Σωτήρης Σαλής: Προχωράμε στη νέα χρονιά χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος

Σωτήρης Σαλής: Προχωράμε στη νέα χρονιά χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος

Του Σωτήρη ΣΑΛΗ *

Η δυναμική κάθε χώρας στον τομέα της αγροδιατροφής, είναι απόλυτα δεμένη με τον τρόπο λειτουργίας ή παρουσίας των εμπλεκομένων παραγωγικών δυνάμεων, των ομάδων παραγωγών, των συνεταιρισμών και των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. 

H Ελλάδα παρότι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες δεν έχει καταφέρει  να ξεπεράσει τις αδυναμίες που εδώ και δεκαετίες καθιστούν ελλειμματική την παρουσία της στη διεθνή αγορά.  Άλλωστε, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται καθαρά ότι η μορφή παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων υπακούει στους κανόνες της παγκοσμιοποίησης. Και ο Έλληνας παραγωγός βρίσκεται αντιμέτωπος  πλέον στα ίσια με αντίστοιχους παραγωγούς άλλων χωρών. Και όσο πιο οργανωμένοι εμφανίζονται οι  // ανταγωνιστές // τόσο αφήνουν στο περιθώριο απορημένους και έκπληκτους τους Έλληνες παραγωγούς. 

Έτσι αυτό που λέγεται παραγωγικότητα δεν αναπτύχθηκε στη χώρα μας ισόπλευρα. Και ενώ αυξήθηκε η παραγωγή δεν μπόρεσε να ελεγχθεί το κόστος αλλά αντίθετα εκτοξεύτηκε κάνοντας μη ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα. Αποτέλεσμα είναι η συρρίκνωση των προορισμών αφού η επιθυμία για εξωστρέφεια δεν συνοδεύεται από τη γνώση της παγκόσμιας αγοράς και δεν ακολουθεί συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο. 

Οι αδυναμίες αυτές επηρεάζουν παράλληλα και την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού. Η έλλειψη υποδομών στη φυτωριακή παραγωγή, όπως η ανυπαρξία βασικού-μητρικού υλικού, με αναφορά σε συγκεκριμένους κλώνους, υποβαθμίζει την ποιότητα του υλικού και περιορίζει δραματικά τους προορισμούς του.  Και αφού τα ελληνικά φυτώρια αδυνατούν να εκμεταλλευτούν αγορές εκτός συνόρων αντιμετωπίζουν πλέον την περίπτωση της ίδιας της ύπαρξή τους, αφού η έλλειψη αλλά και η άρνηση εκσυγχρονισμού οδηγούν σε αδιέξοδο.

Σήμερα πια βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι ώρα να αφήσουμε πίσω αυτά που μας βαραίνουν και να πάμε μπροστά έχοντας κατά νου την πραγματικότητα της αγοράς. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε και τις ευθύνες της πολιτείας. Η άποψη ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι μόνο ο τουρισμός αποδείχτηκε μεγάλο λάθος με αποτέλεσμα ο πρωτογενής τομέας να υποστεί σημαντικότερη καταστροφή από όλες τις παραγωγικές διαδικασίες στη χώρα. 

Η προσπάθεια από μέρους μας, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι η παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς. Μετά από δέκα χρόνια μπορούμε πλέον να παράγουμε υλικό με μπλε ετικέτα .  Αυτός ήταν ο στόχος μας και αυτό θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια , έχοντας κατά νου όχι μόνο την δικιά μας ύπαρξη αλλά και την ευθύνη της παρουσίας μας στο κοινωνικό σύνολο.

* Ο Σωτήρης Σαλής είναι πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος (ΕΦΕ) και ιδρυτής της επιχείρησης παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού Ελιάς και Εσπεριδοειδών “Hellenic Plants” ,που εδρεύει στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

 

Google+ Linkedin