησε στον «Αlpha 989» ο επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Βασίλης Μαρκής.

«Έχω εμπιστοσύνη στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, πιστεύω ότι “υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο” (παροιμιώδης έκφραση), στην Αθήνα εν προκειμένω. Αν πέφτω έξω, υπάρχουν δικαστές στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Η διαδικασία πάσχει νομικά, πάσχει στη ρίζα της. Η κυβέρνηση αποφασίζει να αναλάβει την πρωτοβουλία να κάνει τον διαγωνισμό για τις άδειες μέσω ενός υπουργού», είπε ο κ.Μαρκής.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «κανένα δικαστήριο δεν θα αποδεχτεί ότι δύο επιχειρήσεις που λειτουργούν άψογα, έχοντας πλήρως εξοφλημένες τις υποχρεώσεις τους και απασχολούν περίπου 3.000 υπαλλήλους, θα πάψουν να λειτουργούν με κυβερνητική απόφαση», αναφερόμενος στον Alpha και το Star και τόνισε ότι «τη λύση θα τη δώσουν τα δικαστήρια. Είναι μια διαδικασία που οδηγεί στο παράλογο. Ένας σταθμός που λειτουργεί κανονικά έναντι της αγοράς και προσφέρει 60 εκατ. ευρώ για να συνεχίσει τη λειτουργία του, δεν το επιτυγχάνει και είναι υποχρεωμένος να κλείσει και ένας άλλος επιχειρηματίας με ένα ποσό πολύ λιγότερο να δημιουργεί έναν καινούργιο σταθμό από την αρχή. Αυτά είναι παράλογα πράγματα».

«Η κυβέρνηση επικαλείται το δίκαιο της ανάγκης, που δεν μπορεί να ισχύσει εν προκειμένω. Η κυβέρνηση είπε ότι κάνει αυτό το πράγμα γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΕΣΡ. Υπήρχε υστεροβουλία, τώρα που νομίζει ότι έκλεισε το θέμα των αδειών, υπάρχει ζωηρή κινητικότητα στη Βουλή για την σύσταση του ΕΣΡ… Θα έκανα κωμική αντιμετώπιση στο θέμα της διαδικασίας των αδειών, αν δεν απειλούνταν σταθμοί με κλείσιμο. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε αυτή την περιπέτεια χωρίς να έχει σχέδιο μπροστά της. Βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και οι δύο σταθμοί ήταν απολύτως θετικοί προς την κυβέρνηση και την πολιτική της. Αυτοί οι σταθμοί που θετικά αντιμετώπιζαν την κυβέρνηση, έχουν βγει “στα κεραμίδια”. Βρίσκεται με αντιπάλους ανθρώπους που τη στήριζαν. Από την άλλη, είναι μία κυβέρνηση που υποτίθεται ότι προστατεύει τον εργαζόμενο. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Δεν πιστεύω ότι όταν ξεκίνησαν αυτή την περιπέτεια περίμεναν ότι θα φτάσουν εδώ. Αν δεν κόψουν την δράση τους τα δικαστήρια, τί θα κάνουν με τους χιλιάδες εργαζομένους που θα είναι “στα κάγκελα”», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κος Μαρκής έκανε ειδική αναφορά στο ΣτΕ: «Στο πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα έχει ευθύνη και το ΣτΕ. Θα έπρεπε να πιέσει τα πράγματα και να εκδώσει απόφαση πριν τη διαδικασία. Ήταν λάθος τακτικής να ξεκινήσει η διαδικασία και η απόφαση να εκδοθεί το φθινόπωρο. Ο νέος επιχειρηματίας πρέπει να προβληματίζεται από το γεγονός ότι θα καταβάλει ένα ποσό, αύριο μεθαύριο μπορεί να ακυρωθεί η διαδικασία και έχεις μία κυβέρνηση που μπορεί να μην καταφέρει να το επιστρέψει».

Εκτίμησε ότι «κανένας σύμβουλος της Επικρατείας δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί στην κρίση του από τέτοια δεδομένα (πληρωμή πρώτης δόσης για τις άδειες από τους καναλάρχες)».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις δηλώσεις Σαββίδη, ο οποίος δήλωσε πως «ανέβασε το τίμημα για να πληρώσουν περισσότερα οι πλειοδότες», ο κύριος Μαρκής είπε πως«είναι ένα θέμα που δεν το έχω επεξεργαστεί. Δεν το έχω δει τί επιπτώσεις μπορεί να έχει η δήλωση του συγκεκριμένου προσώπου. Δεν είμαι σίγουρος τί επιπτώσεις μπορεί να έχει η ομολογία αυτή (ότι σκοπός του ήταν να πληρώσουν περισσότερα οι άλλοι διαγωνιζόμενοι)».

Google+ Linkedin