Φωνή βοώντος (Του Χρήστου Καλαντζή)

Φωνή βοώντος (Του Χρήστου Καλαντζή)

Του Χρήστου Καλαντζή*

Χρήστος Καλαντζής

Τέλος του μήνα και αναζητάμε αγωνιωδώς πόρους για την κάλυψη των αναγκών. Ξέρετε τώρα, φως, νερό τηλέφωνο τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια κλπ.. κι εκεί που νομίζεις ότι ξεμπέρδεψες όλο και κάτι θα εμφανιστεί αναπάντεχα! Τόσο αναπάντεχα όσο και η ελάσσονα δυνατότητα αποπληρωμής του. Αναρωτιέμαι, όλο αυτό το μηνιαίο συνονθύλευμα φόρων, εισφορών και υποχρεώσεων, δημιουργεί και εσάς το αίσθημα της αδικίας;  Διότι προσωπικά, δεν μπορώ να ισχυριστώ πως απολαμβάνω αυτή τη μηνιαία διαδικασία.  Ο κάθε ένας από εμάς πληρώνει τις υποχρεώσεις του ως ποσοστό της αμοιβής του. Ως ποσοστό της προσπάθειάς του, της εργασίας του. Εργασία η οποία κατά συντριπτικό ποσοστό χρησιμοποιείται για την επιβίωση(!) και.. ξαφνικά καλούμαστε να καταβάλουμε τμήμα της στο κοινωνικό σύνολο.

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου ένα άρθρο για την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ (μέτρα για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας 27 Νοεμβρίου 2023). Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, της αξιοποίησης των κοινοτικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος. Θαρρώ πως οφείλουμε να μελετήσουμε τα εν λόγω κοινοτικά εργαλεία και να τα εντάξουμε στη λειτουργία των κοινωνιών μας με στόχο την μείωση των φόρων και των εισφορών. Άλλωστε αυτός δεν είναι ο σκοπός τους; Διότι μάλλον δεν είναι πολύ λογικό να εισπράττουμε και χρηματοδοτήσεις και φόρους και να… επισκεπτόμαστε τη Μιχαλού τακτικώς και αδιαλείπτως!

Προτείνω στο δήμο μας να συγκροτήσει μια ομάδα δημοτικών συμβούλων για τη μελέτη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτών των εργαλείων. Ως βασική αρχή θα πρέπει να είναι η δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των επιβαρύνσεων λαμβάνοντας υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Η Εφαρμογή των κοινοτικών εργαλείων πρέπει να είναι συνεκτική και να στοχεύει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Να άρει αυτό το περιρρέων αίσθημα της αδικίας που τουλάχιστον εμένα με διακατέχει… εσάς;

Υ.Γ. Φωνή βοώντος εν τη Σικυώνα.. πληροφορίες και τηλέφωνα ΕΔΩ, …αλλιώς εν τη ερήμω;

………………..

* O Χρήστος Καλαντζής είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής , τακτικό μέλος σε σειρά ενώσεων πληροφορικής όπως η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ), η Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ) κλπ.

 

Google+ Linkedin