Όταν οι τηλεαστέρες παρέχουν «υψηλής ποιότητας» ρατσισμό

Τις τελευταίες μέρες γνωστοί τηλεαστέρες έχουν «ξεφύγει» εντελώς και έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ρατσιστικών αντιλήψεων που μοιάζει σαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα μας προκαλέσει μεγαλύτερη αηδία.

Η αρχή έγινε πολύ δυναμικά, με το δίδυμο φωτιά της εκπομπής Happy Day που αποφάσισε ότι πρέπει να υπηρετήσει το πολύπαθο έθνος μας και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι κινδυνεύει με αφανισμό, ειδικά τώρα που έρχονται τόσοι μετανάστες, πρόσφυγες και τέλος πάντων όχι Έλληνες σαν εμάς.Δε θα προσπαθήσουμε καν να αναπαράγουμε την ανάλυση που έγινε εκεί, η οποία ξεπερνά τα φτωχά μυαλά μας.

Δε φτάνει που ξεριζώνεσαι, έχεις το θράσος και να γεννοβολάς!

Θα σταθούμε μόνο στην φωτεινή παρέμβαση της Σταματίνας Τσιμτσιλή, η οποία απέδωσε την υπογεννητικότητα των Ελλήνων στο ότι οι Ελληνίδες προσέχουν την εγκυμοσύνη τους, σε αντίθεση με τις μετανάστριες που απλά πηδούν στις βάρκες με την κοιλιά φουσκωμένη σαν να είναι στην Black Friday. Όπως είπε:«Βλέπεις τους μετανάστες που είναι με την κοιλιά στο στόμα και μπαίνουνε στη βάρκα και δεν τους νοιάζει. Ο Έλληνας αν δεν κάνει τον προγραμματισμό να σκεφτεί θα’χω να σπουδάσω το παιδί μου, να το ταΐσω, να το ποτίσω, δεν θα κάνει [παιδιά].»

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=pEb6ae-3wnE[/embedyt]

Πού πας κυρά μου με την κοιλιά τούρλα; Είναι γνωστό τοις πάσι εξάλλου, πως αν μία γυναίκα είναι έγκυος, ό,τι και να συμβαίνει στη χώρα της, πόλεμος, εμφύλιος, πείνα, κλπ, τότε εκείνη οφείλει να μείνει στη χώρα της και να γεννήσει! Επ’ ουδενί δεν πρέπει να επιχειρήσει να φύγει για να σώσει τόσο τη ζωή της, όσο και το έμβρυό της! Και τελικά, αν μη τι άλλο, αν δεν τη νοιάζει το δύσκολο ταξίδι και το ρίσκο που παίρνει μπαίνοντας σε μία βάρκα, οφείλει να σκεφτεί την αλλοίωση του πολιτισμού που «θα προκαλέσει» στη χώρα στην οποία θα καταλήξει! Αλλά έτσι είναι οι ξένες γυναίκες: εγωίστριες, αναίσθητες και εγωπαθείς. Ε, είναι να μη γίνει έξαλλη η Σταματίνα μετά;

Εμείς απλά θα θέλαμε να παραθέσουμε στη Σταματίνα τη μαρτυρία μίας γυναίκας που έφυγε ως παιδάκι με την οικογένειά της από τη Μικρά Ασία, για όσα αναγκάστηκαν να ζήσουν και να κάνουν οι τότε γυναίκες -και άντρες- πρόσφυγες:

«Βγήκαμε στην παραλία. Ώσπου να ξημερώσει, καθούμασταν εκεί. Στη νύχτα άκουγες τις φωνές των ανθρώπων που πήγαιναν οι Τούρκοι να ψάξουν για καμιά κοπέλα, για χρήματα. Σα ρίχναν τα βαπόρια φωτοβολίδες, σταματούσαν για λίγο, ύστερα πάλι συνέχιζαν∙ αυτή η δουλειά γίνουνταν ώσπου να ξημερώσει ο Θεός τη μέρα. Πολλές αναγκάστηκαν και πνίξαν τα παιδιά τους για να μη φωνάζουν και φανερώσουν τους κρυμμένους. Σφάζαν όπου μπαίναν. Τ’ ακούγαμε κι εμείς πως μια πατριώτισσά μας έχασε μ’ αυτό τον τρόπο ένα παιδάκι».

Η αναφορά στην παραπάνω μαρτυρία δεν αποσκοπεί στο να συγκρίνει καταστάσεις ή πράξεις ανθρώπων υπό διωγμό. Αλλά να αναδείξει πως κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και βάρβαρες συνθήκες, οι άνθρωποι αναγκάζονται να λειτουργήσουν με τρόπο που όσοι δεν έχει χρειαστεί να βιώσουμε αντίστοιχες εμπειρίες, δεν μπορούμε να τις συνειδητοποιήσουμε. Και ακριβώς για αυτόν το λόγο, μπροστά σε ανθρώπους ξεριζωμένους, που έχουν βιώσει τον φόβο και την αγωνία της επιβίωσης, οφείλουμε να στεκόμαστε με αλληλεγγύη και να προσφέρουμε όση βοήθεια μπορούμε.

Έρχονται κύματα προσφύγων, παρακαλούμε να κλειδώσετε τις πόρτες σας…

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Τάσος Αρνιακός. Ένας μετεωρολόγος γνωστός για το χαμόγελό του, που δίνει την εντύπωση ενός πολύ συμπαθή ανθρώπου. Η εικόνα που έχτιζε χρόνια τώρα ο Αρνιακός ήρθε να γκρεμιστεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ενός δελτίου καιρού. Ξεκινώντας να περιγράψει τα επαναλαμβανόμενα κύματα νοτιάδων που «χτυπάνε τη χώρα», τα παρομοίασε με τα «κύματα των προσφύγων» που έρχονται από τα ανατολικά. Γιατί ναι, αν δε συγκρίνεις καιρικά φαινόμενα με ανθρώπους που θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο, τί σόι μετεωρολόγος είσαι; Συνέχισε λέγοντας πως βρισκόμαστε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά: τις βροχές και τους πρόσφυγες!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=5YyqwJS_XJs[/embedyt]

Καταρχήν, ποιος σε ρώτησε; Από πού και ως πού ένας τύπος που λέει τον καιρό σε ένα κανάλι, σχολιάζει (χωρίς να χάσει ούτε στιγμή το χαμόγελό του) ένα ζήτημα όπως το προσφυγικό, παρουσιάζοντάς το μάλιστα σαν μεγάλη καταστροφή για τη χώρα; Στην τελική αν ήθελε με κάποιον τρόπο να θίξει το προσφυγικό ζήτημα, θα μπορούσε να αναφέρει το γεγονός πως σήμερα, χιλιάδες πρόσφυγες είναι εκτεθειμένοι στις κακές καιρικές συνθήκες στα στρατόπεδα κράτησης, στους δρόμους που έχουν γίνει το σπίτι τους κοκ. Αντί γι’ αυτό, ο «χαμογελαστός μετεωρολόγος» επέλεξε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των αφεντικών του και να παρουσιάσει τους πρόσφυγες σαν απειλή και καταστροφή. Άξιος ο μισθός του!

Η αιτία όλων αυτών όμως βρίσκεται τελικά σ΄ αυτούς που μέσω αυτής της διαδικασίας επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνειδήσεις, να επηρεάσουν και να αναπαράξουν τις αντιλήψεις που τους εξυπηρετούν. Σίγουρα, σε αυτήν τη διαδικασία θα βρεθούν περισσότερο και λιγότερο πρόθυμοι τηλεαστέρες και λοιποί δημοσιογραφούντες υπάλληλοι, κάποιοι θα ξεχωρίσουν και θα «λάμψουν».

Google+ Linkedin