Τα προσφυγόπουλα γράφουν “περιπλανώμενα” παραμύθια

Τo βιβλίο “Περιπλανώμενα προσφυγικά παραμύθια” είναι καρπός μιας συλλογικής προσπάθειας, στην οποία συμμετείχαν άτομα από πολλά μέρη του κόσμου και βασίζονται σε ιστορίες που επινόησαν προσφυγόπουλα που είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο του βιβλίου καθώς η εικονογράφησή του παραπέμπει στις σιδηροδρομικές γραμμές της Ειδομένης, όπου επί μήνες είχε στηθεί ένας καταυλισμός και φιλοξενούνταν, κάτω από άθλιες συνθήκες, χιλιάδες πρόσφυγες, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα…να συνεχίσουν το ταξίδι τους για έναν άγνωστο τόπο, τον οποίο έχουν ακούσει να τον αποκαλούν Ευρώπη… 

“Κάθε μικρός μπόμπιρας και κάθε μικρή πεταλούδα που συμμετέχει στο βιβλίο, έχει τη δική του διαφορετική ιστορία ζωής. Κάποια έχουν πάει σχολείο στη Συρία ή στην Τουρκία, άλλα όταν ήρθε η ώρα να πάνε σχολείο, αυτό είχε καταστραφεί. Παρά τη διαφορετικότητά τους, σχεδόν όλες οι ιστορίες- 8 στον αριθμό- μιλούν για ένα καλωσόρισμα σε έναν άγνωστο νέο τόπο. Συγχρόνως, είναι γεμάτες κίνηση, αφίξεις σε νέες πόλεις, ταξίδια και μετακομίσεις. Αυτά είναι άλλωστε τα ζητήματα που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά που πέρασαν μέρος της ζωής τους ταξιδεύοντας και ακόμη δεν γνωρίζουν πώς και πότε το ταξίδι τους θα βρει τον προορισμό του” αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης. 

Όπως τονίζει μια από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος,η βραζιλιάνα Debora de Pina Castiglione,οι ιστορίες δείχνουν τον κόσμο που ονειρεύονται τα προσφυγόπουλα. «Όλες οι ιστορίες έχουν ένα μήνυμα ελπίδας. Δεν τους καθοδηγήσαμε εμείς για να δώσουν χαρούμενο τέλος στην ιστορία. Βγήκε αυθόρμητα από τα παιδιά», σημείωσε.

Η έκδοση πωλείται προς 10 ευρώ και εκτός από ελληνικά, διατίθεται στα αγγλικά, πορτογαλικά, ισπανικά, καταλανικά, βασκικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, αραβικά, αλβανικά και ρωσικά.Σύμφωνα με τους υπευθύνους τα κέρδη από την πώληση του βιβλίου θα βοηθήσουν ώστε να υποστηριχτούν εγχειρήματα που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους στέγασης των οικογενειών των προσφύγων.

Google+ Linkedin