To predator και εντός του κυβερνητικού κόμματος

To predator και εντός του κυβερνητικού κόμματος

Ένα δημοσίευεμα της εφημερίδας τα «ΝΕΑ», ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις πάνω στο ζήτημα των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι παρακολουθήσεις γίνονταν κα εντός του κυβερνητικού κομματος, δηλαδή ο τέως υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, διότι διατηρούσε κακές σχέσεις με το σύστημα Δημητριάδη και είχε συγκρουστεί μαζί του για αναθέσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το ρεπορτάζ της συγκεκριμένης εφημερίδας δε σταματάει εκεί, αφού όπως φαίνεται υπάρχει και δεύτερο περιστατικό, όπου «άλλο πολιτικό πρόσωπο, με κακό επίπεδο σχέσεων με την κυβέρνηση, εντόπισε την άνοιξη του 2021 ένα SMS με ύποπτο link στο κινητό του, που παρέπεμπε στην παγίδευσή του με τέτοιου είδους λογισμικό. Ο εν λόγω πολιτικός αντελήφθη ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε (τότε δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμη η χρήση Predator στην Ελλάδα), συμβουλεύθηκε ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και απενεργοποίησε τη συσκευή που χρησιμοποιούσε τότε.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, που υπογράφει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αφήνει αιχμές κατά του Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς διατυπώνει το ερώτημα αν γνώριζε ότι παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα.  «Αγνωστο, βεβαίως, αν συνέβαιναν, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε γνώση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη», αναφέρει το ρεπορτάζ, χωρίς όμως να διατυπώνεται το ερώτημα αν και ο Πρωθυπουργός είχε γνώση του παρακρατικού μηχανισμού που παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους.

Στο δημοσίευμα αυτό αναφέρεται επίσης ότι παρακολουθούνταν και επιχειρηματίες αλλά και πρόσωπα που έμπαιναν στο στόχαστρο για ιδιωτικούς λόγους και όχι για λόγους εθνικού συμφέροντος. Το επικίνδυνο SMS είχε καταφτάσει και σε έναν επιχειρηματία τον Νοέμβριο του 2021, που έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους.

Σύμφωνα με περαιτέρω έρευνα του δημοσιογράφου, αυτό φέρεται να συνέβη προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση κι άλλων γνωστών του σημαντικών προσώπων, μέσω αυτού, αλλά και γιατί ήταν «εχθρός» επιχειρηματιών που φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το συγκεκριμένο κέντρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ επίσης ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορά τη φυσική παρακολούθηση ή και την καταγραφή συνομιλιών, σε ραντεβού, σε καφετέριες, ενός ακόμη πολιτικού παράγοντα. Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν αστυνομικοί αποσπασμένοι σε πολιτικά πρόσωπα και πράκτορες της ΕΥΠ, ενώ αυτό που αναζητούσαν από την επιχείρηση αυτή, που έγινε αρκετά πρόσφατα, είναι αν το πολιτικό πρόσωπο «έδινε» στοιχεία σε δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ως ενορχηστρωτής του κυκλώματος παρακολουθήσεων φωτογραφίζεται στο ρεπορτάζ ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, καθώς αναφέρεται ότι τα ερωτήματα «πολλαπλασιάζονται ύστερα από τα οφέλη που φέρονται να είχαν σε συμβάσεις με το Δημόσιο επιχειρηματίες (που δραστηριοποιούνται κυρίως σε θέματα επικοινωνιών, ψηφιακών συστημάτων και άλλων υψηλής τεχνολογίας) οι οποίοι είχαν πολύχρονες επαφές με αυτό το σύστημα. Οι συγκεκριμένοι ενδιαφέρονταν για θέματα επικοινωνιών σε σώματα ασφαλείας, στα συστήματα υποκλοπών της ΕΥΠ, στη διαδικασία επιλογής αναδόχου για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων κ.λπ. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος διαγωνισμός ματαιώθηκε ύστερα από πολιτικές αντιδράσεις ».

Τέλος στο ρεπορτάζ των Νέων γίνεται λόγος και για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, με τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο να περιγράφει πλέον πως λειτουργούσε στο σύνολο του, ένα παρακρατικό κέντρο λήψης αποφάσεων που κρατούσε σε ομηρία πολιτικούς και επιχειρηματίες μέσω ενός διευρυμένου συστήματος παρακολουθήσεων, ακόμη και για ιδιωτικούς σκοπούς.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση με τίτλο το σάπιο καθεστώς Μητσοτάκη παρακολουθούσε και τους ίδιους τους υπουργούς του, επισημαίνει ότι το σάπιο καθεστώς Μητσοτάκη δεν παρακολουθούσε μόνο πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά και τους ίδιους τους υπουργούς του.

Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται πως έχουν σημειωθεί σωρεία περιπτώσεων που υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη είχαν διαπιστώσει πως είχαν μπει στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων ενός κέντρου που έδινε εντολές να σαρώνονται τα κινητά τους, να υποκλέπτονται μηνύματά τους και να καταγράφονται συνομιλίες τους.

Είχαν σημειωθεί ακόμα και φυσικές παρακολουθήσεις, επίσης παράνομες, που γίνονταν μάλιστα από εν ενεργεία αστυνομικούς!

Όλες οι περιπτώσεις των θυμάτων είχαν ένα κοινό: τις δύσκολες σχέσεις τους με τον Μητσοτάκη και τον ανιψιό του Δημητριάδη.

Οι άνθρωποι αυτοί μέσα σε τρία χρόνια μετέτρεψαν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική μπανανία. Δημιούργησαν ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς με συνεχείς παρακολουθήσεις αντιπάλων και μη αρεστών προσώπων χωρίς κανένα όριο ή ηθικό ενδοιασμό.

Φυσικά και το δημοσίευμα δεν έχει διαψευστεί. Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις για τις παράνομες ενέργειες που καταγράφονται και για τις οποίες οι νοσηροί εγκέφαλοι που τις συνέλαβαν και τις υλοποίησαν σίγουρα θα λογοδοτήσουν.

Μέχρι τότε ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του θα βουλιάζουν μέσα στα σκάνδαλα, ανάμεσα στη σαπίλα, από τη μια μεριά, που αναδύεται από τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και, από την άλλη, τη διαφθορά που έχει φτάσει μέχρι το μεδούλι της Νέας Δημοκρατίας, όπως η περίπτωση με τον βουλευτή Πάτση που αποδείχθηκε «κοράκι» ανυπεράσπιστων πολιτών.

Όλοι αυτοί ένα πράγμα θα πρέπει να ξέρουν: δεν πρόκειται να τους ξεπλύνει τίποτα.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε επίσης αιχμηρά το σημερινό δημοσίευμα αυτό, όπου σημειώνει ότι προστίθεται «άλλη μια ψηφίδα στο συγκεντρωτικό και παρωχημένο μοντέλο με το οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχτηκε παρακράτος, που δεν διστάζει να προβαίνει σε παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και να αφήνει ελεύθερα τα στελέχη του να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα funds σε βάρος δανειοληπτών».

Επίσης επισημαίνει εκ νέου ότι «το απόρρητο δεν μπορεί να δημιουργεί ανεξέλεγκτες νησίδες στο κράτος υπεράνω του νόμου, κάτι που έγινε αντιληπτό από τις φερόμενες δηλώσεις της εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, που έφτασε στο σημείο να πει ότι θα παρακολουθούσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο σχόλιο του, δηλώνει σταθερά προσηλωμένο στη θέση του να πέσει άπλετο φως καθώς υποστηρίζει πως όλα αυτά υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και τους δημοκρατικούς θεσμούς. «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει απαντήσεις. Σαν πολλά “νόμιμα λάθη” δεν μαζεύονται;»

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «Αν κάτι επιβεβαιώνει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, για το οποίο η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου, είναι η ευρεία και συστηματική χρήση κακόβουλων λογισμικών από διάφορους μηχανισμούς, το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που ακυρώνει κάθε έννοια προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών και πάνω από όλα επιβεβαιώνει το κρατικό δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”.

Το ΜΕΡΑ25 επισημαίνει ότι «Το επιτελικό κράτος των υποκλοπών αντί να βάλει τέλος στο παρακράτος των Κλοπών της Μητσοτάκης Α.Ε. μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις φαίνεται πως επιδίδεται σε σωρεία τάχα μου δήθεν νόμιμων παρακολουθήσεων ακόμα και Υπουργών της ίδιας της Κυβέρνησης. Η εκτροπή πια κανονικότητα»

Google+ Linkedin