Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

Δεκάδες νεκροί, κυρίως γυναίκες και παιδιά είναι ο απολογισμός των ολονύκτιων βομβαρδισμών της Λωρίδας της Γάζας, από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, που συνεχίζουν ασταμάτητα το δολοφονικό τους έργο, με αποτέλεσμα τη μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε συντρίμμια.

Στην πόλη της Γάζας βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών κοντά στο Νοσοκομείο «Al Quds» και στην περιοχή al-Zaytoun. Βομβαρδίστηκε επίσης η πόλη Deir al-Balah στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αλλά και ο καταυλισμός προσφύγων al-Bureij.

Πηγή: Associated Press

Μετά από 12 μέρες δολοφονικών βομβαρδισμών από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό, τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούν τους 3.400 νεκρούς και οι τραυματίες τους 12.000, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Χαρακτηριστικά, στο φόντο της σφαγής εκατοντάδων αμάχων στο Νοσοκομείο «Αλ Αχλί», παρατηρείται από χτες ένα κύμα επιστροφής πολλών αμάχων που είχαν μεταβεί σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Λωρίδας της Γάζας για να βρουν ασφαλέστερο καταφύγιο, κυνηγημένοι από τα ισραηλινά τελεσίγραφα. Ωστόσο, μετά και το νέο μακελειό, πολλοί άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του θύλακα, αφού τραγική είναι και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν μακριά από τα σπίτια τους, αντιμέτωποι με βόμβες, πείνα, δίψα ή αρρώστιες.

Ανοίγει η Ράφα για το πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας

Πηγή: Associated Press

Μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων στο Νοσοκομείο «Αλ Αχλί» και έπειτα από τις επαφές που είχε χτες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως δεν θα διακόψει πιθανή προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορα της Αιγύπτου στη Ράφα της Νότιας Λωρίδας της Γάζας, εφόσον η βοήθεια έχει τελικό αποδέκτη αμάχους. Επιφυλάχθηκε να χτυπήσει σε περίπτωση που εκτιμήσει πως μέρος της βοήθειας σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα πέσει στα χέρια της Χαμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να περάσουν στη Γάζα είκοσι φορτηγά μεταφέροντας βοήθεια, σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις.

Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει μπαράζ χτυπημάτων στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μη επιτρέποντας έως τώρα το πέρασμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραμένει εγκλωβισμένη στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων.

Το ενδεχόμενο έναρξης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τα σύνορα με την Αίγυπτο επιβεβαίωσε χτες βράδυ ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, μιλώντας στο «al Arabiya». Όπως τόνισε, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και διεθνών παραγόντων για βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από το μεθοριακό πέρασμα Αιγύπτου – Ράφα. Ο Σούκρι τόνισε πως η Αίγυπτος θα συνεργαστεί για αυτόν τον σκοπό «υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και σε συντονισμό με τα παλαιστινιακά και αιγυπτιακά παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού».

Νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά και στη Δυτική Όχθη

Πηγή: Associated Press

Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν χθες και προχθές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου κηρύχθηκε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή στη Γάζα.

Σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και συγκρούσεις. Τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από ισραηλινά πυρά, σε διαδήλωση των κατοίκων ενός χωριού έξω από τη Ραμάλα, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρεται ότι τα θύματα που έπεσαν νεκρά από ισραηλινά πυρά ήταν ένας 15χρονος και ένας 17χρονος από το χωριό Σούκμπα, δυτικά της Ραμάλα. Κάτοικοι δήλωσαν στο «Reuters» ότι τα δύο αγόρια προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ, όταν πυροβολήθηκαν. Λίγη ώρα μετά ανακοινώθηκε ο θάνατος και τρίτου νεαρού, χωρίς να ανακοινωθούν άλλα στοιχεία.

Ακολούθησαν επιδρομές εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά, όπου δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς, ενώ καταστράφηκαν αυτοκίνητα και σπίτια.

Στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτώβρη έχουν δολοφονηθεί από ισραηλινά πυρά (στρατού και εποίκων) 69 Παλαιστίνιοι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.900 και εκατοντάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Αεροπορικά πλήγματα στο Λίβανο

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μεταδίδει το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μαγιαντίν».

Πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον των κοινοτήτων Καφρ Σούμπα και Οντάισα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Χθες Τετάρτη το σιιτικό κίνημα «Χεζμπολλάχ» του Λιβάνου ανακοίνωσε πως δυο μέλη του σκοτώθηκαν ενώ «είχαν εμπλακεί σε μάχες» στον νότιο Λίβανο, ενώ τρίτο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Διευκρίνισε πως εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον πέντε ισραηλινών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου στρατοπέδου του Ισραήλ στη Ζαρίτ και θέσης στη Ρας Νακούρα, ιδίως με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ανταπέδωσε πυρά εναντίον θέσεών του στη Ζαρίτ και έπειτα από εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων εναντίον των κιμπούτς Μανάρα και Ρος ΧαΝίκρα κοντά στα σύνορα, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει να χτυπά στόχους.

Οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου μετά την 7η Οκτώβρη είναι οι πιο πολύνεκρες από την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 2006.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», dpa, «Al Jazeera»)

Google+ Linkedin