Ανακοίνωση της Τ.Ε. Κορινθίας του ΚΚΕ για τους συμβασιούχους του νοσοκομείου Κορίνθου

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Κορινθίας του ΚΚΕ για τους συμβασιούχους του νοσοκομείου Κορίνθου

Αντιμέτωποι με απόλυση είναι χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στην καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση δεκάδων δημόσιων μονάδων υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, καθώς η «αναγνώριση της προσφοράς τους» από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων και ΥΠΕ είναι η σταδιακή απόλυση τους και η ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Χαρακτηριστική είναι η προκλητικότατη δήλωση του υπουργού Υγείας, που ουσιαστικά «δικαιολόγησε» τις απολύσεις καθαριστών, δηλώνοντας ότι μπορούν να «βρουν δουλειά σε ξενοδοχεία». Στο νοσοκομείο μας έχει δοθεί ήδη  ένα κομμάτι της φύλαξης σε εργολάβους, καθώς και ένα κομμάτι της καθαριότητας. Ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προχωρήσει και στην ολοκλήρωση  διαγωνισμών για  την ανάθεση των υπηρεσιών της φύλαξης και της καθαριότητας,  σε εργολαβικές εταιρείες. 

Μόνοι κερδισμένοι είναι οι ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες, δεδομένου ότι έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η ιδιωτικοποίηση σημαίνει παραβίαση ακόμη και στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η «κοροϊδία» και η εργασιακή ομηρία χιλιάδων άλλων συμβασιούχων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας (επικουρικών, μέσω προγραμμάτων «4.000 στην Υγεία» και απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων άνω των 55 ετών της ΔΥΠΑ, μέσω ΕΟΔΥ, «τριμηνιτών» επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών) από όλες τις κυβερνήσεις, που αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

 Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και  καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.785 το Νοέμβριο 2023).

Απόδειξη της διαχρονικής «κοροϊδίας» σε βάρος τους είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας» καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ της πρότασης εκατοντάδων σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και σε συνδυασμό με την επιδείνωση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, ώστε να λειτουργούν με παρόμοιους όρους στον «ανταγωνισμό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές.

  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος συμβασιούχος, εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Έξω οι εταιρείες και οι εργολάβοι από το νοσοκομείο Κορίνθου.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους. 

Καλούμε σε συμμετοχή στην Πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και στην Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φεβρουαρίου.

ΚΟΒ Υγείας Κορίνθου 31/01/24

 

                                                                                                   

Google+ Linkedin