29 Ιουλίου 1900 – η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα

29 Ιουλίου 1900 – η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα

Σαν σήμερα πριν από 120 χρόνια , στις 29 Ιουλίου το 1900, στην Ερμούπολη της Σύρου, λειτούργησε ο πρώτος «κανονικός» κινηματογράφος στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη στη χώρα μας οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση, που προβλήθηκε από κάποιον ξένο πλανόδιο ,με τιμή εισιτηρίου μια δραχμή.

Η σπουδαιότητα αυτής της προβολής συνίσταται στο ότι για πρώτη φορά ο κινηματογράφος παρουσιάζεται σαν ένα αυτόνομο θέαμα, οι κινηματογραφικές εικόνες συνοδεύονται με μουσική από φωνόγραφο και για πρώτη φορά τυπώνεται πρόγραμμα-αφίσα.

Ιδιαίτερα το πρόγραμμα της πρώτης μέρας (29 Ιουλίου 1900) μας δίνει μια πληρέστερη εικόνα για το καθεαυτό θέαμα. Οι ταινίες, είκοσι τον αριθμό, παρουσιάζονται σε τρία μέρη, για να υπάρχει προφανώς αντιστοιχία με τις πράξεις ενός θεατρικού έργου. Στο ενδιάμεσο των ταινιών, στο χρόνο δηλαδή που χρειάζονταν για να αλλάξει μια ταινία στη μηχανή προβολής, προβάλλονταν με τη βοήθεια μαγικού φανού, γυάλινες διαφάνειες. Οι διαφάνειες παρουσίαζαν ελληνικά θέματα όπως εικόνες της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας αλλά και «διαφόρους επισήμους άνδρας, πόλεις, χωρία και πολεμικά Αμερικανικά πλοία».

«Τα θαύματα του κ. Έντισον», όπως διαφημίστηκε η παράσταση, παρουσιάστηκαν στο θερινό θέατρο «Ορφεύς», στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, και κράτησαν περίπου μια βδομάδα. Καθώς το πρόγραμμα των ταινιών ανανεωνόταν κάθε μέρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο κινηματογραφιστής είχε μαζί του πάνω από εκατό ταινίες, οι περισσότερες αμερικάνικης παραγωγής.

Μέσα σ΄ αυτές και μια άγνωστη, μέχρι τώρα, «ελληνικού ενδιαφέροντος» ταινία που φέρει τον εξόχως σκανδαλιστικό τίτλο «Συμπλοκή τεσσάρων δεσποινίδων εν Νεαπόλει Αθηνών εν τω κοιτώνι των», αλλά και άλλες, όπως “Χαριεντισμοί ανδρογύνου ους διακόπτει η εμφάνισης τέκνου”, ή “Αμερικανοϊσπανικαί ναυμαχίαι”.

Google+ Linkedin