Εισφορές με… άγνωστο συντελεστή για διαχειριστές ΟΕ και ΕΕ

Από την 1η Ιουνίου, οι διαχειριστές των ομόρρυθμων και των ετερόρρυθμων εταιρειών οφείλουν να ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ ως μισθωτοί κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλονται από την μικρομεσαία επιχείρηση και εισφορές στο όνομα του εργαζόμενου αλλά και εργοδοτικές εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι οι λογιστές θα πρέπει να εμφανίσουν τα ονόματα των διαχειριστών στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλονται έως το τέλος Ιουλίου. Και αν κάποιος ρωτήσει «με ποιο συντελεστή θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές» θα εισπράξει ως απάντηση ένα μεγαλοπρεπές «δεν γνωρίζουμε ακόμη».

Διότι το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, φρόντισαν να ενημερώσουν τους χιλιάδες επαγγελματίες ανά την Επικράτεια για το καινούργιο «χαράτσι» (σ.σ μέχρι τώρα οι διαχειριστές δεν πλήρωναν εισφορές) δεν φρόντισαν όμως να τους ξεκαθαρίσουν και ποιος θα είναι ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών; Θα είναι 34% ή 41%; Προφανώς, οι ενδιαφερόμενοι θα το μάθουν για μια ακόμη φορά τελευταίοι.

Μέχρι και το τέλος Μαίου, οι διαχειριστές των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών που εισέπρατταν επιχειρηματική αμοιβή –είναι περισσότεροι από 200.000 σε ολόκληρη τη χώρα- δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για το ύψος της αμοιβής αυτής αν είχαν ταυτόχρονα και την ιδιότητα του εταίρου της ΟΕ ή της ΕΕ (κάτι που συνέβαινε βέβαια στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων). Αυτό, από από την 1η Ιουνίου άλλαξε. Με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας –η οποία ερμηνεύει με καθυστέρηση δύο ετών τον νόμο Κατρούγκαλου— ορίζεται ότι για το ύψος της επιχειρηματικής αμοιβής, ο διαχειριστής θα πρέπει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές ως μισθωτός.

· Ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Στο κακό σενάριο, η επιβάρυνση θα ξεπερνά το 41% όσα δηλώνει πληρώνει και ένας μισθωτός μαζί με τον εργοδότη του. Στο καλύτερο σενάριο, ο συντελεστής θα κατέβει στο 34,1% όσο δηλαδή πληρώνουν σήμερα και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εταιριών τα οποία και αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί.

· Αν ο διαχειριστής αποφασίσει να μην εισπράττει επιχειρηματική αμοιβή (είναι στη διακριτική του ευχέρεια) τότε θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές βάσει των μερισμάτων που θα του αναλογούν δεδομένου ότι διατηρεί και την ιδιότητα του εταίρου.

Η πρακτική που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα οι προσωπικές εταιρείες ήταν οι εξής: οι διαχειριστές εμφανίζονταν να εισπράττουν μια αμοιβή διαχείρισης η οποία φορολογούνταν ως αμοιβή από μισθωτή εργασία χωρίς όμως να επιβαρύνεται με ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, ένα τμήμα των κερδών, περνούσε από την επιχείρηση στο όνομα του διαχειριστή με αποτέλεσμα αντί να φορολογείται με συντελεστή 29% και να υπόκειται και σε προκαταβολή φόρου 100%, να καλύπτεται είτε από το αφορολόγητο του μισθωτού, είτε να φορολογείται με τον χαμηλό συντελεστή της κλίμακας του 22% χωρίς μάλιστα να υπάρχει και ο κίνδυνος της προκαταβολής. Τώρα, οι προσωπικές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν τις πράξεις και τις επιλογές τους:

1. Αν καταργήσουν την αμοιβή του διαχειριστή, επί του ποσού της αμοιβής θα επιβληθεί φόρος 29% (δεδομένου ότι θα φουσκώσουν αντίστοιχα τα κέρδη της εταιρείας) προκαταβολή 100% και ασφαλιστική εισφορά 26,95% (δεδομένου ότι οι εισφορές θα υπολογιστούν επί του καθαρού κέρδους το οποίο θα είναι φουσκωμένο).

2. Αν διατηρήσουν την επιχειρηματική αμοιβή, θα εξακολουθήσουν να έχουν το προνόμιο του μειωμένου φόρου αλλά θα πρέπει να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες αντί να υπολογιστούν με συντελεστή 26,95% όπως στην προηγούμενη περίπτωση, θα υπολογιστούν με συντελεστή 34,1% στην καλύτερη περίπτωση ή πάνω από 41% στην χειρότερη.

Google+ Linkedin