Ανασχηματισμός: Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα -Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί

Ανασχηματισμός: Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα -Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί

Από 11 αλλαγές σηματοδοτείται ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Τον ανασχηματισμό χαρακτηρίζουν η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα τού μέχρι πρότινος υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και η προσωρινή αντικατάστασή του από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά και η δημιουργία υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής υπουργό τον ναύαρχο εν αποστρατεία Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τελικώς, ο κ. Αποστολάκης υπαναχώρησε, αρνήθηκε την ανάληψη του υπουργείου και η θέση παραμένει κενή, ώσπου να ορισθεί νέος υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, στον ανασχηματισμό της 4ης Ιανουαρίου 2021 είχε δει την πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα, μαζί με άλλους οκτώ, μια επιλογή που είχε προκαλέσει ερωτήματα, καθώς θεωρούνταν στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός τον επανέφερε στο κυβερνητικό σχήμα, δίνοντάς του μάλιστα ένα «βαρύ» υπουργείο, αυτό του Προστασίας του Πολίτη, αφήνοντας εκτός κυβέρνησης τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ακόμα μία σημαντική αλλαγή είναι η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Τουρισμού, στη θέση του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Τη θέση τού κ. Κικίλια στο υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης, ενώ ιδιαίτερα συμβολική είναι η κίνηση να τεθεί αναπληρώτρια υπουργός Υγείας η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

Στις ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα ξεχώρισε και η νέα θέση που λαμβάνει ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.

 

Οι αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα

  1. Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει προσωρινά ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
  2. Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.
  3. Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.
  4. Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.
  5. Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
  6. Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.
  7. Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.
  8. Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
  9. Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.
  10. Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.
  11. Από τις σημαντικές αλλαγές ήταν και η σύσταση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για το οποίο είχε επιλεγεί ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης με τον οποίο ακολούθως επήλθε η γνωστή εμπλοκή με την όλη ιστορία της… άτακτης εξόδου του κ. Αποστολάκη να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα ώθησης που ήθελε να δώσει η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό.
Google+ Linkedin