Χρήστος Καλαντζής: Τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να δημιουργήσουν υπεραξία για όλους μας

Χρήστος Καλαντζής: Τα  ψηφιακά εργαλεία μπορούν να δημιουργήσουν υπεραξία για όλους μας
Του Χρήστου Καλαντζή

Πρόσφατα, υπέπεσε στην αντίληψή μου ένα άρθρο για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα των δήμων και των περιφερειών (#EURegionsWeek). Μετά από λίγες αράδες ανάγνωσης αντιλήφθηκα ότι αποτελεί σημαντική ετήσια εκδήλωση με κύριο θέμα την περιφερειακή πολιτική.

Στην εν λόγω εκδήλωση, δίνεται βήμα στους δήμους και στις περιφέρειες ώστε να εκθέσουν τις ικανότητές τους στη συνεισφορά επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μάλλον αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τον δήμο μας ώστε να αποκομίσει οφέλη από την κοινοτική συναναστροφή(προλαβαίνει να δηλώσει συμμετοχή έως 30/9, European Week of Regions and Cities).

Η Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση παρέχουν όλα εκείνα τα ψηφιακά εργαλεία, όπως το παρατηρητήριο περιφερειακών πολιτικών  (σχετ.έρευνα https://regionalpolicymonitor.org/, gov.gr, κλπ), όπου ένας σύγχρονος δήμος μπορεί να αξιοποιήσει, ώστε να δώσει υπεραξία στα έσοδά του, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για ευρύτερη κοινωνική πολιτική.

Για παράδειγμα, η διασύνδεση του δήμου μας στο gov.gr θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Τρανή απόδειξη αποτελούν τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι πολίτες των δήμων που ήδη παρέχουν υπηρεσίες μέσω της κρατικής πλατφόρμας (200 διασυνδεδεμένοι δήμοι σε σύνολο 332 (Ο Δήμος Σικυωνίων δεν συμμετέχει ακόμα) – πηγή (https://aitiseis-dhmoi.services.gov.gr/dhmoi/)).

Τα  ψηφιακά εργαλεία δεν αποτελούν πανάκεια λύσεων. Όμως η αξιοποίησή τους μπορεί να δημιουργήσει υπεραξία για όλους μας. Υπεραξία η οποία μπορεί σπάσει τον ατέρμονα κύκλο της κάλυψης των δημοτικών αναγκών μέσω αύξησης της φορολογίας. Εκτός κι αν αυξάνουμε τους δημοτικούς φόρους με στόχο την αύξηση του πλεονάσματος που έχουμε(;)!

Χρήστος Π. Καλαντζής

Google+ Linkedin