Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001: «Η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος»

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001: «Η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος»

Πολλά τα ερωτήματα και οι παράξενες «συμπτώσεις». Πολλές οι προειδοποιήσεις και οι πληροφορίες που… δεν ελήφθησαν υπόψη.

08.46 πμ. Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου.Ένα Μπόινγκ προσκρούει στον ανατολικό πύργο από τους Διδύμους, τα δύο πανομοιότυπα κτίρια που αποτελούν την καρδιά του κτιριακού συγκροτήματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Εκρήγνυται και οι τελευταίοι όροφοι του κτιρίου τυλίγονται στις φλόγες.
09.02 πμ. Ένα δεύτερο μπόινγκ χτυπά και το δυτικό πύργο. Το φλέγον σκηνικό επαναλαμβάνεται.

Δεν υπάρχουν απορίες πια. Δεν πρόκειται για δυστύχημα. Τα αμερικανικά μέσα βρίθουν από πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα. Πριν περάσει καν μία ώρα ένα τρίτο Μπόινγκ χτυπά το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον, και τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 11 ακόμα αεροπλάνα στον αέρα. Ολη η χώρα τίθεται σε συναγερμό, ενόσω οι Νεοϋρκέζοι, αλλά και ο πλανήτης θα βλέπουν έντρομοι τα δύο κτιριακά μεγαθήρια να κονιορτοποιούνται…

Από εκείνη την αποφράδα ώρα, όλα τα μέσα όταν κάνουν αναφορά για την 11η Σεπτεμβρίου, κάνουν λόγο για την «ημέρα που άλλαξε τον κόσμο». Όχι τυχαία. Ήταν η ημέρα που ουσιαστικά έγινε το ορμητήριο και η νομιμοποίηση του «νέου πολέμου των ΗΠΑ».

Ήταν η ημέρα που κάποιος, σύμφωνα με τους Αμερικανούς και τις «αδιάσειστες αποδείξεις τους» ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του Αλ Κάιντα, μπόρεσε να πλήξει την ίδια την καρδιά του κτήνους, κάνοντας τους ίδιους του Αμερικανούς για πρώτη φορά να δηλώνουν φοβισμένοι, αφού κάποιος μπορεί να τους πλήξει μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Πάντως το θέμα εξακολουθεί να είναι «ποιος;».

Μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο μόνος που φέρεται να έχει δει τις «αδιάσειστες αποδείξεις» κατά του Μπιν Λάντεν, να δήλωσε ότι δεν «υπάρχει καμία αμφιβολία περί της ενοχής του, αλλά και όσων τον υποστηρίζουν», όρα Αφγανιστάν και πλείστες άλλες χώρες, αλλά ουδείς είναι σίγουρος. Ούτε καν οι ίδιοι οι Αμερικανοί…

«Κάτι βρωμάει στο βασίλειο της Ουάσιγκτον»

Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, η μεγαλύτερη έκπληξη που ένιωσαν οι Αμερικανοί πολίτες ήταν το γεγονός ότι η χώρα «βρισκόταν υπό επίθεση» και σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ωστόσο άλλα αεροπλάνα βρίσκονταν καθ’ οδόν, μάλιστα ένα εξ αυτών μπόρεσε να χτυπήσει και το Πεντάγωνο, το πιο καλοφρουρημένο κτίριο του πλανήτη και με πυραύλους εδάφους-αέρος. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος πάντως ήταν «εξαφανισμένος», ενώ οι πληροφορίες ήθελαν και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι να είναι «είναι καλά κρυμμένος» κάπου στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Βέβαια, ο Πρόεδρος Μπους βρισκόταν στην πολιτεία της Φλόριδα, όπου ο κυβερνήτης αδελφός του Τζεμπ Μπους από τη Δευτέρα, την 10η Σεπτεμβρίου, την είχε κηρύξει με διάγγελμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… Τυχαία τάχα. Η Δευτέρα όπως αποδείχτηκε ήταν μία μέρα προετοιμασιών, καθώς σύμφωνα με το μεγάλο όνομα του τηλεοπτικού δικτύου CBS, Νταν Ράδερ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Κρίσεων (FEMA) είχε πάρει «θέση μάχης» στην πολιτεία της Νέα Υόρκης από το απόγευμα της Δευτέρας…

Όμως, παρά τα συνεχή δημοσιεύματα για περίεργες συμπτώσεις, αλλά και σαφέστατες προειδοποιήσεις περί του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου, που άρχισαν μερικές ώρες μετά τα καταστροφικά γεγονότα, κανείς δεν ήθελε να ακούσει ούτε να πιστέψει, εκτός από κάποιους λίγους «μοναχικούς και καχύποπτους» όπως τους βάπτισαν, ότι «κάτι βρωμούσε στο βασίλειο της Ουάσιγκτον». Χρειάστηκαν να περάσουν περισσότερο από 8 μήνες για να γίνει το θέμα που απασχόλησε όλη την οικουμένη και η ατμόσφαιρα να ηλεκτριστεί ξαφνικά και επικίνδυνα και οι παραδοσιακές εικόνες, πολιτικής «σύγκρουσης», να επιστρέψουν ακόμη και στο ίδιο το Κογκρέσο.

Αφορμή, το «μνημόνιο Φοίνιξ». Δηλαδή η αναφορά πράκτορα του FBI, που αρχικά παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC και κατόπιν διανθίστηκε απ’ όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ, για την ύποπτη μαζική εισροή μαθητών αραβικής καταγωγής σε σχολές εκμάθησης πλοήγησης αεροπλάνων στην Αριζόνα, που μάλιστα έκαναν διάφορες περίεργες ερωτήσεις, κυρίως όσον αφορά στην ασφάλεια των αεροδρομίων.

Οι «Νew York Times» είχαν συμπληρώσει μάλιστα ότι τόσο το FBI όσο και οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Πολιτικής Αεροπορίας προειδοποιούσαν «για κάτι πραγματικά μεγάλο» που βρίσκεται στα σκαριά. Στις 6 του Αυγούστου ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους λαμβάνει καθημερινές ενημερώσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα, δι’ αεροπειρατειών, ενόσω βρίσκεται στο ράντσο του στο Τέξας, ενώ λόγος γίνεται και για σχέδιο ανάληψης δράσης (National Security Presidantial Directive), με ταυτόχρονη στρατιωτική, διπλωματική και μυστική δράση σε όλο τον πλανήτη κατά της Αλ Κάιντα, που βρισκόταν στο γραφείο του Τζορτζ Μπους δύο μέρες πριν, αναμένοντας την υπογραφή του Προέδρου για να τεθεί σε εφαρμογή.

«Αίφνης» μία και μοναδική ερώτηση αντικατέστησε τα πάντα, ακόμη και την ίδια την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία»: «Τι ακριβώς γνώριζε ο Πρόεδρος και πότε;». Το ερώτημα είναι πια ρητορικό, γιατί όλοι γνωρίζουμε, ακόμα και οι πλέον αδαείς, ότι η αμερικανική κυβέρνηση, συνεπώς και ο Πρόεδρος, είχε στη διάθεσή της πλήθος από στοιχεία.

Οι ξένες κυβερνήσεις

Εν αρχή, ίσως οι πιο «αξιόπιστες» πληροφορίες που είχαν δοθεί προς την αμερικανική κυβέρνηση να προέρχονταν από τις μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών. Η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία είχαν αποστείλει πολύ ειδικές προειδοποιήσεις προς τις αμερικανικές αρχές ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται υπό την απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος για το διάστημα από το καλοκαίρι έως τις αρχές του φθινοπώρου. Οι γερμανικές αρχές μάλιστα είχαν συγκεκριμενοποιήσει τις προειδοποιήσεις… «σχεδιάζουν αεροπειρατεία σε εμπορικό αεροσκάφος ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο και να επιτεθούν κατά αμερικανικών και ισραηλινών συμβόλων» και ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν προέλθει από το σύστημα παρακολούθησης Εσελον. Αυτές οι πληροφορίες, αν και αποσπασματικές, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, εάν συνδυάζονταν θα μπορούσαν να δώσουν μία πλήρη εικόνα του μεγέθους, του είδους, ακόμη και των στόχων της επίθεσης.

Το μυστηριώδες «σχέδιο Μποζίνκα»

Πολλοί αντιλέγουν… «ομιχλώδη σήματα»… ειδικά όσον αφορά τις πληροφορίες που προέρχονταν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Η αντιμετώπιση των πληροφοριών των πρακτόρων της Μοσάντ αποτελεί ένα πολύ σκοτεινό σημείο.

Εντούτοις η Μοσάντ φέρεται να είχε όλο το σχέδιο… Ο πρέσβης του Ισραήλ στις Φιλιππίνες, Ασερ Ναΐμ, είχε αποστείλει μηνύματα σε διάφορες πηγές, όπου το σχέδιο εκδήλωσης επίθεσης με αεροσκάφη χρονολογείται από το 1995, όταν οι αρχές των Φιλιππίνων συνέλαβαν στη Μανίλα τον Ράμσεϊ Γιουσέφ, που στην κατοχή του είχε ηλεκτρονικό υπολογιστή με όλα τα σχέδια, τα οποία ο Ισραηλινός πρέσβης κλήθηκε να αποκρυπτογραφήσει εξαιτίας της προϋπηρεσίας του στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αλ Κάιντα είχε ως πρώτο στόχο να δολοφονήσει τον Πάπα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί. Το δεύτερο ήταν το σχέδιο Μποζίνκα, που σήμαινε την αεροπειρατεία αεροπλάνων από τις Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με σκοπό να τα ρίξουν σε κομβικά σημεία στις ΗΠΑ, όπως το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και οι πύργοι Sears και Transamerica.

Πάντως, παραμερίζοντας το σχέδιο Μποζίνκα, σύμφωνα με μία σειρά τεσσάρων εκπομπών του «Insight», σε σχέση με την ανάμειξη ή μη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News», ο δημοσιογράφος Καρλ Κάμερον όντως επιβεβαιώνει ότι η Μοσάντ για μήνες προειδοποιούσε για την επίθεση, όμως οι προειδοποιήσεις δεν ήταν σαφείς, αλλά μάλλον συγκεχυμένες, καθώς, το κυριότερο, δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί το μέγεθος και ο τρόπος δράσης των Ισραηλινών πρακτόρων εντός των ΗΠΑ. Στη «σκοτεινή» αυτή θεωρία συνηγορεί και το σκάνδαλο με τη σύλληψη 60 Ισραηλινών πρακτόρων, την κράτησή τους για αρκετό καιρό και κατόπιν την απέλασή τους, ενώ ο «πόλεμος κατασκόπων» συνεχίζεται…

Και άλλες σκοτεινές «συμπτώσεις»

Μία ακόμη παράμετρος, εξαιρετικά αποκαλυπτική για τη σύγχυση που επικρατεί, δεν είναι μόνο η απόκρυψη των προειδοποιήσεων ή «η κακή επικοινωνία μεταξύ του FBI και της CIA», αλλά κυρίως οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των ύπατων Αμερικανών αξιωματούχων, του Μπους περιλαμβανομένου, καθώς και η απόκρυψη ή συγκάλυψη ορισμένων περιστατικών και ο περίεργος επίσημος απολογισμός των επιθέσεων.

Παραδείγματος χάριν, στον επίσημο απολογισμό δεν περιλαμβάνονται τα πορίσματα της έρευνας για το τι πραγματικά συνέβη στο τρίτο κτίριο του συμπλέγματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, τελείως ανεξάρτητου από τους Δίδυμους, που παραδόθηκε στις φλόγες και τελικά κατέρρευσε χωρίς να έχει «χτυπηθεί». Γιατί παραδόθηκε στις φλόγες; Και τι συνέβη στο κτίριο που στέγαζε τη μεγαλύτερη μυστική επιχειρησιακή βάση της CIA σε ολόκληρο τον πλανήτη, που οι δραστηριότητές της επικεντρώνονταν κυρίως στη συγκέντρωση πληροφοριών για οικονομικές δραστηριότητες; Δραστηριότητα την οποία το στρατιωτικοβιομηχανικό λόμπι τη θεωρούσε χάσιμο χρόνου και χρήματος και προσπαθούσε να επιβάλει στην κυβέρνηση η δραστηριότητα να επικεντρωθεί μόνο σε πληροφορίες στρατηγικής. Από το γραφείο αυτό διέρρευσαν οι πληροφορίες για «προθεσμιακές κερδοσκοπικές συνδιαλλαγές» λίγη ώρα πριν τις επιθέσεις με επίκεντρο τις αεροπορικές εταιρίες «American Airlines», «United Airlines» και «KLM Royal Dutch Airlines».

SOS Πεντάγωνο καλεί… Πρόεδρο

Το περισσότερο ενδιαφέρον εξακολουθεί να παρουσιάζει η περίπτωση της επίθεσης του Πενταγώνου.

Η αεροπορική βάση Αντριους, βάση και του προεδρικού αεροπλάνου, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 μιλίων, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους δεν υπήρχε εκεί ούτε ένα μαχητικό εκείνο το πρωινό… Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο εναέριος χώρος της Ουάσιγκτον καλύπτεται αποκλειστικά από τη βάση Αντριους, αλλά κανένα αεροπλάνο δεν τέθηκε σε συναγερμό και δεν απογειώθηκε παρότι ότι στη βάση Αντριους έχουν έδρα η Εθνοφρουρά, που έχει μαχητικά F16, καθώς και δύο «ετοιμοπόλεμες» μοίρες, η FS 121 και η FW113 που είναι εξοπλισμένη και με μαχητικά F16. Αλλά τα μαχητικά απογειώθηκαν μετά την επίθεση στο Πεντάγωνο.

Τι έγινε λοιπόν και μπόρεσε το επιβατικό «Μπόινγκ» όχι μόνο να περάσει τους σκοπέλους των μαχητικών, αλλά και τελικά να πλήξει την Ουάσιγκτον; Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, δηλαδή την επεξηγηματική δήλωση του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, χρειαζόταν η έγκριση του ίδιου του Προέδρου… ωστόσο οι υπηρεσίες της πολιτικής και της στρατιωτικής αεροπορίας, FAA και NORAD, βάσει του κανονισμού τους, έχουν κοινές οδηγίες για συνεργατικές διαδικασίες, όπου επιβάλλεται η παρεμβολή και η συνοδεία στρατιωτικού αεροσκάφους σε εμπορικό αεροσκάφος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης…

Και όλα αυτά, εάν δεχτούμε την εκδοχή ότι όντως ένα «Μπόινγκ» χτύπησε το Πεντάγωνο. Μία υπόθεση με πολλές αμφισβητήσεις, καθώς ποτέ τίποτα δε βρέθηκε στο Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης, το «Boeing 757», που τα ίχνη του είχαν χαθεί για περίπου 500 χιλιόμετρα ενόσω πετούσε πάνω από το Οχάιο χωρίς να εντοπιστεί από κανένα, εισήλθε στον εναέριο χώρο του Πενταγώνου, χτύπησε στο γρασίδι, αναπήδησε, ένα φτερό αποκολλήθηκε με την πρόσκρουσή του σε έναν πυλώνα ηλεκτρικού, το υπόλοιπο προσέκρουσε στην πρόσοψη του Πενταγώνου στο ισόγειο και τυλίχτηκε στις φλόγες χωρίς να αφήσει πίσω του κανένα ίχνος, ούτε μαύρα κουτιά, ούτε καν τα καμένα κορμιά των επιβατών! Βέβαια, λίγο αργότερα, η επίσημη εκδοχή άλλαξε, όσον αφορά τα σώματα των επιβατών, που εάν και ξέσπασε φωτιά 2.500 βαθμών Κελσίου, που έλιωσε εντελώς τους κινητήρες που είναι φτιαγμένοι από ατσάλι, οι συγγενείς μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τα πτώματα από τα δακτυλικά τους αποτυπώματα!

Εντούτοις, οι δηλώσεις των αυτοπτών μαρτύρων «κάνουν λόγο για ένα μικρό σκάφος ή πύραυλο». Αυτό το ιπτάμενο αντικείμενο διαπέρασε δύο τοίχους του Πενταγώνου, κάνοντας μία τελική τρύπα, ολοστρόγγυλη, διαμέτρου 1,80 μ. Η φωτιά ξέσπασε κατά την πρόσκρουση, γι’ αυτό και η πρόσοψη έχει καεί. Ολες οι μαρτυρίες και οι εξετάσεις των ειδικών καταλήγουν στην υπόθεση ότι αυτή η επίθεση και κυρίως τα ευρήματα παραπέμπουν (σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων) σε μία επίθεση από AGM-86C, πύραυλος αέρος-εδάφους, που ανήκει στην τρίτη γενιά των συμβατικών πυραύλων «Κρουζ» CALCM και είναι εφοδιασμένη με κεφαλές από απεμπλουτισμένο ουράνιο και καθοδηγούνται από GPS (Global Positioning System)…

Τέλος, ίσως το πιο παράδοξο είναι το φαινόμενο της «νεκρανάστασης». Λίγες μέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, θα έδινε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 19 καμικάζι φανατικών που πήραν μέρος στις αεροπειρατείες. Όμως κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν ζωντανοί, μάλιστα ένας έκανε και δηλώσεις σε σαουδαραβική εφημερίδα. Το θέμα πάντως δεν πήρε διαστάσεις, αν και ανακινείται ενίοτε.

Google+ Linkedin