Πέθανε ο Έλληνας «πεταλούδας» – Τελευταία «απόδραση» για τον Βαγγέλη Ρωχάμη

Πέθανε ο Έλληνας «πεταλούδας» – Τελευταία «απόδραση» για τον Βαγγέλη Ρωχάμη

Έφυγε από την ζωή το μεσημέρι της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου ο 73χρονος Βαγγέλης Ρωχάμης , ο επονομαζόμενος και «πεταλούδας» των ελληνικών φυλακών, καθώς απετέλεσε εμβληματική μορφή της παρανομίας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, συνώνυμο της ανυπότακτης ανδροπρέπειας και του ανθρώπου που γελοιοποιεί την αστυνομία και την έννομη τάξη.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του νοσοκομείου πέθανε από ανακοπή την ώρα που έκανε αιμοκάθαρση.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Ο ίδιος είχε πει σχετικά: «Από μικρό παιδί έβλεπα γουέστερν και μου άρεσαν οι ‘κακοί’, τα παληκάρια».

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης γεννήθηκε το 1951 στην Εύβοια. Μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλίκια 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό τη συντήρησή της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια, προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε, επίσης, για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό, οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.
Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες, ποτέ όμως για έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής. Είχε πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού.

Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο.

Η ανθρώπινη πλευρά

Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και επέστρεψε στο Λευκαντί της Ευβοίας , όπου έφτιαξε τη δική του «Κιβωτό» , ένα ουζερί με θέα την καταγάλανη θάλασσα. Έτσι αποφάσισε να περάσει την υπόλοιπη ζωή του , υποδεχόμενος  και αρκετούς επώνυμους φίλους του, οι οποίοι τον επισκέπτονταν   για να απολαύσουν τους εκλεκτούς μεζέδες του.

Η κηδεία του θα γίνει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Βασιλικό.

 

Google+ Linkedin