29 Αυγούστου 1885: Ο Gottlieb Daimler πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα

29 Αυγούστου 1885: Ο Gottlieb Daimler πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα

Η μοτοσυκλέτα μετράει λιγότερο από 150 χρόνια ζωής και φυσικά δεν είχε πάντα την μορφή που την ξέρουμε τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί είναι αυτοί που διεκδικούν την πατρότητα της, αλλά μόνο ένας πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο μηχανοκίνητο δίκυκλο…

Το όνομα αυτού Gottlieb Wilhelm Daimler, ο οποίος το 1885 κατασκεύασε ένα μηχανοκίνητο ξύλινο ποδήλατο με δύο μικρές βοηθητικές ρόδες. Επειδή η επενδυμένη σέλα του έμοιαζε με σέλα αλόγου, το όχημα θύμιζε μάλλον άμαξα παρά μηχανοκίνητο όχημα. Διέθετε μινιμαλιστικό τιμόνι και τετράχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα με κυβισμό 264 κ.εκ. καθώς και ισχύ μισού ίππου. Για τα σημερινά δεδομένα αυτή η πρώτη μοτοσυκλέτα θα μπορούσε να θεωρηθεί πρωτόγονη και μοντέρνα συγχρόνως.


Ο Gottlieb Wilhelm Daimler ήταν Γερμανός εφευρέτης που δημιούργησε μια αυτοκρατορία ως πρωτοπόρος στην κατασκευή μηχανών εσωτερικής καύσης. Ο Daimler και ο, επί πολλά έτη επιχειρηματικός εταίρος του, Wilhelm Maybach, ήταν δύο εφευρέτες των οποίων στόχος ήταν να δημιουργήσουν μικρούς κινητήρες υψηλής ταχύτητας που να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε μέσο μετακίνησης. Το 1885 κατασκεύασαν τον πρόδρομο του σύγχρονου βενζινοκινητήρα, ο οποίος στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε ένα δίτροχο, την πρώτη μοτοσυκλέτα με μηχανή εσωτερικής καύσης .

Όμως λίγα χρόνια πριν, στην Αμερική ο Sylvester Howard Roper, ένας Αμερικανός εφευρέτης και πρωτοπόρος κατασκευαστής πρώιμων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών από τη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, το 1863 έφτιαξε μια ατμομηχανή που την τοποθέτησε σε ένα από τα πρώιμα αυτοκίνητα. Το Roper steam velocipede του 1867-1869 ίσως ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα στην ιστορία, και τον λόγο αυτό μπήκε στο το AMA Motorcycle Hall of Fame το 2002.


H μοτοσικλέτα του Roper, η οποία κινιόταν με ξύλινους τροχούς και με σιδερένιο σκελετό, είχε έναν κύλινδρο σε κάθε πλευρά του πλαισίου συνδεδεμένο με ράβδους που κινούσαν τους στροφάλους στον άξονα του πίσω τροχού. Ένας καυστήρας και ένας λέβητας ήταν τοποθετημένα μεταξύ των τροχών, και μια μικρή καμινάδα προβαλλόταν από πίσω από τη σέλα. Στην σχάρα κάτω από τον λέβητα υπήρχε η φωτιά με το κάρβουνο. Η θερμότητα της φωτιάς έβραζε το νερό στο λέβητα και παρήγαγε ατμό για να τροφοδοτήσει τον κινητήρα.


Πίσω στην στη βιομηχανική Ευρώπη του 19ου αιώνα, Γερμανοί και Γάλλοι πρωτοστάτησαν στην κατασκευή της μοτοσυκλέτας, που εκείνη την εποχή δεν ήταν παρά ένα ποδήλατο με μηχανή.Το δίτροχο «velocipede» των Γάλλων Michaux και Perreaux είχε μια μικρή ατμομηχανή, αλλά υπήρχε κίνδυνος ανάφλεξης σε πιθανή πτώση.


Ο Daimler ως το 1882 έκανε σπουδαία καριέρα ως τεχνικός διευθυντής στο εργοστάσιο «Deutz» μαζί με τον εξίσου μεγάλο εφευρέτη Nicolaus Ottο, ο οποίος είχε επινοήσει το 1876 τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, σηματοδοτώντας την αφετηρία μιας νέας εποχής για τον άνθρωπο. Μέχρι την εφεύρεση του Ottο, το καύσιμο καιγόταν σε ξεχωριστό θάλαμο από τα έμβολα.


Η συνύπαρξη των δύο επιστημόνων ήταν εξαιρετικά δημιουργική, αλλά η σύγκρουση δύο ισχυρών προσωπικοτήτων ήταν αναπόφευκτη. Ο Daimler αποχώρησε και έφτιαξε ένα εργαστήριο στην αυλή του σπιτιού του στη Στουτγάρδη μαζί με τον Wilhelm Maybach. Επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια να βρουν το κατάλληλο καύσιμο για να δώσουν κίνηση στον τετράχρονο κινητήρα του Ottο και πέτυχαν να κατασκευάσουν μια μηχανή που είχε εξαιρετική απόδοση.

Η επόμενη δοκιμή κινητήρα, που ονομάζεται λόγω της εμφάνισής του «The «grandfather clock» (το ρολόι του παππού), οδήγησε το 1884 στον πρόδομο κινητήρα «Reitwagen», που χρησιμοποιήθηκε για τα αυτοκίνητα, τις μηχανές τα πλωτά σκάφη, ακόμη και τα αερόστατα.


Ο Maybach πήρε τη σκυτάλη και κατασκεύασε το καρμπυρατέρ με ακροφύσιο και τον κλειστό θάλαμο πλωτήρα, που υπάρχουν και σήμερα στις μοτοσικλέτες, φυσικά στην εξελιγμένη τους μορφή.

Η πρώτη “μοτοσυκλέτα” παραγωγής

Παρόλα αυτά η καταχώρηση του ονόματος «μοτοσυκλέτα» διεκδικήθηκε το 1897 από τους Γερμανούς αδελφούς Wilhelm και Heinrich Hildebrand και τον Alois Wolfsmuller. Δύο χρόνια πριν η εταιρεία τους με την επωνυμία Hilderbrand & Wolfsmuller είχε κατασκευάσει μια μοτοσυκλέτα παραγωγής, την πρώτη του κόσμου. Ο κινητήρας της ήταν δικύλινδρος τετράχρονος 1.489 cc (90.9 cu in), υδρόψυκτος  και είχε απόδοση 1.9 kW (2.5 ίπποι) στις 240 σ.α.λ. Περίπου δύο χιλιάδες μονάδες αυτής της μοτοσικλέτας φτιάχτηκαν, αλλά λόγω της υψηλή αρχική τιμή και έντονο ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε, δεν θεωρήθηκε ότι ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το εργοστάσιο Hildebrand & Wolfmüller έκλεισε το 1919 μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ευρώπη στον πυρετό της εξέλιξης της μοτοσυκλέτας

Στο μεταίχμιο του αιώνα διάφορες εταιρείες στην Ευρώπη άρχισαν να κατασκευάζουν μηχανοκίνητα δίκυκλα, επειδή διαισθάνονταν ότι η αγορά αυτή θα έχει μέλλον.


Οι αδελφοί Werner από το Παρίσι είναι εκείνοι που από το 1900 μπόρεσαν να διεκδικήσουν τα πρωτεία για την κατασκευή μιας μοτοσυκλέτας, που προσεγγίζει την σημερινή της μορφή. Ο Valcan Laurin είχε μάλιστα την ευφυή έμπνευση να το τοποθετήσει τον κινητήρα στο κάτω μέρος του πλαισίου.


Ένα άλλο ορόσημο για την επιτυχή και προπάντων ασφαλή μηχανοκίνητη έθεσε ο Robert Bosch, όταν το 1902 δημιούργησε το μανιατό υψηλής τάσης με μπουζί, που αντικατέστησε τη μαγνητική ανάφλεξη.

Google+ Linkedin