Χρυσαδάκος: Με πολιτική απόφαση, να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου για το ΠΟΠ Καλαμάτας

Χρυσαδάκος: Με πολιτική απόφαση, να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου για το ΠΟΠ Καλαμάτας

Την άμεση κατάργηση της ρύθμισης Αποστόλου, σχετικά την ΠΟΠ Καλαμάτας, και μάλιστα με πολιτική απόφαση, και «όχι με προσφυγές στα δικαστήρια», ζητά ο έμπειρος μελετητής Σταύρος Χρυσαδάκος.

Όπως αναφέρει ο κ.  Χρυσαδάκος στο notospress.gr: «Ήταν μια πολιτική απόφαση, που όλοι αναγνωρίζουν πλέον, ακόμη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που για λόγους κομματικού πατριωτισμού αρνούνταν να πάρουν θέση, ή προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν κάποια πράγματα, αποδέχονται, πως ήταν άστοχη, λανθασμένη, πρόχειρη, που έκανε τα πράγματα χειρότερα».

«…Η ρύθμιση, επέτρεψε στους ανταγωνιστές μας που παράγουν Ελιές Καλαμών, να εξάγουν Ελιές Καλαμών σε όλο τον κόσμο με ετικέτα “Ελιά Καλαμάτας”. Δεδομένου ότι το “Ελιά Καλαμάτας”, σύμφωνα με τη ρύθμιση Αποστόλου είναι μια ποικιλία συνώνυμη του “Ελιά Καλαμών”, το Brand Name, που ήταν το ισχυρό χαρτί της ελληνικής εξαγωγής, ακυρώθηκε».

Επιπλέον, «…επέτρεψε αθρόες εισαγωγές Ελιών Kαλαμών και την επανεξαγωγή τους ως “Ελιά Καλαμάτας”, με τις ποσότητες να φτάνουν τους 17.000 τόνους».

Ο Σταύρος Χρυσαδάκος, θεωρει ιδιαιτέρως σημαντική την πρόταση για περαιτέρω προστασία αλλά και ενίσχυση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, με την επέκτασή του και στους όμορους νομούς. Δηλαδή πέραν της Μεσσηνίας και σε νότια Ηλεία, Λακωνία και δυτική Αρκαδία.

«Προτείνω την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όλη τη νότια Πελοπόννησο. Ισχυρίζομαι, ότι το ΠΟΠ είναι μια ταυτότητα η οποία έχει διεθνή αναγνώριση, και μπορεί να προστατεύσει το προϊόν στις διεθνείς αγορές», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσαδάκος.

Εν αναμονή εγκυκλίου για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα αναμένεται σήμερα , Δευτέρα 29 Μάρτη , από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η έκδοση εγκυκλίου για την προστασία της ΠΟΠ «Ελιάς Καλαμάτας» , ενώ στις 13 Απρίλη 2021 εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) για ακύρωση της απόφασης ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών».

Σύγκληση του Πε.Συ.Π. με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Αξίζει να τονισθεί πως με κοινή πρόταση που υπογράφουν 13 περιφερειακοί Σύμβουλοι της Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Θανάση Πετράκο, ζητείται από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου η σύγκλησή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή αν ο Πρόεδρος και ο Περιφερειάρχης δεν ορίσουν κατεπείγουσα συνεδρίαση τη Δευτέρα , όλες οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν πρόταση ώστε να το επιβάλουν, με σκοπό:

  • Να καταγγελθούν τα εξώδικα της Πανελλήνιας Ενωσης Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) σε δημοσιογράφους και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αφού όπως αποδεικνύεται η ΠΕΜΕΤΕ θέλει πάση θυσία να σταματήσει την επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) σε Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία.
  • Να σεβαστεί το Υπουργείο την απόφαση του ΠεΣυΠ για το θέμα του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και να μην αντιδικήσει στο ΣτΕ με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Οι υπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Πετράκος Αθανάσιος, Δέδες Γεώργιος, Βεργινάδη Μαρία, Δημητρακοπούλου Ευγενία, Καρούζος Χρήστος, Καρσιώτης Χρήστος, Μποζίκης Αναστάσιος, Πουλοκέφαλος Γεώργιος, Μπουντρούκας Ιωάννης, Γκιλίτσης Νικόλαος, Δρούγκας Δημοσθένης, Λυμπεροπούλου Δήμητρα, Κάτσαρης Παναγιώτης.

Google+ Linkedin