Σκιαγραφώντας τα εκλογικά αποτελέσματα

Σκιαγραφώντας τα εκλογικά αποτελέσματα

Οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές πέρασαν πλέον στην ιστορία με μεγάλο νικητή την αποχή ,που για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε ότι η μεγάλη μετακίνηση των ψηφοφόρων είναι η διαρκώς αυξανόμενη απομάκρυνσή τους από την κάλπη. Πλέον, έναν δήμαρχο ή έναν περιφερειάρχη τον εκλέγει μόλις 1 στους 4 ψηφοφόρους και αυτό είναι ένα βαθιά πολιτικό μήνυμα.

Από κει και πέρα, στους κερδισμένους των εκλογών αντικειμενικά συμπεριλαμβάνεται επίσης και η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ που σε έξι δήμους της χώρας (Πάτρα, Ικαρία, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Τύρναβο) είναι πλέον δημοτική αρχή. Αλλά και το συνολικό ποσοστό του 10% της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πανελλαδικά στις περιφέρειες και το 12,88 του Νίκου Σοφιανού στο δήμο Αθηναίων (μόλις για 1,31% δεν πέρασε στο β’ γύρο) δείχνουν μια αξιοσημείωτη δυναμική.

Στον αντίποδα έχουμε ξεκάθαρη ήττα της Νέας Δημοκρατίας στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) αλλά και σημαντικές απώλειες στις περιφέρειες , όπου κατέρρευσε το σχέδιο για 13 στις 13 , καθώς έχασε τις 5 από τις 6 περιφέρειες του β’ γύρου. Αυτό το πολιτικό σκηνικό σε πρώτη ανάγνωση δείχνει μια εικόνα γενικευμένης αμφισβήτησης των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη από προοδευτικούς πολίτες, που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει ένα πανδημοκρατικό μέτωπο απέναντί της (βλέπε περίπτωση Δούκα στην Αθήνα) , με ενδεχόμενες πολιτικές συγκλίσεων που μπορούν να φθάσουν ακόμα και σε κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Νίκη …πτωχότατητη ,για τον Δημήτρη Πτωχό!

Στην δική μας περιφέρεια , την Πελοπόννησο , το μεγάλο ποσοστό αποχής του δεύτερου γύρου , που εκτοξεύτηκε στο 67,04% , διαμόρφωσε ουσιαστικά το αποτέλεσμα και έδωσε τη δυνατότητα στον Δημήτρη Πτωχό να πάρει μία νίκη …πτωχότατητη(!) – κόντρα στον βετεράνο πολιτικό Πέτρο Τατούλη που ,  κυρίως με την συγκρότηση του ψηφοδελτίου του , δεν κατάφερε να δώσει στην παράταξή του γνήσια αντανακλαστικά ανατροπής.

Σταυρέλης και Μανάβης έκαναν την “Ανατροπή”!

Στα δημοτικά της Κορινθίας τώρα ,αναμενόμενη πολιτική (;) ανατροπή είχαμε στον δήμο Κορινθίων όπου ο Νίκος Σταυρέλης με 47,74 κέρδισε κατά κράτος τον Βασίλη Νανόπουλο (35,83%) και “χλιαρό” -πλην ενδιαφέρον- ντέρμπι ομογάλακτων πολιτικά  είχαμε στο δήμο Βέλου – Βόχας όπου ο Θανάσης Μανάβης έχοντας ως πλεονέκτημα τοπικότητας το 52,98 % της Βόχας και την προβλέψιμη δυναμική του Μιχάλη Λιάκου στο Βέλο (16,27%) κατάφερε με 307 ψήφους διαφορά να βάλει τίτλους τέλους στην δεκατριάχρονη δημαρχιακή θητεία του Αννίβα Παπακυριάκου.

Στο ίδιο έργο θεατές σε Λουτράκι και Νεμέα

Σε Λουτράκι και Νεμέα είχαμε μια από τα ίδια τόσο για τον Γιώργο Γκιώνη (εξελέγη δήμαρχος για 4η φορά με την πρώτη να σημειώνεται στις εκλογές του 2006) όσο και για τον Κώστα Φρούσιο που με 53,78% επικράτησε σχεδόν εύκολα του πρωτοεμφανιζόμενου στα αυτοδιοικητικά Γιώργου Παλυβού.

Στη « γιορτή της αυτοδιοίκησης» στο Ξυλόκαστρο ακυρώθηκε η ίδια η αυτοδιοίκηση!

Στο δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ο επανεκλεγείς δήμαρχος Βλάσης Τσιώτος είχε στις εφεδρείες του μια παράταξη – “αγκαλίτσα” , που με την στοχευμένη αποχή της στο δεύτερο γύρο του έδωσε ισχνή νίκη με 51,45 %  και “αβάντζο” πενταετίας σε ένα κομματικά χειραγωγούμενο μοντέλο διοίκησης , που ουσιαστικά ακυρώνει την αυτοδιοίκηση στην πράξη.

Στο δήμο Σικυωνίων «Η Λογική υπήρχε πάντα, αλλά όχι πάντα σε λογική μορφή»!

Στο δήμο Σικυωνίων όλα όσα διαδραματίστηκαν προεκλογικά και εν πολλοίς διαμόρφωσαν και το τελικό αποτέλεσμα συμπυκνώνονται στη ρήση του Καρλ Μαρξ «Η Λογική υπήρχε πάντα, αλλά όχι πάντα σε λογική μορφή»!

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος ευφάνταστος θεατρικός συγγραφέας να τα δει και ως πολύτιμο υλικό για νέα επιθεωρησιακά νούμερα της πολιτικής κουζίνας ή ενδεχομένως  θα μπορούσαν να αναδειχθούν και ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Φενεού , μέσα από το βιογραφικό βιβλίο που ανακοίνωσε προεκλογικά ότι ετοιμάζει ο κ. Σταματόπουλος…

Σίγουρα οι γλυκόξινες μαγειρικές αλχημείες του επανεκλεγέντα δημάρχου απέδειξαν στην πράξη πως το αφήγημα περί «αντι-ακροδεξιού μετώπου» γίνεται θρύψαλα….και αυτό κάποιοι ροζουλί αριστερούληδες του “θερμοκηπίου” το έφαγαν αμάσητο !

Όπως έφαγαν αμάσητο και το πολιτικό “σάντουιτς” γνωστών ακροδεξιών με ψήγματα σύριζα και αντί μουστάρδας τις μυστικές συνταγές του Βελόπουλου …που “μαγείρεψε” ο Σπύρος για να ταΐσει το «λουμπεναριό» των αγοραίων ψηφοφόρων του και βεβαίως να ικανοποιήσει την απολιτική «ωριμότητα» των χωριών , που «δημοκρατικά» του ξανάδωσαν ψήφο «εμπιστοσύνης» –  ενώ το Κιάτο για μια ακόμη φορά μοιάζει σαν την πόλη που «έχασε τη φωνή της»!

Τι κι αν κάποιοι πίστεψαν ότι την « επόμενη μέρα » θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη!

Τι κι αν κάποια άλλα “αγύριστα κεφάλια” φώναζαν από καιρό ότι  «τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον»…

Αυτά ήσαν ψιλά γράμματα τόσο για την «κουφή» αν – ωριμότητα των ορεινών όσο και για το πολιτικό μπόι εκείνων που για δικούς τους ιδιοτελείς λόγους έχουν βολευτεί με το παίξε γέλασε και σώπα…αδιαφορώντας ακόμα και για τις αγωγές κατά πολιτών που διεκδικούν το δικαίωμα να πίνουν καθαρό νερό από τη βρύση τους!

Όπερ μεθερμηνευόμενον: για μια πενταετία ακόμη τα «κεφάλια μέσα» στο Κιάτο! Διαφορετικά; «Καλή Αντάμωση στα γουναράδικα» !

Google+ Linkedin