Νέο “όχι” στην Ηριάννα

Νέο “όχι” στην  Ηριάννα

Στη φυλακή θα παραμείνει η Ηριάννα Β.Λ., καθώς το δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της με 3 κατά και 2 υπέρ.

Η νεαρή κοπέλα που βρέθηκε να κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και καταδικάστηκε στις αρχές Ιούνη σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή και χωρίς να της αναγνωρίστει κάποια ελαφρυντικό. Το αποδεικτικό στοιχείο που οδήγησε στη καταδίκη της είναι ένα μερικό αποτύπωμα, σε γεμιστήρα εκτός όπλου, το οποίο είχε εντοπιστεί μαζί με άλλο «ορφανό» οπλισμό στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.

Οι δικαστές υιοθέτησαν την άποψη του εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών,Γεώργιου Γεράκη, ο οποίος τάχθηκε κατά της αίτησης αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας. Η άποψή του ήταν ότι δεν υπάρχει υπέρμετρη ανεπανόρθωτη βλάβη, άρα μπορεί να μείνει στη φυλακή. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε επίσης πως είναι πιθανόν η 29χρονη διδακτορική φοιτήτρια να διαπράξει νέα εγκλήματα.

Νωρίτερα, η 29χρονη είπε στους δικαστες του Πενταμελούς Εφετείου:

«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα προγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα προσβεβλημένη».

H πρώτη δήλωση του συνηγόρου της Ηριάννας,Θεόδωρου Μαντά κάνει λόγο για «τραύμα στο κράτος δικαίου που σήμερα δεν επουλώθηκε». Ολόκληρη η δηλωση του συνηγόρου της Ηριάννας έχει ως εξής: «Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η Δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία.
Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην ΗΡΙΑΝΝΑ για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ’ απόλυτο τρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική γι’ αυτή τη νέα κοπέλα, γι’ αυτή τη νέα επιστήμονα»

Google+ Linkedin