Live η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία

Live η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία

Πένθιμα ηχούν οι καμπάνες σε Ναούς της Ελλάδας,καθώς σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία,«σφραγίζοντας» την μετατροπή του χώρου σε τζαμί.

Πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου, η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ να δώσει το «πράσινο φως» για την μετατροπή της σε τζαμί.

Αγία Σοφία τώρα: Ζωντανή είκόνα από Κωνσταντινούπολη

Ζωντανή εικόνα από την Κωνσταντινούπολη, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.

Δημοσιεύτηκε από Sputnik Ελλάδα στις Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Η ιστορική Αγία Σοφία χτίστηκε το 537 μ.Χ. ως καθεδρικός ναός.Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό. Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη.

Το 1935 μετατράπηκε σε μουσείο.

Η Αγία Σοφία ως μουσείο άνοιξε τις πύλες της την 1η Φεβρουαρίου 1935 και στις 6 Δεκεμβρίου 1985, ανακηρύχθηκε από την UNESCO, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Να θυμίσουμε οτι η UNESCO αντιτάχθηκε στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ ,εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην παγκόσμια αξία του μνημείου η μετατροπή του σε τζαμί και κάλεσε τις τουρκικές αρχές «να ξεκινήσουν διάλογο» επί του θέματος, καθώς η εν λόγω απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης του Οργανισμού.

Google+ Linkedin