Συνεδρίαση λογοδοσίας ή «τι κάνεις Σπύρο – κουκιά σπέρνω» στο Κιάτο !

Συνεδρίαση λογοδοσίας ή «τι κάνεις Σπύρο – κουκιά σπέρνω» στο Κιάτο !

H πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων διεξήχθη χθες  στο Κιάτο με οκτώ θέματα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, εκ των οποίων τα επτά έθεσαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας και ένα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Το μοναδικό θέμα της πλειοψηφίας αφορούσε την εξέλιξη των έργων  στις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ και ετέθη εν απουσία του καταθέτοντα πρώην προέδρου της “Μηκώνη” Δημήτρη Ζάρκου , ενώ απαντήθηκε απο τον διάδοχό του στο χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού Κώστα Συριάνο ,που έκανε copy paste μια παλιότερη αναφορά της εφημερίδας Sikionistas χωρίς καν να μπει στο κόπο να αναφέρει την πηγή!

Τα θέματα που έθεσαν προς συζήτηση οι σύμβουλοι της μειοψηφίας – και αντιμετωπίσθηκαν απο τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου με το σύστημα «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε»  – ήσαν τα εξής:

  1. Κανονισμός  Άρδευσης Δημοτικών Κοινοτήτων
  2. Αισθητική Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου Κιάτου
  3. Δικαστική δαπάνη του νομικού προσώπου ΔΕΥΑ Σικυωνίων(η περιφημη αγωγη Φιακα κατα πολιτων που τους ζητουσε 200.000 ευρω απο τον καθενα!)
  4. Εγκυρότητα εκλογών του νεοσυσταθέντος “Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Σικυωνίων”
  5. Δικαίωση δημοτικών υπαλλήλων από το ΣτΕ
  6. Κατάρτιση Ετήσιου Προγράμματος Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης Δημοτικής Περιουσίας
  7. Αξιολόγηση Δράσεων Αναπτυξιακού Οργανισμού ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ Α.Ε.

Εστιάζοντας τώρα στο υπόλοιπο ρεπορτάζ της χθεσινής συνεδρίασης και ξεκινώντας απο την πολιτική παρουσία του δημάρχου Σικυωνίων το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι  επιεικώς θύμιζε τις µαζικές φανφάρες των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Ενδεχομένως να συνέτεινε σε αυτό και η ανασφάλεια που του προσδίδει πλέον ο χαρακτηρισμός “Δήμαρχος των χωριών” , που απο βήματος του υπενθύμισε χθες και ο αρχηγός της μειοψηφίας Δημήτρης Πιστεύος, αλλά και το διογκούμενο κόμπλεξ του απέναντι στο αδιαμφισβήτητα υψηλό κοινωνικό status του αντιπάλου του.

Βεβαίως,  όλοι όσοι παρακολουθούμε χρόνια τώρα τα δημοτικά συμβούλια στο Κιάτο γνωρίζουμε ότι ο προβλέψιμος πλέον Φενεάτης  όταν στριμώχνεται πάντα έχει καβάτζα  εκείνους τους μεγάλους, τους ατέρμονους μονόλογους που λανθασμένα θεωρεί ότι καλύπτουν και το πολιτικό vertigo που τον διακατέχει … όταν πετάει τη μπάλλα στην εξέδρα!

Αυτό βέβαια θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σε μια συνεδρίαση σαν την χθεσινή , που κατά κύριο λόγο τα θέματα βάζει η μειοψηφία , αρκεί  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να σεβότανε τον θεσμικό του ρόλο και να μην βρισκότανε σε διατεταγμένη υπηρεσία…υποδυόμενος για μια ακόμα φορά  το ρόλο του «χρήσιμου ηλιθίου »!

Αλήθεια, ο κ. Σταματόπουλος  έψαχνε πολύ καιρό να βρει αυτό το «φυντάνι» για πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου !!

Μήπως αυτό υπονοούσε και όταν μέσα στην ακατάπαυστη φλυαρία του θυμήθηκε στο ξεκάρφωτο  τη ρήση του Μάο «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» ή το έκανε για να ψαρέψει σε θολά νερά ανυποψίαστους νεολαίους μπας και αυγατίσει το μητρώο του λεγόμενου «Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Σικυωνίων» και πιάσει και τον μαγικό αριθμό εικοσιένα που ανταποκρίνεται σε καταστατικό σωματείου;

Όποιες και να είναι οι μηχανορραφίες του “βλάχου , το πρόβλημα είναι ότι ο “Νικολάκης του δημάρχου” έχει περιορισμένη αντίληψη των πολιτικών πραγμάτων και είναι πλέον πασίδηλο ότι στο δημοτικό συμβούλιο θα πέφτει απο γκάφα σε γκάφα…

Αυτό ίσως θα έπρεπε να είχαν συνυπολογίσει ακριβέστερα και οι σύμβουλοι της μειοψηφίας , που η ευγενική ανοχή τους στο θεσμικό πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου εκ του αποτελέσματος αποθράσυνε την μικροπολιτική αγένεια του κ. Σκαρμούτσου να μεταλλάξει την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής σε ειδικό δικαστήριο λογοκρισίας της αντιπολίτευσης!

Επίσης  θα έπρεπε να είχαν συνυπολογίσει ακριβέστερα και την κουτοπονηριά του “βλάχου”. Ο Σταματόπουλος με όπλο την σχετική ευκολία που τον διακρίνει να λέει αφειδώς ψέματα ήταν προβλέψιμο ότι θα επιχειρήσει µέσω φθηνού εντυπωσιασµού να στήσει μια  φαλκιδευμένη  διαδικασία λογοδοσίας του στυλ «Τι κάνεις Σπύρο – Κουκιά σπέρνω»!

Συμπερασματικά , λοιπόν, καλό είναι το πολιτικό  savoir vivre που χαρακτηρίζει την μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και αυτούς τους καλούς τρόπους πολιτικής συμπεριφοράς σίγουρα τους επικροτεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του δήμου Σικυωνίων – αλλά δυστυχώς δεν τους καταλαβαίνει ούτε ο Σταματόπουλος ούτε τα κουρδιστά πρωτοπαλίκαρά του , που χθες πουλούσαν πνεύμα…αναρμοδιότητας!

Γιαυτό κατά την προσωπική μας εκτίμηση χρήσιμες και ενίοτε απαραίτητες είναι και οι καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις επί τις διαδικασίας (αρέσει – δεν αρέσει στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου) αφενός για να διασφαλίζεται ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα  οι κανόνες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου , όπως για παράδειγμα ο ισόποσος χρόνος ομιλιών του δημάρχου , των επικεφαλής και των ειδικών αγορητών των παρατάξεων , και αφετέρου να αναδεικνύεται ο πολιτικός ρόλος της  μειοψηφίας ως θεσμικό αντίβαρο της  δημοτικής αρχής.

Google+ Linkedin