Γιάννης Κελλάρης: Η χθεσινή φωτιά στο Κατακάλι επιβεβαίωσε την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης σε μια περιοχή «φιλέτο» για επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις!

Γιάννης Κελλάρης: Η χθεσινή φωτιά στο Κατακάλι επιβεβαίωσε την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης σε μια περιοχή «φιλέτο» για επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις!

Η χθεσινή μεγάλη φωτιά στο Κατακάλι Κορινθίας ήταν ακόμα ένα κομμάτι του παζλ που ξετυλίγεται τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας  για ακόμη μια φορά ότι στη ευρύτερη περιοχή έχει συσσωρευτεί πολύ εύφλεκτη ύλη!

Πρώτον γιατί είναι μια περιοχή «φιλέτο» για διάφορες επενδύσεις και επιχειρηματικά σχέδια, για εγκαταστάσεις ΑΠΕ κλπ που καίγεται για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια! Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά ξεκίνησε από το σημείο το οποίο σταμάτησε η καταστροφική φωτιά του 2020, που κατέκαψε την ευρύτερη περιοχή!

Δεύτερον γιατί η συγκεκριμένη περιοχή με τον τεράστιο δασικό πλούτο όπως και άλλες αντίστοιχες περιοχές, ουσιαστικά έχει μείνει απροστάτευτη εξαιτίας της διαχρονικής αντιδασικής πολιτικής Κυβερνήσεων, Περιφέρειας και Δήμων που έχουν οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις τα Δασαρχεία και την Πυροσβεστική, έχουν καταντήσει την πυροπροστασία ανύπαρκτη, έχουν εγκαταλείψει τα δάση απροστάτευτα, ακαθάριστα, απροσπέλαστα, εύκολη καύσιμη ύλη για κάθε είδους συμφέροντα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν πραγματικά τιτάνια μάχη ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού για ακόμη μια φορά και με ελάχιστα μέσα, ήρθαν αντιμέτωποι με την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, την ανυπαρξία δασικών δρόμων πρόσβασης, ανεπαρκούς συντήρησης τους κλπ. 

Αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η επιτακτική ανάγκη για την λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας της περιοχής, η κήρυξη των όλων καμένων περιοχών σε αναδασωτέες, η απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης και εγκατάστασης ΑΠΕ, καθώς και η άμεση πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή.

Γιάννης Κελλάρης
Περιφερειακός Σύμβουλος Κορινθίας με την Λαϊκή Συσπείρωση

Google+ Linkedin